用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 阿仔有自閉症傾向,發展慢,好頭痛,幸有適當訓練令他進 ...
樓主: yeeyeemum
go

阿仔有自閉症傾向,發展慢,好頭痛,幸有適當訓練令他進步 [複製鏈接]

Okay, please check your email.

原帖由 QooKU 於 10-1-22 00:24 發表
Pls email to me - [email protected]  Thx!!

我仔仔在兩個月前都係CAC被評為自閉症, 同時排緊E位同S位. 同你差唔多, 只係我眼淚在心流, 老公經常又睇個仔唔順眼, 標籤佢有問題, 仔仔都未夠半歲人仔. 我已經排緊協康會一比一的訓練課程. 一次50分鐘話要$450, 仲要話排三個月以上, 不過我都已經無法子. 無人想生個小朋友係有問題, 所以希望你email你我資料給我, 等仔仔可以有更早嘅幫助.
email: [email protected]

我好明白你現在的心情及困難,但你仔仔咁細個未夠半歲就check到有自閉症問題,是否很明顯呀?不管怎樣,希望啲資料及導師可以幫到你。我send左俾你,你check下email啦!

原帖由 Rachel.N 於 10-1-24 13:02 發表
我仔仔在兩個月前都係CAC被評為自閉症, 同時排緊E位同S位. 同你差唔多, 只係我眼淚在心流, 老公經常又睇個仔唔順眼, 標籤佢有問題, 仔仔都未夠半歲人仔. 我已經排緊協康會一比一的訓練課程. 一次50分鐘話要$450, 仲 ...

yeeyeemum, sorry 呀! 係我打錯字, 我仔仔係2歲半, 佢係0709baby. 另外, 我email收唔到你嘅資料, 如果你唔介意, 可唔可以再send多次. thanks a lots

原帖由 yeeyeemum 於 10-1-24 17:28 發表
我好明白你現在的心情及困難,但你仔仔咁細個未夠半歲就check到有自閉症問題,是否很明顯呀?不管怎樣,希望啲資料及導師可以幫到你。我send左俾你,你check下email啦!

...

我的2歲兒子也剛被評估為有自閉症(只說BB話),但也已給正規之幼稚園取錄,正在申請排位但很多也說已滿暫無位,所以想send資料給我,待可以安排些訓練給他。
email : [email protected]

我阿b 20個月,最近去左健康院見醫生,見完醫生話佢唔識望人,而家安排去屯門醫院的體能智力測試中心做進一步評估,請問是不是你們所指的cac呢?係唔係要排好耐?可否自己去私人機構做左評估先?
而家我真係好擔心,
當日我阿b識得玩匙更同杯子,喂個公仔;識得由個透明膠樽倒野出來,不過就唔識放返入去(掛住玩個蓋);識得砌積木,將佢疊高,不過當醫生拎個唔同色的積木出來,佢就好猶豫,唔識砌啦;識得玩車仔;唔識用筆畫野,因為佢要拎醫生枝筆(平日在家識得畫,歲半去健康院都畫到)
佢而家講野唔得,因為成日都係bb話,一輪咀,唔知講咩野,好少手指指,佢會直接拉你去,衣衣呀呀要你拎俾佢,佢會伸手要你「俾」,有時都講到個「俾」字,不過最常都係自己擔凳仔去拎自己想要o既野。唔鍾意望人,行街係咁跑,坐bb車會睇個車輪.....
醫生話佢唔望人,唔識同人溝通,可能係自閉傾向......

唉,其實我都係教育界o既,不過我教中學,學校都有特殊教育需要的學生......佢地通常都有好多問題同時出現,
我o既心理負擔好大,
唯有希望早d發覺,早d處理啦....

Please check PM and send me information.  Many thanks!!!

Okay, please check your email again.

原帖由 Rachel.N 於 10-1-25 13:30 發表
yeeyeemum, sorry 呀! 係我打錯字, 我仔仔係2歲半, 佢係0709baby. 另外, 我email收唔到你嘅資料, 如果你唔介意, 可唔可以再send多次. thanks a lots

快啲check下email啦,希望啲資料幫到你。

原帖由 littleboyfather 於 10-1-25 21:11 發表
我的2歲兒子也剛被評估為有自閉症(只說BB話),但也已給正規之幼稚園取錄,正在申請排位但很多也說已滿暫無位,所以想send資料給我,待可以安排些訓練給他。
email : [email protected] ...

