用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人聴過d學校唔收村校學生?
go

有冇人聴過d學校唔收村校學生? [複製鏈接]

有冇人聴過d學校唔收村校學生?
   0    0    0    0

不會吧   現在所謂村校的學生    程度都很高的

不收  很可惜
原帖由 marshr 於 09-6-18 18:40 發表
有冇人聴過d學校唔收村校學生?

我有朋友就係聴到一個校長會主席同佢講,佢哋元朗區d學校的校長協議咗一定唔會收我哋村校的學生,因為為咗保障村學面臨殺校的風險,而剝削咗我哋派咗去村校既小朋友選擇學校的權利,所以我覺得我的小朋友好可憐,
冇選擇權,又咁唔好彩派正呢d村校,呢個學界係咪真係咁黑暗呢?就算現在我同仔仔幾努力咁去叩門找學校都冇用,因為佢哋d學校都blacklist咗我哋村校d學生,好慘!!如何申訴!!其實教統局會知嗎????

回覆 3# marshr 的文章

唔係甘衰嘛???
我係(鮑魚)02年06月出世2.66kg,now 23kg:-o,而我細佬03年11月19日出世3.78kg!,媽咪係開刀生我地!

係真架
我現在好灰呀
有冇人可以幫到我呀
我真係唔想個仔讀呢間學校呀

原帖由 marshr 於 09-6-21 16:05 發表
係真架
我現在好灰呀
有冇人可以幫到我呀
我真係唔想個仔讀呢間學校呀

唔怕搭車和下午班,不如試下屯門區,有幾間仲未轉全日(話兩年後轉到),應該有位...

唔出奇,有D唔憂無學生嘅學校話就話一視同仁,叩門時係人都見話人人平等,但私底下都會睇你住係邊,家庭背境等等作比較的,所以呢個世界邊有公平公正吖???

可唔可以講比我知邊幾間會仲有位
我寧願誇區
都唔想讀呢間村校

原帖由 baby10 於 09-6-21 16:18 發表

唔怕搭車和下午班,不如試下屯門區,有幾間仲未轉全日(話兩年後轉到),應該有位...

原帖由 marshr 於 09-6-21 20:53 發表
可唔可以講比我知邊幾間會仲有位
我寧願誇區
都唔想讀呢間村校

係唔係一定有位就唔知,不過可以打電話試下,
保良局莊啟程第二小學
保良局梁周順琴小學下
順德聯誼總會何日東小學
順德聯誼總會胡少渠小學

以上都有下午校試一試

其實聽你說元朗所有小學都是不收村校生的話,除了以上幾間,如果萬一唔得,不如全屯門或天水圍所有學校都試下,
到第二年試下再回元朗插班....
‹ 上一主題|下一主題