用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有邊間學校英文只用story books教, 可否分享 ...
go

有邊間學校英文只用story books教, 可否分享

收到小一書單, 英文全用story books教, 與家姐唔同, 而且剩係這些故事書就差唔多要500幾元.又唔知有什麼學習重點, 請問你們可否分享哪間小學是用這個教法及有什麼學習策略,謝謝!

Pui Ching:
P1-P3 Story book +worksheets
P4-P6 articles +worksheets

很多官校都用story books 教英文
我姑仔多數買二手書,佢話每本書只用一星期左右,唔值得買新書

軒小(上)
P.1-P.3都是用STORY BOOK教的,學校會供應BIG BOOK  & WORKSHEET 不用買的  

P.4-P.6 就是一篇取錄自不同地方的文章作為課本

我個女小一學校都係用story book 教的, 但學校只係叫我地租用, 開學時連同溥費交, 大約150元, 學校會影印及釘裝哂d作業比小朋友.

元中校友會小學(元朗區)
今年九月我地學校加用左呢套方法上英文課,小一第1次試行,聽校長話,出面很多小學一早已用這套方法上英文課,是教局提供,出面很普遍喎!但我地仍用Longman教科書,考試以Longman為主;但有人話淺,書本面積大(story book),是教局提供,無書帶番屋企,有工作紙.我仲想知多D,因小朋友已過了這階段!

原帖由 littlewoman 於 09-6-19 14:01 發表
收到小一書單, 英文全用story books教, 與家姐唔同, 而且剩係這些故事書就差唔多要500幾元.又唔知有什麼學習重點, 請問你們可否分享哪間小學是用這個教法及有什麼學習策略,謝謝! ...

原帖由 woodbaby 於 09-6-19 23:42 發表
軒小(上)
P.1-P.3都是用STORY BOOK教的,學校會供應BIG BOOK  & WORKSHEET 不用買的  

P.4-P.6 就是一篇取錄自不同地方的文章作為課本

上年既小一, 已經要買story book

我自己就吾鍾意學校無英文書, 因為緊本無從入手, 吾知佢地教緊d 乜, 亦吾知依家的小學課程係點

雖然話就話有worksheet, 但好多時, 考試既野, 吾係worksheet 既野

我大伯個仔讀緊屯門保良局方王錦全小學, 小一起就只用story book 唔用text book, 我聽佢亞媽講好處係識既生字係多左, 而唔好處係佢地grammar攪到亂晒......

請問係邊套story book 呀? thx!

原帖由 littlewoman 於 09-6-19 14:01 發表
收到小一書單, 英文全用story books教, 與家姐唔同, 而且剩係這些故事書就差唔多要500幾元.又唔知有什麼學習重點, 請問你們可否分享哪間小學是用這個教法及有什麼學習策略,謝謝! ...

只用 story book 唔係幾好.
用埋 期它 article 會好 d

原帖由 Kittymummy 於 09-6-23 16:23 發表
我大伯個仔讀緊屯門保良局方王錦全小學, 小一起就只用story book 唔用text book, 我聽佢亞媽講好處係識既生字係多左, 而唔好處係佢地grammar攪到亂晒......

其實story book只係帶出內容,令小朋友有興趣學習,工作紙先係主菜,而且grammar係絕對需要另外教,只靠story book係唔會教得到d乜。

改用story book,實際係學校的校本教材先係最重要。

我囡學校p1-p3都是用幼聯的story book,一個學期300幾元,10本,不過用書的次數很少,多數都是教學校的learing sheet. 

係乜articles 黎架?只用articles,課程會否很loose?

原帖由 moseshsiao 於 09-6-23 17:05 發表
只用 story book 唔係幾好.
用埋 期它 article 會好 d