用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 怎樣訓練小朋友考幼稚園
go

怎樣訓練小朋友考幼稚園

Hello, 我係初來報到,有D問題唔知其他媽媽爸爸可以幫到手嗎?

我小朋友今年準備考K1,我聽過好多朋友的建議, 但我小朋友總是做不到,你地點訓練呀?

考幼稚園通常都係考顏色, 形狀, 交通工具, 你得閒同個小朋友溫吓就o.k.
有d就睇你小朋友獨唔獨立, 坐唔坐得定, 要視乎邊d幼稚園囉!

回覆 1# 莊生bb 的文章

無錯...我覺得基本上都是問一些簡單的問題(認知)和小孩的表現(如:是否安定/專心/會否怕默生(怕羞)等...)

提早裝備自己和小孩也是很重要的...

醒目開學勳章 王國長老

小朋友能力有限, 有時唔係想train就一下子做到架
常識/學術方面固然越叻越著數啦, 不過都迫唔黎既........可以另一方面, train up下佢待人接物技巧啦, 例如禮貌, 叫早晨, 老師俾禮物要先問左父母至可以拎, 同其他小朋友玩玩具要合作/禮讓, 老師問問題唔識應該點應對等等
原帖由 123mandy 於 09-6-22 02:40 PM 發表
Hello, 我係初來報到,有D問題唔知其他媽媽爸爸可以幫到手嗎?

我小朋友今年準備考K1,我聽過好多朋友的建議, 但我小朋友總是做不到,你地點訓練呀? ...

順其自然,不用強加訓練,我完全沒有訓練孩子.當然平日有教他禮貌,稱呼別人等.(沒有為考學校而特訓)
因為面試當天,孩子的心情精神都不能讓我們控制.
就以我個b為例,在民生 interview時,那天天氣比較熱,又等得耐,又多人,佢結果沒耐性.考不到.
in st.cat時,睡了午覺,心情大靚,結果考到.
in靈糧時,又是睡了午覺,表現超好,連校長都讚佢表現好,但不知是否今年太多人in,結果waiting list,這使我希望大,失望愈大.
所以父母不用太為子女考學校而擔心.最要緊是孩子讀得開心.順其自然....

回覆 5# vickylyy 的文章

我都讚同....
小朋友面試當天的表現是沒法預期...只好平日跟他傾談多些....讓他見多些人....玩不同的玩具..唔好比壓力自己和小朋友...把面試當成帶小朋友去玩一樣....輕鬆點....當然...大人就要預備下....例如學校好多時都會問點解選擇他們....不妨想一想一些特別的答案....去interview前...睇一睇學校website...知道它們多些資料...

我兩個都係12月啲細b, 大囡讀到k2, 9月會升k3.細囡考宣道啲時候, 連2歲都未夠, 個MISS竟然比一個男仔公仔, 一個女仔公仔佢, 問佢邊個係 BOY , 邊個係GIRL. 得個1歲幾, 鬼識咩 ! 我兩囡加埋都interview 左成10幾間幼稚園, 就得宣道一間會咁問. 我最後幫細囡選擇左協恩幼稚園.
我兩個小朋友都係由1歲半開始返英文playgroup,可能因為習慣左返學校啲範式, 亦都習慣左無父母向身邊陪佢堂上, 所以interview時啲表演都好好. 大家可以考慮吓比小朋友返吓playgroup.

原帖由 Chincco 於 09-6-22 22:05 發表
我兩個都係12月啲細b, 大囡讀到k2, 9月會升k3.細囡考宣道啲時候, 連2歲都未夠, 個MISS竟然比一個男仔公仔, 一個女仔公仔佢, 問佢邊個係 BOY , 邊個係GIRL. 得個1歲幾, 鬼識咩 ! 我兩囡加埋都interview 左成10幾間幼 ...

請問你個女讀邊間playgroup? 我囝囝返緊個間及我知好多playgroup都要有家人陪同的.

我囡囡間playgroup叫Joyful 向荃灣區, 你住邊區呀 ? 我只係陪左囡囡幾堂, 佢就自己上堂啦 ! 我兩個囡囡去Interview啲時候, 都可以全英語對答.

上年,我個女考K1,我由5月開始訓練佢,唸住Sure Win 啦。跟住,我找來一位陌生的姨姨(我的幼稚園教師朋友)模擬一下面試,感覺完全唔得,我個女面試時好驚,唔係好肯答,而且,老師的問題我都沒有準備(因為我都唔知會問乜),而我的幼稚園教師朋友又只說了少少她幼稚園要注意的問題,其他幼稚園她都不清楚。當時我好驚,因為仲有三個月就要考。後來,經朋友介紹去上面試班啦,最後考到St PaulSt Catherine及根德園,好似中左六合彩,真係好開心,所以只要再練習多D就得啦,努力呀。

原帖由 123mandy 於 09-6-22 14:40 發表

我小朋友今年準備考K1,我聽過好多朋友的建議, 但我小朋友總是做不到,你地點訓練呀? ...

可唔可以pm我係邊到上interview班?

原帖由 jujuli 於 09-6-23 07:58 發表
上年,我個女考K1,我由5月開始訓練佢,唸住Sure Win 啦。跟住,我找來一位陌生的姨姨(我的幼稚園教師朋友)模擬一下面試,感覺完全唔得,我個女面試時好驚,唔係好肯答,而且,老師的問題都我沒有準備(因為我都唔知會問乜),而我的幼稚園 ...

我都想要, 痳煩你PM給我好嗎? 謝謝

上年,我個女考K1,我由5月開始訓練佢,唸住Sure Win 啦。跟住,我找來一位陌生的姨姨(我的幼稚園教師朋友)模擬一下面試,感覺完全唔得,我個女面試時好驚,唔係好肯答,而且,老師的問題我都沒有準備(因為我都唔知會問乜),而我的幼稚園 ...

上年,我個女考K1,我由5月開始訓練佢,唸住Sure Win 啦。跟住,我找來一位陌生的姨姨(我的幼稚園教師朋友)模擬一下面試,感覺完全唔得,我個女面試時好驚,唔係好肯答,而且,老師的問題我都沒有準備(因為我都唔知會問乜),而我的幼稚園 ...

Do you mind PM me which interview class did your kid joined?

please pm me the information, thanks!

I am interest too, pls kindly PM me the interview training class info. Thanks a lot!

I'm also interested.  Would you please pm me the information?  Thanks.

hi

i also want to know...please PM me.

thanks

Could you please me too? [email protected]

can you pm to me,thanks!!!