用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

各位聖公會k1家長, 對鐵崗聖公會在現在才通知下年度要搬校舍, 究竟確實原因是甚麼? 交待會亦不在家長較方便假日舉行, 而在平日下午6時便開始, 很多家長亦未必可以按時出席, 整過安排不難感到他們行徑頗為閃縮, 當然過去雖然有很好教學紀錄, 但這並不代表往後所做事情就一定正確, 在完全無知會及探討家長意見前, 便一意孤行, 在落實搬校後才通知家長, 根本無考慮家長們感受及對小朋友影響!  星期五交待會相信只作為一場知會show, 究竟我們家長可以有甚麼可做?難度只是無奈地接受?我真是感到很氣憤.................. !

通告上指出..."或需要搬遷"..
注意..."或需要"
那麼 即代表有機會...我相信只要家長們堅持立場.那麼也許有機會..我不明白到底學校是將發展什麼建設.但是我認為校方在收生前隱瞞所有來緊k1新生家長.於理於法均無法與家長們交代....我想任誰人都無法接受.不論是什麼樣的理由....既然去年沒有讓家長們有時間思考是否保留其他學校學位或者考慮就讀與否..那麼校方收了學生即應該要負責到底..應該要讓這一屆來緊k1新生原校畢業三年後校方想怎麼發展..我們絕無意見..並且舉雙手贊同...

ps! 不僅是影響來緊的k1新生..對於來緊k2的這群孩子們影響亦大..因為若2010年9月搬校後馬上面臨的就是小一面試的日子.孩子要適應新環境(要更早起床上校車).又要保持狀態去各間小學應試..試想.這樣會有好成績嗎?不要說新的一批家長無法接受通告內容.就是我們現任家長在校亦無聽說過這件事.跟大家一樣都是收到通告才知情..氣憤..

原帖由 b43raymond 於 09-6-30 20:33 發表
各位聖公會k1家長, 對鐵崗聖公會在現在才通知下年度要搬校舍, 究竟確實原因是甚麼? 交待會亦不在家長較方便假日舉行, 而在平日下午6時便開始, 很多家長亦未必可以按時出席, 整過安排不難感到他們行徑頗為閃縮, 當然 ...

那麼升k3的學生亦會受影響囉...他們即將要面試了..O~M~G........!!!我認為老師為著自己的飯碗可能未來這一年急著溫工!!!

1)分校是否可以容納這麼多老師和學生, 如果唔得, 即是預著有老師和學生會走, 老師的士氣會否受影響從而影響教育質素?

原帖由 msyu 於 09-6-29 21:40 發表
在開會前, 我希望大家想想:
1)分校是否可以容納這麼多老師和學生, 如果唔得, 即是預著有老師和學生會走, 老師的士氣會否受影響從而影響教育質素?
2)家長究竟有沒有知情權?!是甚麼時候知?
3)家長有沒有選擇權?當你們知道即將要搬校, 你是否還會選擇該校?還是會選擇當時給offer的其他學校?
4)這樣算不算誤導消費者?(家長付款買教育服務)
5)如果以這樣的管理和服務態度, 7月3日又沒有好的解釋和方案, 你是否還會將小朋友送去讀書?
我呼籲, 所有受影響的家長(包括分校, 無端端多著人來享用校舍)都應該在7月3日表達意見, 要學校給我們一個可以接受的方案和交代.

To:ma90a31
是否本年9月升讀k2家長收到通告信是"有可能會搬",但在本年9月才讀k1的, 則並無'有可能'字眼, 即代表本年k1是一定會搬去畢拉山的, 我想由於在2010年9月開課時, 畢拉山未能完全容納中環原有所有學生, 到時很可能是當時升上k2學生去畢拉山, 升上k3的學生可能仍留在中環, 但期間當畢拉山擴建校舍落成後, k3學生可能即又要搬去畢拉山上課, 但因為畢拉山擴建未能預知落實日期, 所以現已就讀的學生家長, 收到通知信是'有可能會搬'的字眼, 這根9月才入讀k1的信是有不同的.

他寫"或需要"
妳再check.下
(我之前打錯  sorry)

原帖由 b43raymond 於 09-6-30 21:52 發表
是否本年9月升讀k2家長收到通告信是"有可能會搬",但在本年9月才讀k1的, 則並無'有可能'字眼, 即代表本年k1是一定會搬去畢拉山的, 我想由於在2010年9月開課時, 畢拉山未能完全容納中環原有所有學生, 到時 ...

