用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(昇御海逸) 學之園停課後功課安排!!!
go

學之園停課後功課安排!!! [複製鏈接]

自從停課以後,每天放工返家,都要陪兩個馬騮睇vedio做功課!日日都搞到8點先有飯食!
我覺得學校完全將教學責任推到父母的身上,亦完全沒有向父母了解學生的學習情況,方法是否可行?現在肯定會繼續停課,這種生活肯定要到7月尾!
孩子年紀還少,很難要他們坐定定一個鐘睇vedio,幾乎肯定要父母全程陪著,而且只是單向教學,完全沒有互動,真不知孩子可以學到幾多。
兩隻馬騮日日都要睇vedio成個鐘才可以做功課,肯定不久將來要戴眼鏡!!!!
   0    0    0    0

is there no one at home that can help ?

I think it's much better than just give you all the homework and do them by yourself. It's much more interesting and fun.
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2008-02-03/preston.html

原帖由 vvmon 於 09-6-23 17:04 發表
自從停課以後,每天放工返家,都要陪兩個馬騮睇vedio做功課!日日都搞到8點先有飯食!
我覺得學校完全將教學責任推到父母的身上,亦完全沒有向父母了解學生的學習情況,方法是否可行?現在肯定會繼續停課,這種生活肯定要到7月尾!
孩 ...

vv mon,
What difficulty do you meet? Any good suggestion??? Can you sharing what is your problem ?Do you know the teachers give more effort on the video study? Some schools just give the homework and no need to return.LH do more and I think you should give more appreciation to school. School may collect parents opinion later. Be patient ! OK!

原帖由 ljsze 於 09-6-23 19:41 發表
is there no one at home that can help ?

ljsze,
I have a lot of duty off and VL. If you don't mind I can be a private tutor for Davin or group study. In my home or in your home that ok. If you need to help, don't hesitate to contact me. No fee, just free

岩呀,其實呢間學校已經係願意做多d功夫果d學校黎架啦,有d就咁比一堆功課叫你返去做,連幾時交都答唔出架,一味話乜都唔知,真係激死呀!
原帖由 LydiaWong 於 09-6-23 21:40 發表
I think it's much better than just give you all the homework and do them by yourself. It's much more interesting and fun.

謝謝各位媽媽的回應,亦多謝各位媽媽的關心,當停課以後,功課要自己教,工人要睇住兩隻馬騮,無人去買餸;自己又請唔到假,我返工後要去街市買餸,然後返屋企教功課(用兩倍時間),日日都是這樣,我的私人時間就是我在工私返工的時段;總之家家有本難念的經!
我只希望學校能多了解家長的情況,可作出相應的配合,如vedio不要太過長,可以拍有兩位老師一起拍vedio,令內容更生動有趣!
而且這樣時常對住電腦,對孩子正在發育的眼睛是有影響的,我家中的電視是不常開的,目的是為了孩子的眼睛健康。

vvmon,

我既情況同你有d似, 阿仔日頭響保姆屋企, 唔方便睇Video, 好彩係他會做左d功課先.
夜晚我地接他, 他都要去公園玩, 所以回家都起碼八點, 跟住仲要睇Video, 真係好累 (初初睇就覺很有趣, 慢慢都有d悶).
我好欣賞學校既安排, 但對部分家長黎講都幾辛苦.

原帖由 vvmon 於 09-6-23 17:04 發表
孩 ...

bblaw

fine to Davin.  he can use the computer.  even if he can't, he will call me for help.  thanks a lot for your offer anyway.

Actually. it is a good chance to teach them hoew to use the computer. I also teach ka ka to do that by herself. So far , work

昨天致電BB的班主任,同佢講我家的情況,幸好老師很好,作出配合,這幾天好了很多,自己都無咁緊張!

我係非常欣賞學校響今次豬流感假期既安排...
絕對值得讚賞!!!
因為好多學校都只係俾工作紙小朋友就算...
但學之園既老師就好勤力咁日日為小朋友拍video...
(有某d學校既老師係唔駛日日返學校架...)

就好似我仔果班咁...
老師們會在七一假期去石澳拍攝...
之後又有上港島龍脊遠足拍攝...響大熱天時...
老師都不辭勞苦咁為小朋友付出...
我簡直要向佢地致萬二分敬意添呀!!!

仲有...職員們又每日幫忙剪片...
為每個小朋友儲存資料在記憶棒...
都係額外要做多好多功夫~

可以話...
響整個假期內...
佢地一樣係咁繁忙...
目的都係為了小朋友可以在這個悠長假期內仍然可以看到老師上課...
我實在太欣賞學校這個安排呀!!!
亦覺得好感動~

學校大可以唔作出呢個安排...
就咁派工作紙就算...
咁老師同職員都輕鬆得多呀...
佢地絕對唔係將個ball交左俾家長...
反而係向每位家長送份假期大禮就真~

其實...有時家長真係未必每晚都陪到小朋友睇video既話...
特別係我地要全職上班既父母...
可以隔日睇...就自己時間...
功課都唔一定係睇左先識做呀~
就咁做都會識做呀~~~
如真係交唔到功課...
學校都無話硬性規定一定要每日清...
你可以儲埋幾日先交都無問題啊~
好彈性~

我都有個朋友...
佢既情況係唔可以日日返學校拎到...
都同學校相量每星期五先返去拎番晒成個星期既野...
真係完全無問題架~

而最最最重要一點...
就係...
教育小朋友...
父母絕對係責無旁貸~

而家我和老公同個仔...仲有八個月大既妹妹...
每次一家四口一齊睇老師video...
邊睇邊互動...(我會即時配合老師的內容同阿仔玩)
睇得好開心好愉快...
(我地通常都係晚上食完飯沖好晒涼先一齊睇~)

(註: 我仔都好少會睇電視!!!)

希望在職家長唔好因為咁俾自己太大壓力...
放鬆心情輕鬆面對啦~

^^

Agreed.

雖然我個女係PN班, 但老師們會因應天氣而作出戶外轉播. 好似下雨天, 她們會走出室外拍雨天景象, 好天時, 又會到沙灘拍攝, 介紹一下沙灘玩意, 攪到阿女心思思要去玩沙.

真的要多謝校長及各位老師.

原帖由 siuyi 於 09-7-17 09:53 發表
我係非常欣賞學校響今次豬流感假期既安排...
絕對值得讚賞!!!
因為好多學校都只係俾工作紙小朋友就算...
但學之園既老師就好勤力咁日日為小朋友拍video...
(有某d學校既老師係唔駛日日返學校架...)

就好似我仔果班 ...

The video is so funny, my son keep laughing while watching it.
‹ 上一主題|下一主題