用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 新政策的visa letter
go

新政策的visa letter [複製鏈接]

各位,
在2009年6月1 日英國學生簽證有新政策, visa letter 是一很重要的信件, 學校方面說visa letter未預備好, 現在處理中, 因為聽說有學生visa letter 未合格而reject申請, 大家在6月1日後有無成功申請及取得簽證, 可否pm visa letter 作參考,謝謝!
   0    0    0    0

真係好煩!我都係前天收到Agency通知。仲要填兩份Form 十 家長信。我明天去辦。
希望順利啦!

妳是否己有visa letter, 做了on-line apply 未呀, 要填兩份什麼form, 我agency 無說, 可否PM visa letter, forms and 家長信參考, 希望你順利成功.

最重要係你收到學校的visa letter未。如果未的話,真係企左係到。我當日都係等收信後,先on-line apply.
On-line 又要答一大堆問題。你pm你的e-mail俾我。如我成功的話,我e-mail d Form + letter of parent consent sample 俾你

真的十分感謝妳呀, 我現在也是等visa letter, on-line 的問題是否很難填, 有無on-line copy呀, 可否與Form + letter of parent consent sample 一起email比我呀, 再次感謝你!

email

[email protected]

希望你成功

可能我成世人怕填FORM.  所以覺得好煩,又怕錯左俾人reject.  因為網上要選擇visa category。基本上整過程(由選校到辦証)係煩

非常同意你的說法, 在今年去UK 讀書的學生比己往的手續煩, 剛剛改制, agency也說十分亂, 希望你能順順利利, 等你好消息!

我衰左。因為冇guidance資料。

可唔可以補回資料

要齊哂,先接受。我有問可唔可以後補。佢答因辦証在Manila,個邊都係睇文件做。我叫佢幫忙check 下其他有冇問題佢都不太願意。只見多看一、兩張紙。再同我講,現在是計分  : 學校信佔30分, Funds 佔 10分。鬼唔知咩!我而家兩樣都齊啦。 最想知係有冇填錯表。免得下次又reject。

見我ge係鬼佬,態度一般,傾下問下,先叫好D。Feel 唔到有伸士風度,唉 !
我個女話佢好似想同人打架咁。

遲d send D 資料俾你 study.

其實交資料個過程是點?
1) on-line申請後約見

2) 資料要包括 : visa letter, 銀行薄仔, guidance資料, 學生成績, 相, passport, 2張Form(如有錯漏, 請提點)

3)是否職員核對資料後才見鬼佬, 鬼佬有什麼問題問架, 我英文麻麻地

你現在是否要再約時間再去辦.

我真是什麼也不懂, 請能詳細回覆

Dear KWY-WONG,

我都希望知道,甚麼是 Form + letter of parent consent sample, 可否E-mail給我,
個份letter of parent consent 用來做為甚麼?誰人填寫?
many many thanks.....

e-mail: [email protected]
原帖由 KWY-WONG 於 09-6-18 14:35 發表
最重要係你收到學校的visa letter未。如果未的話,真係企左係到。我當日都係等收信後,先on-line apply.
On-line 又要答一大堆問題。你pm你的e-mail俾我。如我成功的話,我e-mail d Form + letter of parent consent sampl ...

f1876kk

新政策下要。

Parent consent letter 由家長寫。內容大至是允許小友獨立外旅,父母承擔一切費用,父母兩個都要簽名。因為今早個officer問我:「你丈夫是否允許?」

原來要兩簽名, 真是唔講唔知

其實真係無所適從。個官叫我在網上睇policy.
我睇份policy,都無話申請時要guidance資料。只是under 16years 一定要有guidance。所以覺得仲有時搵,就衰左。

你地搵左guidance未。有冇information

今早見你說要取guidance的資料才知道要一併提交, 所以我未有guidance, agency 叫我最好自己搵, 如果真是無才幫手搵 guidance 公司, 現在周圍問人有無介紹

你是否要有guidance資料才再申請, 要不要再次on-line, 重新申請.

MSMCHAN

CHECK E-MAIL

原帖由 msmchan 於 09-6-19 14:24 發表
今早見你說要取guidance的資料才知道要一併提交, 所以我未有guidance, agency 叫我最好自己搵, 如果真是無才幫手搵 guidance 公司, 現在周圍問人有無介紹

你是否要有guidance資料才再申請, 要不要再次on-line, 重新 ...

KWY-WONG

Please check email, 如果有亂碼, 請通知我

醒目開學勳章

銀行簿仔只可以印係一張A4紙內

剛剛問agent 攞 student visa 重點, 佢話簿仔最近6個月ge 存款資料要copy 係一張A4紙內 (真係吾明點解? 甘多, 點夠位 ?)
未收到visa letter 都on line apply 住先... 第一, 有好多問題要答 ,  第二, 邊apply 邊等visa letter
唉... 聽到都已經好似好煩....

未收到

quote]原帖由 msmchan 於 09-6-19 15:01 發表
KWY-WONG

Please check email, 如果有亂碼, 請通知我 [/quote]
‹ 上一主題|下一主題