不是

通告都是一樣的.指出或需於2010年9月搬遷
到那時即有二屆的學生(就是來緊k1新生及今年9月升k2的學生)需轉到畢拉山就讀直至畢業.(這就是為什麼大家會在此發表聲明了)
原帖由 b43raymond 於 09-6-30 21:52 發表
是否本年9月升讀k2家長收到通告信是"有可能會搬",但在本年9月才讀k1的, 則並無'有可能'字眼, 即代表本年k1是一定會搬去畢拉山的, 我想由於在2010年9月開課時, 畢拉山未能完全容納中環原有所有學生, 到時 ...

其實我十分愛這間學校老師學生,我不想攪對抗, 只希望學校可以解決所有問題,盡量把我們的不便減到最低, 但如果校方沒有誠意,我不排除會選擇離開..

我是現任家長.但我仲有一位來緊將上k1的孩子..所以才會氣憤呀!二張通告我都有..是一樣的內容..

問題是離開去邊??.很多人都放棄其他學校學位...(我都係其中一個)為時以晚...
原帖由 cath 於 09-6-30 22:02 發表
其實我十分愛這間學校老師學生,我不想攪對抗, 只希望學校可以解決所有問題,盡量把我們的不便減到最低, 但如果校方沒有誠意,我不排除會選擇離開..

支持所有反對既聲音, 希望大家可以3/7抽時間出席表明立場.同埋希望學校比番個公道大家
原帖由 ma90a31 於 09-6-30 22:10 發表
問題是離開去邊??.很多人都放棄其他學校學位...(我都係其中一個)為時以晚...  

我都講左,你地無看姐

見到個topic好意外呀!!!!我小朋友係今年中環校的畢業生, 所以無收到張通告.點解間學校可以咁不負責任,話搬就搬,去年interview時又唔通知家長?等我仲成日同人推薦呢間學校,你地睇番我之前d post就知我幾歡喜呢間學校.但係而家點解會咁? 一路間學校都同家長溝通得好好, 反而呢次咁大件事就玩消息封閉.另外都好替老師擔心, 佢地對我小朋友好好嫁,弟日去左畢拉山,會唔會比人抄?陰謀論d,會唔會係某人借機排除異己,起用番自己以前地頭d人

原帖由 hongchung 於 09-7-1 00:08 發表
大業主迫遷如何?做人唔好咁天真喇。

咁大業主有無諗過d小朋友的福祉?佢地唔係商業機構,係教會黎架,有乜野理由咁緊急立即係下年收番間學校?一係佢地好無foresight,去年11月interview時都唔知有需要收番塊地,一係有人當時隱瞞事實,欺騙家長.  聖公會堂堂香港第一教會, 分工精密,段估都唔會無foresight.  如果係有人隱瞞事實, 咁同去黑店買野有乜分別, 一様係引你入來, 然後話比你聽事情有變,局你去買第二様 (去mb分校in this case).唔報得警都要去消委會!

原帖由 Lilo 於 09-7-1 01:19 發表

咁大業主有無諗過d小朋友的福祉?佢地唔係商業機構,係教會黎架,有乜野理由咁緊急立即係下年收番間學校?一係佢地好無foresight,去年11月interview時都唔知有需要收番塊地,一係有人當時隱瞞事實,欺騙家長.  聖公會堂 ...

你自己看罷

不好以為D家長係傻既呀真係
原帖由 Lilo 於 09-7-1 01:19 發表

咁大業主有無諗過d小朋友的福祉?佢地唔係商業機構,係教會黎架,有乜野理由咁緊急立即係下年收番間學校?一係佢地好無foresight,去年11月interview時都唔知有需要收番塊地,一係有人當時隱瞞事實,欺騙家長.  聖公會堂 ...

關我鬼事,我聽翻來,講你地聽。

原帖由 hongchung 於 09-7-1 00:08 發表
大業主迫遷如何?做人唔好咁天真喇。

why you( hongchung ) say that?????

""大業主迫遷如何?做人唔好咁天真喇。 ""

原帖由 hongchung 於 09-7-1 01:41 發表

你可以問發展局

點解要問發展局? 個到係私人地,發展局應該無權要佢拆,除非係危樓,但如果係危樓又唔會等一年先拆.如果好似你前文話成個中環都要拆,咁聖保羅堂同佢幼稚園拆唔拆,咁我公司都係中環,咁又拆?

.                             .

'''''''''''''''''''''''''''''
中環校家長,大家唔好讀,大家唔好交錢喇,
7月1日上街,大家抗議。

‹ 上一主題|下一主題