用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

其實小朋友考唔考到學校真係要靠小朋友自己, 好似聖保羅男女, 有關係有分數既人多到不得了, 有人專誠信教希望多d分, 有人補習月月過萬都未必考到, 相反無補習, 無背景亦都真係有人考到, 呢d例子今年全部都有, 最重要相信係小朋友面試時表現。

至於老師, 以我自己為例, 我個女係一個唔太特出既學生, 普普通通, 我又唔覺得老師對我個女唔好, 兼且如果小朋友有d咩問題, 其實係唔係父母應該會係最清楚既呢?

小女都係由星期一補習補到星期六, 我都考咗五間學校, 咪又係得一間收, 但都係怪自己個女唔夠好, 無話可說, 惟有希望小學可以進步。

原帖由 EGma 於 09-7-23 12:19 發表

八卦問下那位考到9間學校的小朋友有沒有補習的呢?

Tungb,

So, your girl was graduated from SKH (Central) K3 this year. Out of 24 SKH (CEntral) kids entering SPCC, are most of them having special background like SPCC alumini, teachers or having siblings studying there?  

Just wonder whether over 50% are related parties of SPCC and that's why SKH can have so many kids entering SPCC this year?

Thanks for your sharing and information.

Bobowong (MB campus parent)

我個女係今年畢業生, o個24位入到聖保羅男女o既同學, 有好多唔同類型, 有爸爸媽媽舊生, 有兄弟姊姊讀緊, 有一d關係都無既, 樣樣都有, 總之小朋友面試時表現係最重要。

重有好似而家梁校長, 佢就好贊成小朋友番小一面試班, 係今年仲向來年k3家長提供了一些資訊, 但我哋呢一年就好認同以前謝校長o個套, 唔贊成參加小一面試班, 最重要係家長平時比d咩小朋友, 因為面試時既答案, 相信老師們一定可以辨別出道邊d小朋友係自己答, 邊d係番小一面試學既。

原帖由 bobo_wong2006 於 09-7-24 10:16 發表
Tungb,

So, your girl was graduated from SKH (Central) K3 this year. Out of 24 SKH (CEntral) kids entering SPCC, are most of them having special background like SPCC alumini, teachers or having siblin ...

tungb,

thanks for your sharing.  Do you mean a large portion say over 70% entering SPCC are having some relationship like alumini, siblings etc?

Do you mind sharing which school girls usually go to other than SPCC or DGS?

Thanks again.

我想知道 如果考唔到所謂的名校,咁多數小朋友抽到邊間小學.11校網學校好似都唔錯.因為d升小學既雜誌都話11校網名校多??咁抽籤抽到既係唔係都唔差

男有SP Boy's(直資), 女有SSG (2012轉直資)非常多舊生, 等同入SPCC及SPC. 極之熱滿。
一般近年抽賞熱為, St Peter (男女), 般官,基恩, 聖心(女, 好似一半位為私校),其中St Peter及基恩有聖公會背景。因此聖公會幼稚園比較有利。
英皇2校也是熱滿, 但沒有聖公會背景。
Nathn

中西區校網當然好, 很多事情是物以類聚, 如好的地區, 比較有多高質數的父母, 對子女的成長也比較關顧, 對學校及老師也有一定的期望。同樣地, 可理解中環校的學生有高比率可考入理想的學校, 完全是父母, 子女和中環校的老師質數。
Nathn

我非常同意你講既...

想問問SSG係????邊間
( 聖士提反女子學校附屬小學=SSG)
原帖由 Nathn 於 09-7-30 12:46 發表
中西區校網當然好, 很多事情是物以類聚, 如好的地區, 比較有多高質數的父母, 對子女的成長也比較關顧, 對學校及老師也有一定的期望。同樣地, 可理解中環校的學生有高比率可考入理想的學校, 完全是父母, 子女和中環校 ...

原帖由 Nathn 於 09-7-30 12:30 發表
..., 女有SSG (2012轉直資)...
I don't think so.

http://hk.news.yahoo.com/article/080107/4/6njm.html

Thanks for the correction here.

I like the quote,  "校監:非為有錢人辦學"

原帖由 Unclejt 於 09-7-31 12:09 AM 發表
I don't think so.

http://hk.news.yahoo.com/article/080107/4/6njm.html
Nathn

想問問聖公會幼稚園家長,幾時可以知道分到邊班?
有冇人知道!
‹ 上一主題|下一主題