用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有邊隻電子辭典好用呀 ?
go

請問有邊隻電子辭典好用呀 ?

想買部比升中一的亞女 , 實在太多生字要查啦 . 1. 好易通定快釋通定longman好??
2. 黑白係咪己經ok??定係colour好睇D??
3. 發音會否唔準??MP3真人發音係咪真係好重要?
4. 細佬查字典啫唔洗wifi呀??
5. 用筆芯電有冇問題??會唔會唔耐用??

有冇有經驗人仕可以比意見??唔該哂........

我的小朋友是用好易通868的,但有時查出來的字義不太正確和有點奇怪,如要用中文詞語來找英文生字,答案有時正確,有時很奇怪,尤其是用中文句子讓它釋成英文,句子會完全不明所已。

外國流學的補習老師也說不要用,寧願用傳統字典,可知兩年前我是用差不多2,000元往買回來的!心痛是心痛,但為了少爺,也忍住棄用。 另外讀音也不太清晰。

其實用傳統字典是很好的,因可訓練眼和手快速找字。

Give me a hand = 給我一隻手

I need a break = 我需要一個裂縫

無謂破費, 仲要學d九唔搭八既英文

原帖由 bikkibikki512 於 09-6-23 00:42 發表

醒目開學勳章

原帖由 bikkibikki512 於 09-6-23 00:42 發表

等我重想買一部,而家慳番.