用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 見到臻美真係有D驚
go

見到臻美真係有D驚 [複製鏈接]

家長,真道是我的心儀學校之一 ,嗰日聽完簡介會更加覺得真道會很適合我個仔,但見到臻美這個例子真係有D驚驚哋現在臻美D學生都唔知有無其他學校肯收,但我對臻美唔熟,只知道佢的教育模式似真道,希望家長們可以幫我了解多D倆者的分別,比多D資料和意見分享吓!多謝!
   0    0    0    0

我個小朋友小三時由臻美轉去真道的。

聽落模式似,可能係兩間都標榜比小朋友「愉快學習」。相比傳统學校,較少抄、寫、背等重覆性的習作,較着重啟發小朋友分析、思考及創意。

我不評論臻美,坊間報導巳夠多。而且辦學團體來年轉咗後,可能同以前好唔同。

作為真道家長,在這三年間,我對學校很滿意 :
1) 課程編排幾好
2) workload適中,一般homework小朋友應該可以自己應付。家長用時間的地方主要係聽吓佢讀普通話、英文及親子閱讀。
3) 老師非常非常有heart
4) (如需要)社工、心理學家提供極有效支援
5) 透明度算高吧,有公開課讓家長了解小朋友上課模式及老師教學方法
6) 貨真價實 - 不斷進步 ; 承諾/計劃的,一步一步兌現 ; 沒濫收雜項費用

希望以上嘅comment可以比你了解多d啦。

hamsterbb,

多謝你的保貴資料,但我還有一些問題想問,please check PM.

Thanks,
Citipeggy

原帖由 hamsterbb 於 09-6-24 01:47 發表
我個小朋友小三時由臻美轉去真道的。

聽落模式似,可能係兩間都標榜比小朋友「愉快學習」。相比傳统學校,較少抄、寫、背等重覆性的習作,較着重啟發小朋友分析、思考及創意。

我不評論臻美,坊間報導巳夠多。而且辦學團體 ...

‹ 上一主題|下一主題