用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

咩人???不明咩乜心態...又想講又刪除..

我成日在這處亂講野,所以版主都delete過我講的野,
我今日講的野都是發up 瘋而已,
看得明就你聰明,唔明的就是那些低下層。

hongchung
水晶級國民

UID 159828
精華 0
積分 130
文章 118
閱讀權限 0
註冊 07-9-29
狀態 當前在線

答多一句,我認識好多幼稚園,因為我賣幼稚園設施,好多人都識我喇。我也知道什麼幼稚園是為錢定為細路。

我開呢個post係想大家分享意見, 唔係駡戰, 希望大家唔好出言中傷....

等我update下大家, 我今天已打去教育局提出中環聖公會問題, 他們都給我回應, 他們也跟梁校長商討過, 教育局說他們都是剛剛得知此事, 亦都知有很多家長不滿, 因為佢地都有睇過internet, 可能就係BK啦, 佢叫我如果未能等到7月3日, 我們可以直接打返學校問, 佢話梁校長會直接逐一跟我們解釋, 特別是09年K1家長.

到好打去學校問, 接線的人跟我說:
1. 他們將會有安排, 如有車接送小孩返畢拉山, 車費由校方負責,
2. 他們在半年前收到教會通知這安排
3. 畢拉山學校將會有擴建工程, 比中環小朋友上課

得出他們以上幾點, 我們要再想:
1. 小朋友由中西區去畢拉山, 一般車程都要30分鐘, 再加上小朋友上上落落, 車程起碼45-60分鐘, 對小朋友來說是好大負擔
2. 車費由校方負責的話, 即是話校方多左開支, 那麼他們的教育質素會否有影響?
3. 半年前收到教會通知這安排的話, 即1月已收到通知, 為何學校不在3-4個月前通知家長, 有這初步搬遷決定(即使還未有確實決定)??? 我相信當時還有其他學校選擇, 有些已交留位費的學校
4. 畢拉山學校將會有擴建工程, 這樣畢拉山學校的小朋友來年要在擴建工程環境下讀書, 請畢拉山學校家長都要留意.
5. 之前有位家長說, 3/7 (6:00pm)既研討會真係有些為難家長, 試問有幾多位在職家長可以6:00pm去到中環?一來中環星期五放工時間係人多車多, 就算係中環返工放6:00pm, 都最快要6:30才去到, 更可況有些可能在九龍返工, 他們真是莫視家長

我都是欣賞學校的教育理念及地方近, 而最後選擇中環聖公會, 他們今次決定真的叫人失望極了, 請各位家長我們一起合力取回我們的公道.

另外, 請問有無現在就讀中環聖公會的家長? 你們之前註冊交學費的日期大慨在什麼月份?是否都是咁遲?

>>>>>>>>>>>>>我唔講,你吹呀?>>>>>>>>

是...沒錯...

原帖由 karmen0411 於 09-7-1 02:35 發表
另外, 請問有無現在就讀中環聖公會的家長? 你們之前註冊交學費的日期大慨在什麼月份?是否都是咁遲?

我講完就算,你看不到唔關我事

請繼續啦...唔該

原帖由 hongchung 於 09-7-1 02:50 發表
我回答你,你看得到是你好彩,因為我一陣就會del 自己所講的。我講的,都是你們不應該知道的

我都好想悌你發UP瘋
原帖由 hongchung 於 09-7-1 02:50 發表
我回答你,你看得到是你好彩,因為我一陣就會del 自己所講的。我講的,都是你們不應該知道的

學校說隔離聖保羅堂是不會重建, 唔關事喎

因為是古蹟!不可以拆除
明華神學院亦是古績也不可拆除.所以唯有就拆聖公會幼稚園
原帖由 karmen0411 於 09-7-1 02:55 發表
學校說隔離聖保羅堂是不會重建, 唔關事喎

據我所知是特首要發展,所有聖公會附近地方要拆和重建成公園,當然歷史古蹟就唔會,聖保羅堂和聖公會當然是不會拆,但所有其他野都拆,是給特首辦公室和政府用。

願聞其詳
原帖由 hongchung 於 09-7-1 03:00 發表
據我所知是特首要發展,所有聖公會附近地方要拆和重建成公園,當然歷史古蹟就唔會,聖保羅堂和聖公會當然是不會拆,但所有其他野都拆,是給特首辦公室和政府用。 ...

然後起

特首話:
短期在聖公會地盤創做就業人數約XXX個,比起什麼女童軍起樓聖公會多都一點

大家71 去遊行更好,大家更好。多謝各位。尤其多謝聖公會幼稚園不睡覺的人。

?????

原帖由 hongchung 於 09-7-1 03:16 發表

然後起

特首話:
短期在聖公會地盤創做就業人數約XXX個,比起什麼女童軍起樓聖公會多都一點

大家71 去遊行更好,大家更好。多謝各位。尤其多謝聖公會幼稚園不睡覺的人。 ...

咁你未睡,咪多謝你去信7.11游行廣告。

原帖由 karmen0411 於 09-7-1 02:35 發表
我開呢個post係想大家分享意見, 唔係駡戰, 希望大家唔好出言中傷....

等我update下大家, 我今天已打去教育局提出中環聖公會問題, 他們都給我回應, 他們也跟梁校長商討過, 教育局說他們都是剛剛得知此事, 亦都知有很 ...

你講咁多做乜姐?你去得到就去,你去唔到唔好問這裡。

叫你家長交申請表,面試,就全無時間問題,現在講乜時間開重大會議你就好大問題?咁唔好去囉,無人一定要你去。

這間幼稚園,我看來都是搵笨的,應該是好衰的。

你地唔好讀罷,讓我那些朋友可以後補上位,一定要多謝你地。
我後補朋友已經邀請去聽,相信你地唔讀,大把人入讀。

少你一個唔會少罷,多謝你。

interview was arrange on weekend rather than weekday

I think the point is the school should have informed the parents promptly before they make the decisions on which school to take.

Not now when most parents have already given up other offers.

嘩! 亞邊個邊個唔知係咪有份參與呢個大project既呢, 咁多現任k3家長同來年k1家長唔知o既嘢佢都知, 真係佩服!

哎呀! 提一提各位支持反對o既有心人, 好似有人專登攪緊破壞, 大家唔好同佢搭口, 等佢自己講, 費事又中計。

我小朋友係今年畢業生,如果唔係睇BK都完全唔知呢件事,事關學校冇寄通告俾K3家長。我都好想知學校點解無端端要拆。好同情今年九月入讀的新生家長,大家真係要去聽下簡介會睇下學校點解釋。我聽日都要打返去問下K3家長可唔可以去簡介會!

原帖由 tungb 於 09-7-1 21:16 發表
嘩! 亞邊個邊個唔知係咪有份參與呢個大project既呢, 咁多現任k3家長同來年k1家長唔知o既嘢佢都知, 真係佩服!

哎呀! 提一提各位支持反對o既有心人, 好似有人專登攪緊破壞, 大家唔好同佢搭口, 等佢自己講, 費事又中 ...

大家仲要留意吓亞邊個邊個真係有特異工能o架, 佢連巳經邀請後補生出席7/3都知, 真係五體投地! 簡直係人肚裹面既蟲!

小心!!!!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題