用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何要廢除【升中試】?
go

為何要廢除【升中試】? [複製鏈接]

似乎現今派位政策混亂, 咁點解當年要廢除【升中試】?

一次過全面評估, 咁就清楚知道小朋友個人程度, 派位就簡單得多, 不同程度就去不同學校, 可以貫徹實行'因材施教'。

有無人可以糾正我 ?

Thanks.
   0    0    0    0

回覆 1# beywat496 的文章

誽得好!

我非常同意你的說法,以前升中試只考一次,只是中。英。數。 全部考共同一個paper,公平d。
現在又有視覺藝術,常識及音樂,你估個個都樣樣得咩。

因為當時又有好多人投訴,話一試定生死,令學生壓力好大,話有好多成績一向很好的學生因一時失手,就影響一生。
我覺得又係好慘。其實點解佢地唔試下用呈分試同升中試合定本,即係話好似當年升中試統一晒D試卷,又好似E+D呈分試咁,分三次計分,唔用學兄學姐D分,淨係用自己成績,又會唔會公平D而壓力又無咁大呢?

原帖由 beywat496 於 09-6-22 20:22 發表
似乎現今派位政策混亂, 咁點解當年要廢除【升中試】?

一次過全面評估, 咁就清楚知道小朋友個人程度, 派位就簡單得多, 不同程度就去不同學校, 可以貫徹實行'因材施教'。

有無人可以糾正我 ?

Thanks. ...

贊成.  現在的形式比考試的壓力還大得多, 成績好又要特異功能....
原帖由 tigerlo 於 09-6-23 11:24 發表
因為當時又有好多人投訴,話一試定生死,令學生壓力好大,話有好多成績一向很好的學生因一時失手,就影響一生。
我覺得又係好慘。其實點解佢地唔試下用呈分試同升中試合定本,即係話好似當年升中試統一晒D試卷,又好似E+D呈分試 ...

出身於劣勢家庭之小孩,在教育上,自小就處於吃虧的形態,小學畢業,成績比較低下,是理所當然的了。他們小學畢業,只會被派到備視為低等之band3學校。可見,現時之制度不但不帮助劣勢家庭,而是落井下石。植民地時期,鬼佬為方便统治,將市民分級分等。但今時今日仍這般操作,實在可悲。我孤陋寡聞,不知世界講人權之先進地區,有沒有類似之制度?

所以,不單要廢除升中試,而且要廢除分級制度。強制一條龍政策,沒有結龍之小學,以隨機分配學位。

另者:我真係唔明,點能冇band3學生之家長告政府,為何band3生要最遲選校呢?
‹ 上一主題|下一主題