Okay la, please check PM and your email.

原帖由 wantan 於 10-1-27 12:58 發表
Please check PM and send me information.  Many thanks!!!

我是無意中路過, 想同大家分享小小心得, 我在智障學校當了十多年老師, 兩年前轉為全職主婦,坦白說實在見過許多不同類別的自閉兒和有自閉傾向的小朋友, 而我大囝當年亦有某些自閉的特質, 例如bb時已不喜歡別人抱, 抱兩三下就會彎腰或扭動身體離開我們的懷抱, 無人在床邊也可自得其樂, 最親的人離開家門也從不會哭, 大一點就喜歡看轉動的東西, 坐bb車會看車轆, 看抽氣扇, 風扇, 喜歡把玩具轉, 亦喜歡自轉, 目光接觸較少, 帶他到朋友家聚會可以哭足幾個鐘, 出街要行指定的路線, 不從他便會大叫大嚷, 專注力及持久力較低(上不同的playgroup時跟同齡的小朋友比較), 觸覺非常敏感, 如很多不同質地的玩具不肯摸, 所有會擺動的玩具如鞦韆或公園那些搖搖馬完全不肯玩, 一歲半還只是說一個包字, 兒童評估中心說他語言的發展遲了半年, 亦確是有少許自閉特質.
籠統說其實自閉症有幾個特性, 包括
1.社交: 缺乏目光接觸, 不愛與人接觸, 尤其對於親密的照顧者也沒特別正常的依附
2.行為上:不喜歡改變, 對於生活上的改變會有很大的情緒反應, 如改變生活的程序, 改變玩玩具的方法, 改變去街的路線, 有一些重覆性的行為, 如不停搖晃或轉動身體某部份, 或對某些東西有極度的偏好或嚴惡
3.言語上: 重覆別人的說話

我的心得就是盡早介入, 不要花太多時間去証實, 其實每個人都有其固執的東西, 只是不要讓其太影響日常的生活或社交, 其實都不是很大的問題, 總之要協助他適應轉變, 例如亦是很重要, 你每天預先跟小朋友說出生活上的安排, 或有什麼特別改變要預先跟他說, 然後便慢慢引導及獎勵他面對改變, 當中有挫折有難堪也不要氣餒, 是一個治療中必然的過程.

以我個囝為例, 我跟他說話會雙手輕力捉著他的面跟他說話, 經常帶他跟不同的人溝通, 未上學前上不同學校的遊戲小組, 行街常常轉路線, 當他遇到轉變而大發脾氣時,要以明白他的心理狀態的說話跟他說, 然後繼續陪他面對, 另外一定要教導他看看和玩玩外面的東西, 不要讓他沉迷他喜歡的事物, 總之一句講晒就是, 但是要循序漸進, 不要急進但又不可妥協, 愈細做就愈容易改變他固執的性格, 我個囝現在三歲了, 我覺得他的發展基本上已接近大多數人的表現, 慢不要緊, 最緊要見到他有進步, 他會慢慢跟得到.

yeeyeemum,對不起未能收到你資料,可能是E-MAIL打錯了,希望你能再次SEND資料給我。

E-MAIL : [email protected]

Sorry, 我都一時大意,無留意到,照樣copy你嗰email,所以send唔到俾你,你再check下啦!

原帖由 littleboyfather 於 10-1-28 22:25 發表
yeeyeemum,對不起未能收到你資料,可能是E-MAIL打錯了,希望你能再次SEND資料給我。

E-MAIL : [email protected]

yeeyeemum,

would u pls also send me the info? Thanks.

[email protected]

Okay, please check your email.

原帖由 lokjoan 於 10-1-29 01:37 發表
yeeyeemum,

would u pls also send me the info? Thanks.

yeeyeemum,

Please check your email la.

原帖由 yipyip110 於 10-1-29 12:00 發表
yeeyeemum,

Pls send info to [email protected].  Thank you.

send左啦!不過你的email是否[email protected],有否hk尾呀?

原帖由 leeparents 於 10-1-29 23:09 發表
Pls send info to [email protected].  Thank you.

The email is correct and I received your email.  Thanks.

原帖由 yeeyeemum 於 10-1-30 00:12 發表
send左啦!不過你的email是否[email protected],有否hk尾呀?

‹ 上一主題|下一主題