用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

剛收到中環聖公會幼稚園的信, 以為係有關註冊事宜, 點知係佢地出年暫借畢拉山分校授課, 因為其校舍地段進行發展重建, 激死... 而家先黎通知
我選呢間學校因為近, 而家只讀一年, 其餘兩年係畢拉山分校, 係跨區讀書, 我覺得佢地行政好有問題, 為何現在先通知家長, 又遲遲未註冊, 我已放棄其他選擇, 再者其他學校都已經收哂學生, 我都好難再轉其他學校,
請問有無中環聖公會幼稚園家長係到?你地有咩意見?

2    0    0    0

karmen, do you know whether SKH (Central) both AM and PM classes will be moved to SKH (Mount Butler).

I am SHK (Mount Butler) upcoming parent and really concerned whether the school will be very crowded (it's very small school) after both school colocated together.

many thanks. pls also share more details on month, year etc.

we are not informed by the school ah...

我都覺得好激氣呀,到依家先通知,其他學校都已經放棄學位,唯有"局"住去畢拉山啦,星期五要聽下佢地解釋先.....

我都擔心迫既問題, 而家流感咁犀利....
我簡直激到果日打去問佢地, 問要去分校讀幾耐, 佢地竟然話3/7先同我地講, 我話我唔知黎唔黎到, 佢先講應該係讀兩年,
christychl, 你小朋友都是9月讀K1嗎? 我地一定要問過究竟, 無理由話重建便重建, 人地靈糧堂都有事先講明要係臨時校舍上堂, 仲要係都係銅鑼灣, 佢地去左另一區, 完全無理會小朋友既感受, 舟車勞動

I am completely shocked that they will be allocating to MB campus next year. I heard this news like a month ago and my friend told me that it is almost impossible for the morning class students to 'combine' together, except for the afternoon ones since MB campus doesn't have afternoon class. Wonder what they will be talking about this Friday conference.
I still haven't given up my space at Victoria (Eng/Putonghua) stream next year and am still thinking what offer I should take. Any advise? Any diff between MB and Central campus? (In educational wise). Thanks!

係呀,我個女係今年9月讀下午班K1,我地住西環,依家要去MB對小朋友黎講真係幾遠..

直頭離譜得交關, 他們安排很有問題, 不理會小朋友情況 及 家長感受, 究竟是否因為有利益的存在, 就可以抺煞小朋友的學習因素, 背後仍有否教育理念?

回覆 7# b43raymond 的文章

各位家長,稍安無燥。我是現任家長,中環聖公會幼稚園不是唯利是圖的學校,她這麼做,背後一定有迫不得已的原因。我們還是誰看看星期五學校給我一個什麼交待。

我的小朋友也是9月入讀K1,原本也是因為地點合適, 校舍寬敞, 學校的口碑好(老師有愛心, 小朋友讀得開心), 故此, 當學校取錄後便放棄了其他的Offer.

6月初至今, 我前後2次打電話到學校查詢幾時交學費, 回覆的時間由6月中一直延到7月初. 我當時亦覺得奇怪, 因為大部份幼稚園已經連校服, 書本等都已經買晒......

要搬校舍咁大件事, 居然可以到現在才通知我們!這個溝通會, 不是應該在08年報名前就應該做的嗎?!梁校長是08年才由分校調來的, 是不是有甚麼陰謀?是不是就是來辦遷校這件大事的?

在開會前, 我希望大家想想:
1)分校是否可以容納這麼多老師和學生, 如果唔得, 即是預著有老師和學生會走, 老師的士氣會否受影響從而影響教育質素?
2)家長究竟有沒有知情權?!是甚麼時候知?
3)家長有沒有選擇權?當你們知道即將要搬校, 你是否還會選擇該校?還是會選擇當時給offer的其他學校?
4)這樣算不算誤導消費者?(家長付款買教育服務)
5)如果以這樣的管理和服務態度, 7月3日又沒有好的解釋和方案, 你是否還會將小朋友送去讀書?
我呼籲, 所有受影響的家長(包括分校, 無端端多著人來享用校舍)都應該在7月3日表達意見, 要學校給我們一個可以接受的方案和交代.

各位關心兒女的家長,
我很明白你們的焦慮,地點真的很關鍵,我亦是現任家長(MB),梁校長是我其中一位極欽佩的校長,她常體貼家長的需要,亦份外注重孩子的德育發展,若不是安全或一些緊急事故,不可能有如此安排,到時冷靜d傾下,不要忘記校監是富豐富管理經驗的Dr.Anissa Chan,不合理的,她應該不會在後面允許的.

