用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48校網
go

48校網 [複製鏈接]

仔仔今年9月升k3
一開學係唔係要選學校啦?
因為剛搬到樂華村
請大家幫忙提供心水參考! 謝謝! 謝謝! 謝謝!
   0    0    0    0

千祈唔好選樂善堂楊仲明,因為佢哋一班得18人,今年仲好多人派咗去(包括我個女),所以拿拿林去叩門,個個派到去都立即走去第二度,可能今年更加大機會收生率不足,會隨時殺校呢....

wingyeunglilo,

最弊你唔選都一樣會被派去呢間度, 我都聽到好多家長冇選呢間都派左入去O架.  又或者排到去最後果幾間, 都一樣中, 我就係其中一個, 成個48校網共23間學校, 我巳排佢係第21, 22係道教聯合, 最尾係"X 喬, (成個48網, 最差果3間我排到最後都中招呀).

原帖由 wingyeunglilo 於 09-6-25 17:24 發表
千祈唔好選樂善堂楊仲明,因為佢哋一班得18人,今年仲好多人派咗去(包括我個女),所以拿拿林去叩門,個個派到去都立即走去第二度,可能今年更加大機會收生率不足,會隨時殺校呢.... ...

原帖由 波子媽 於 09-6-25 17:42 發表
wingyeunglilo,

最弊你唔選都一樣會被派去呢間度, 我都聽到好多家長冇選呢間都派左入去O架.  又或者排到去最後果幾間, 都一樣中, 我就係其中一個, 成個48校網共23間學校, 我巳排佢係第21, 22係道教聯合, 最尾係"X  ...

真係重災區!
我派第10志願.
派到頭三志願, 真係要好好運!

回覆 2# 波子媽 的文章

我都係選到21呢!

喂喂各位你地都起"馬"有刺選過去我冇選都中呀
好彩搵到第間唔係都唔知點算

我仔都係9月K3,我想問果三間國際學校可唔可以唔選呢?

回覆 1# bb_chang1215 的文章

Hello, 我個仔都係剛完成K2課程(因為H1N1 ) 要準備揀學校啦.

如果冇錯, 是10月初揀的, 由自行收生開始. 你有幾多分呀? 我就得基本15分.

依家有D師兄師姐(即係今年入讀小一的小朋友D爸爸媽媽呢)仲係叩門階段, 希望遲下佢地得閒D會比多D資料我地.

48區, 我覺得第一件事要睇會唔會同46區合拼, 因之前新聞話有人提出過, 應該呢個6月會決定咁話.

原帖由 細BB 於 09-6-26 01:21 發表

可以,
但是如果運氣不好,
無選擇都會中, 我識有幾個家長都中果三間國際學校!

me too, 我都係得15分喳.......
原帖由 MorriDad 於 09-6-26 02:11 發表
Hello, 我個仔都係剛完成K2課程(因為H1N1 ) 要準備揀學校啦.

如果冇錯, 是10月初揀的, 由自行收生開始. 你有幾多分呀? 我就得基本15分.

依家有D師兄師姐(即係今年入讀小一的小朋友D爸爸媽媽呢)仲係叩門階段, ...

原帖由 MorriDad 於 09-6-26 02:11 發表

依家有D師兄師姐(即係今年入讀小一的小朋友D爸爸媽媽呢)仲係叩門階段, ...

合併左重大獲, 到時連九龍灣d學生都選埋兩間兆強/基顯/官官.

回覆 11# HIN2003 的文章

HIN2003,

我知你好唔好彩派到第10志願, 一間普通的學校. 我想請教下, 係你頭9志願裏有冇選D泠門學校, 你原先認為應該容易入的呢?

原帖由 MorriDad 於 09-6-26 13:48 發表
HIN2003,

我知你好唔好彩派到第10志願, 一間普通的學校. 我想請教下, 係你頭9志願裏有冇選D泠門學校, 你原先認為應該容易入的呢?

第10係秀明小學, 都唔算太差.不過我唔會選讀.
第一&第二係兩間兆強, 跟著好似係馬太/兩間官官, 一路排落去.(我已放棄無選基顯&藍循 )

醒目開學勳章

48與46區合併

簽名被屏蔽

希望not la ........
原帖由 bigheadc 於 09-6-26 14:12 發表
真係有咁的建議,邊度看到這個消息架....現在已六月底,有決定未?

回覆 14# bigheadc 的文章

明報網站, 現時只睇到部份, copy 如下

---------------------------------

觀塘兩校網倡合併
人口分佈不均 小學學額失衡

文章日期:2009年5月22日

【明報專訊】人口分佈不均,令觀塘區兩個校網的小學出現學額與學生數目嚴重失衡,一個校網面對縮班殺校壓力,但另一校網則學位緊張。有小學校長聯署向教育局提出合併兩校網,以平衡整個觀塘區的升小學生與學額數目,教育局將就建議諮詢。
--------------------------------------

人口分佈不均,令觀塘區46及48兩個校網的小學出現學額與學生數目失衡的現象,「46小一學校網關注組」召集人兼迦密梁省德學校校長羅勵賢(右)建議將兩校網打通。

------------------------------------------

當然未有消息啦, 呢排攪H1N1停課復課問題, 邊得閒攪咁多.

我希望+我估.....唔會的, 起碼唔會咁快. 過兩年, 邊區唔多人 ?

原帖由 HIN2003 於 09-6-26 14:04 發表

第10係秀明小學, 都唔算太差.不過我唔會選讀.
第一&第二係兩間兆強, 跟著好似係馬太/兩間官官, 一路排落去.(我已放棄無選基顯&藍循 )

頭9有冇選秀茂坪天主教 ?

細BB,
你係可以唔選, 但若你全部揀的學校都冇位, 咁佢可能會塞你入去有位剩的學校, 包括你冇揀的學校!

原帖由 細BB 於 09-6-26 01:21 發表

原帖由 MorriDad 於 09-6-26 14:57 發表

頭9有冇選秀茂坪天主教 ?

我唔記得, 我返屋企睇吓再覆你.
你鍾意秀茂坪天主教?

回覆 19# HIN2003 的文章

唔講得話鐘意, 但都要排架啦. 咁當然唔會係首選, 考慮下應排第幾.

等你 and thx in advance.
‹ 上一主題|下一主題