用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 獻主會聖馬善樂小學 請就學校的程度, 校風及派位給此意見吧! ...
go

請就學校的程度, 校風及派位給此意見吧! [複製鏈接]

各位獻聖媽媽,

小女在叩門階段已被學校收取啦! 你們可否就學校的程度, 校風及派位給此意見呢!
聽聞好似幾谷&很多時要家長教做功課wor,係咪呀?

正校與這間的分別如何?
   0    0    0    0

Hi Titilaw

我仔都是在叩門階段入了此校, 以後有機會多多聯絡.
l
原帖由 Titilaw 於 09-6-21 07:56 發表
各位獻聖媽媽,

小女在叩門階段已被學校收取啦! 你們可否就學校的程度, 校風及派位給此意見呢!
聽聞好似幾谷&很多時要家長教做功課wor,係咪呀?

正校與這間的分別如何? ...

回覆 2# liwoodma 的文章

Hi Liwoodma,

好開心認識你呀.  唔知你了唔了解呢間學校呢, 我想聽多d其他人既意見.

其實我仔派位派得唔好, 咁校長就叫我試下叩門幾間學校, 這是其中一間. 據知我HB有朋友仔女讀舊校, 係傳統多功課型, 新校的理念都是差不多, 學校對小朋友的紀律較嚴, 一年級已開始以成績排班別. 我已決定讀呢間啦..你呢!係咪仲諗緊?

原帖由 Titilaw 於 09-6-23 16:33 發表
Hi Liwoodma,

好開心認識你呀.  唔知你了唔了解呢間學校呢, 我想聽多d其他人既意見.

原帖由 liwoodma 於 09-6-23 22:18 發表
其實我仔派位派得唔好, 咁校長就叫我試下叩門幾間學校, 這是其中一間. 據知我HB有朋友仔女讀舊校, 係傳統多功課型, 新校的理念都是差不多, 學校對小朋友的紀律較嚴, 一年級已開始以成績排班別. 我已決定讀呢間啦..你 ...

小女就讀此校2年級,9月升小3了, 我又唔覺得太多功課 , 都可接受 , 可能係天主教學校 , 校風都比較嚴格 , 一年級已按成績分班

我都係派得唔好(第10志願), 呢間係第4.
聽講好似話最好家長有時間教佢地做功課(有d驚驚地d程度會好深同不停做), 唔知有無課後功課輔導班呢?

我同意不要太活動教學, 等佢地從小認多d生字.
如無意外, 我都會讀呢間既.
呀女未in已經話好鍾意呢間.

原帖由 Titilaw 於 09-6-24 17:35 發表
我都係派得唔好(第10志願), 呢間係第4.
聽講好似話最好家長有時間教佢地做功課(有d驚驚地d程度會好深同不停做), 唔知有無課後功課輔導班呢?

我同意不要太活動教學, 等佢地從小認多d生字.
如無意外, 我都會讀呢間既. ...

其實活動教學到4年級都唔可行 , 因為香港教育始終係填鴨式 , 小朋友讀書最好有家長可以有足夠時間教係最好, 不論那一間都是 , 無課後功課輔導班 , 程度都是一般

虫虫主人

我之前睇晒你地d thread, 所以對學校都有一點點認識, 希望以後有咩問題問你地可多多指教, 謝謝!

Titilaw

快d決定啦...希望我仔可同你女一齊做同學仔啦...

虫虫主人

按成績分班, 咁競爭咪好激烈law?咁A班是否要做多些練習?

原帖由 虫虫主人 於 09-6-24 17:14 發表

小女就讀此校2年級,9月升小3了, 我又唔覺得太多功課 , 都可接受 , 可能係天主教學校 , 校風都比較嚴格 , 一年級已按成績分班

Liwood,

其實我都會讀ar, 4/7係學校相認吧, 到時2時20分係地下reception門口等啦, 好嗎?

原帖由 liwoodma 於 09-6-25 09:45 發表
虫虫主人

按成績分班, 咁競爭咪好激烈law?咁A班是否要做多些練習?

我又唔覺得太多練習 , 不過做家長心理上壓力比較大 , 因每年都想升番A班架痳 , 有幾個1A班都升唔到2A , 不過每次考試(一年3次考試)前就會有個評估囉 , 所以時間都比較緊迫 , 好多學校都會咁樣

原帖由 liwoodma 於 09-6-25 09:42 發表
虫虫主人

我之前睇晒你地d thread, 所以對學校都有一點點認識, 希望以後有咩問題問你地可多多指教, 謝謝!

Titilaw

快d決定啦...希望我仔可同你女一齊做同學仔啦... ...

如果我知的 , 我會講你地知啦

7月4日唔駛返去啦....改了8月15日, 不如互相交換電話聯絡好嗎? 我pm你啦....

原帖由 Titilaw 於 09-6-25 13:59 發表
Liwood,

其實我都會讀ar, 4/7係學校相認吧, 到時2時20分係地下reception門口等啦, 好嗎?

係啦....我會盡力, 希望仔仔成績唔好太差啦...

原帖由 虫虫主人 於 09-6-25 15:10 發表

我又唔覺得太多練習 , 不過做家長心理上壓力比較大 , 因每年都想升番A班架痳 , 有幾個1A班都升唔到2A , 不過每次考試(一年3次考試)前就會有個評估囉 , 所以時間都比較緊迫 , 好多學校都會咁樣 ...

原帖由 liwoodma 於 09-6-26 22:52 發表
係啦....我會盡力, 希望仔仔成績唔好太差啦...

加油

我都PM左你啦.

原帖由 liwoodma 於 09-6-26 22:51 發表
7月4日唔駛返去啦....改了8月15日, 不如互相交換電話聯絡好嗎? 我pm你啦....

收到...Thanks.

原帖由 Titilaw 於 09-6-29 14:20 發表
我都PM左你啦.

各位獻主會既家長, 我係新入lee個topic

我係48區囡囡入左官官小, 今日獻主會打黎話仲有位所以收我個女, 叫我聽朝一早就要去註冊, 但係我考慮緊, 地方, 升中派位等等既問題.
我住藍田, 入左官塘官立秀明道, 已買左書, 官小係48區都算top既學校, 而且新校舍又大又靚教材齊全.
獻主會我係朋友介紹去in, 我唔了解lee間學校, 同未問到有冇校車到我屋企, 但佢校網好, 日後升中派位會容易係34區.

大家可以比d意見我嗎, lee間學校是否很好, 對比官小會差很多嗎, 還是差不多我不用再考慮? 好煩惱中..

原帖由 奪愛 於 09-7-4 01:54 發表
各位獻主會既家長, 我係新入lee個topic

我係48區囡囡入左官官小, 今日獻主會打黎話仲有位所以收我個女, 叫我聽朝一早就要去註冊, 但係我考慮緊, 地方, 升中派位等等既問題.
我住藍田, 入左官塘官立 ...

本人覺得天主教學校比官校好些 , 會比較嚴 , 校車應該會有, 不過阿女會好早起身搭校車, 呢樣野一定要考慮

我是09/10小一獻主會媽咪
我相信lee間學校都幾嚴, 因為知道小一識認班會教小朋友如何向老師敬禮, 如何以正確方式祈禱, 如何排隊等等這些品格訓練. 對小朋友來說是一件好事.
學校亦都注重學業, 未開學已有書寫訓練和要求看10本圖書.

所以應該不是太差既.
‹ 上一主題|下一主題