非常之贊成msyu 以下的論點

我的小朋友也是9月入讀K1,原本也是因為地點合適, 校舍寬敞, 學校的口碑好(老師有愛心, 小朋友讀得開心), 故此, 當學校取錄後便放棄了其他的Offer.

6月初至今, 我前後2次打電話到學校查詢幾時交學費, 回覆的時間由6月中一直延到7月初. 我當時亦覺得奇怪, 因為大部份幼稚園已經連校服, 書本等都已經買晒......

要搬校舍咁大件事, 居然可以到現在才通知我們!這個溝通會, 不是應該在08年報名前就應該做的嗎?!梁校長是08年才由分校調來的, 是不是有甚麼陰謀?是不是就是來辦遷校這件大事的?

在開會前, 我希望大家想想:
1)分校是否可以容納這麼多老師和學生, 如果唔得, 即是預著有老師和學生會走, 老師的士氣會否受影響從而影響教育質素?
2)家長究竟有沒有知情權?!是甚麼時候知?
3)家長有沒有選擇權?當你們知道即將要搬校, 你是否還會選擇該校?還是會選擇當時給offer的其他學校?
4)這樣算不算誤導消費者?(家長付款買教育服務)
5)如果以這樣的管理和服務態度, 7月3日又沒有好的解釋和方案, 你是否還會將小朋友送去讀書?
我呼籲, 所有受影響的家長(包括分校, 無端端多著人來享用校舍)都應該在7月3日表達意見, 要學校給我們一個可以接受的方案和交代.

原帖由 msyu 於 09-6-29 21:40 發表

6月初至今, 我前後2次打電話到學校查詢幾時交學費, 回覆的時間由6 ...

我都係住中區, 真係好遠, 而家根本無得選擇... 好無奈

聖公会係好好学校...
但我唸如果真係覺得太遠
兩年時間頗長
小朋友会很辛苦
自己家長應唸唸
盡快盡最後努力
各方面都試吓
如果係我 会
試吓問教育局商討吓/
用真誠寫信/打电話去曾經面試過嘅学校等等
或者真係会有位
好彩会降臨起努力過嘅人身上
妹妹豬 齊來做個好朋友)

Do you mean they will move to MB campus this coming Sep 09 to 2011?

2010年9月搬
來緊K1生讀一年之後 K2及K3將會搬到畢拉山繼續
亦就系話來緊的K2同K1生都會在畢拉山畢業

只有來緊的K3生可以原校址(中環)畢業

原帖由 marinachira 於 09-6-30 13:09 發表
Do you mean they will move to MB campus this coming Sep 09 to 2011?

雖然是我路過. 但也不忿這學校的安排, 要小朋友無端端讀完一年後轉去另一間咁遠的學校, 真係好麻煩. 希望你們同學校開會後可達成共識, 讓今年K1學生可在原校讀至畢業啦...努力呀....我支持你們...

我個仔9月都係k1, 見到封信我都好激氣。 但係你哋知唔知最激氣就係我個女係今年中環畢業生, 但我從來都唔知有件咁o既事, 個感覺就真係好唔公平, 如果早知會搬, 我就唔會考。

仲有從來大家都知道, 我哋中環o既成績幾彪炳, 就好似今年, 我哋中環k3就最少有20人入聖保羅男女, 唔知畢拉山成績又如何呢???

正確來講好像是23個考到聖保羅男女
還有一堆聖保羅書院及DGS及DBS

點解學校要放棄這間學校  

DGS 要搬遷到將軍澳 在簡介會上都講明
未來三年會在將軍傲就讀

點解中環SKH這麼大的工程會在此時才決定
講真`我不相信
點解舊年面試時不講
依家 就要開學了  好多人都放棄另外的幼稚園
咁~即係逼我們一定要搭昂貴的校車往返學校
試問~ "校車費"是學校幫我們付嗎
北角開到中環校的車費都已經是1000多元了
那麼由中西區開到畢拉山絕對不只這個價錢

同埋好多人就是不想小朋友搭車返學才選近的幼稚園
依家哩....被迫..要搭校車  教人怎麼不氣??

原帖由 tungb 於 09-6-30 13:51 發表
我個仔9月都係k1, 見到封信我都好激氣。 但係你哋知唔知最激氣就係我個女係今年中環畢業生, 但我從來都唔知有件咁o既事, 個感覺就真係好唔公平, 如果早知會搬, 我就唔會考。

仲有從來大家都知道, 我哋中環o既成績幾 ...

下.. 北角去中環都$1xxx車費, 咁我地中西區去畢拉山一定仲貴, 仲要行車時間起碼45分中, 條路都幾曲折tim

我決定如果佢地堅持要搬, 我會寫信比educational dept complain, 你地會唔會支持?

支持, 支持 ...... 真係應該比番個公道大家。

‹ 上一主題|下一主題