用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園爆退學潮
樓主: BabyAlexander
go

幼稚園爆退學潮 [複製鏈接]

原帖由 winsonma 於 09-6-19 00:29 發表
針對一啲牟利嘅幼稚園, 簡單啲講佢係 run 緊一個 business, 只不過佢嘅business係提供教學嘅服務, 凡係business都會有risk, 作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢掛?老師當然要出糧, 但係一間幼稚園無理由 ...

我小朋友K3,9月小一,我會交學費,我想小朋友做一個有責任人,

回覆 2# 060905 的文章

我好同意啊!!!!

回覆 2# 39113911 的文章

很好的父母及非常好的身教呀!!!

原帖由 20032008Loo 於 09-6-19 12:50 發表

支持 winsonma "作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢" , 如果間幼稚園停課期間做番 d 嘢, 家長比錢條氣都順 d 。 例如安排彈性教功課時間, 唔需要同一時間所有學生喺哂課室, 好過 d 小朋友無野做, 跟住 ...

SORRY,小朋友讀書,你當......消費者......
我想問你當你小朋友???????:cry:

k3唔好輕舉妄動...可能冇畢業證書....家長門
政府比.....政府比.....政府比.....政府比......政府比.....政府比.. 政府比.....政府比......政府比.....政府比..$$$$$$$

交學費=負責任 (在正常情況下我同意)

咁學校收咗學費, 一句我都唔想, 老師都要食飯, 咁呢個學期就係咁不了了之底下完結, 我只覺學校一味諗住收錢, 都無話有咩contingency plan, 問佢就只係話要確實復課
日子先再有對策, 咁呢啲又算咩行為?

剛剛知道阿仔其中一個興趣班個場有人確診喇, 我又有機會教阿仔做個負責任嘅人喇(白交學費)
原帖由 39113911 於 09-6-19 17:29 發表

我小朋友K3,9月小一,我會交學費,我想小朋友做一個有責任人,

而家香港辦嘅早期教育(唔只幼稚園)無可否認係好商品化,你睇下版面幾多廣告, 幼稚園都賣廣告, 父母同小朋友點解唔可以統稱為消費者?

原帖由 39113911 於 09-6-19 17:38 發表

SORRY,小朋友讀書,你當......消費者......
我想問你當你小朋友???????:cry:

我覺得私人幼稚園係一門生意,家長係消費者,小朋友係用家,辦校團體or校長先係boss,所以我覺得如果有老師冇糧出or學校冇租交,應該要搵辦校團體or校長,而唔係搵家長loh!
原帖由 winsonma 於 09-6-19 22:36 發表
而家香港辦嘅早期教育(唔只幼稚園)無可否認係好商品化,你睇下版面幾多廣告, 幼稚園都賣廣告, 父母同小朋友點解唔可以統稱為消費者?

That's my point!

原帖由 jm1874 於 09-6-19 23:03 發表
我覺得私人幼稚園係一門生意,家長係消費者,小朋友係用家,辦校團體or校長先係boss,所以我覺得如果有老師冇糧出or學校冇租交,應該要搵辦校團體or校長,而唔係搵家長loh!
...

我認為政府如真正宣佈再停課,政府和學校要傾下??  無理由6月+7月足個半月沒上課都繼續支付學費。 做家長真頭痛!!不知點算好??我兩小朋友加埋都好貴呀

岩呀,與其個個家長好勇猛咁拍心口頂硬上咁話照交學費,倒不如等d真係做老細既校長or辦學團體同政府傾傾好過啦,你知啦,我地呢d星斗市民,幫唔到d咩架咋嘛,點同做學校老細果d咁財雄勢大呀?盞搞到d老細攝牙罅都嫌少啦! right?
原帖由 華^_^ 於 09-6-19 23:20 發表
我認為政府如真正宣佈再停課,政府和學校要傾下??  無理由6月+7月足個半月沒上課都繼續支付學費。 做家長真頭痛!!不知點算好??我兩小朋友加埋都好貴呀 ...

咪係law, 而家見到咁多家長都話會照俾學費, 睇怕報紙話咩爆退學潮, 阿咩會長話經營有困難, 都係出口術多喇!

傻喇, 既然有咁多有責任感嘅人願意無條件交學費, 學校又駛咩浪費時間同政府傾?

原帖由 jm1874 於 09-6-19 23:33 發表
岩呀,與其個個家長好勇猛咁拍心口頂硬上咁話照交學費,倒不如等d真係做老細既校長or辦學團體同政府傾傾好過啦,你知啦,我地呢d星斗市民,幫唔到d咩架咋嘛,點同做學校老細果d咁財雄勢大呀?盞搞到d老細攝牙罅都嫌少啦! right? ...

要交學費我唔介意,視乎學校有冇做過嘢,雖然停課,但學校都可以安排一些習作叫家長帶回給學生做,學生做完又可以交回老師檢查,而唔係一停就咩都唔做,但又話要繼續交學費,好似唔係好合理喎!

原帖由 39113911 於 09-6-19 17:29 發表

我都係一個k.2的家長,亦都雙職父母,在停課期間都要用錢找人照顧小朋友,但我都會照交學費,因為我知道老師在停課期間仍然為小朋友工作或服務,如幼兒的學習歷程檔案,提供每日功課,我間的幼稚園還會提供網上教功課等等,
我覺得學校和老師是攞個心出來教導小朋友,他們的付出是無形的,有些家長是難於察看得到,各位家長們有沒有細心欣賞過呢?
但當有事發生時,就用錢衡量老師的付出是否值得,我就覺不是太公平了,因為老師的付出是無價的,

我小朋友臨放假最後1日
學校已經印好晒mon-sat每日功課
早2日班主任打來家訪問在家生活如何:-
有冇唔肯做功課/扭計/身體健康情況....
仲提醒要常洗手  

相信老師們仲忙過平時

原帖由 wingjoey 於 09-6-20 09:55 發表

我都係一個k.2的家長,亦都雙職父母,在停課期間都要用錢找人照顧小朋友,但我都會照交學費,因為我知道老師在停課期間仍然為小朋友工作或服務,如幼兒的學習歷程檔案,提供每日功課,我間的幼稚園還會提供網上教功課等等 ...

我個囡學校係7月行畢業典禮, 7月尾開始放暑假. 之後8月返學係冇課程, 9月先開新學期. 所以一早就同佢講左行完畢業典禮就唔返學, 等佢上小學之前開心吓! 去吓旅行! 做家長咁樣諗都好正常姐! 點知D校長,老師收少期$ 都唔高興.
來看我的BLOG
http://www.baby-kingdom.com/?uid-137816-action-viewspace-itemid-16886

講開畢業禮, 學校話都會取消, 原因係因為停課小朋友唔夠時間彩排喎, 我同校長講我作為家長根本唔介意小朋友表演成點, 可以押後啫, 但係校長都係嗰句要等政府確實復課日期先再決定, 我只希望呢個pre-nursery有個完滿嘅終結, 記得大仔n班畢業禮, 成班小朋友講謝謝媽媽(用普通話), 我真係眼泛淚光呀, 我一直無諗過提早退學就係驚參加唔到畢業禮, 我睇怕即使我交咗7月嘅學費, 我個仔嘅n班生涯都會喺無聲無色,不了了之嘅情況底下結束, 咁對家長又公平, 學校又負責任嗎?

原帖由 heiheiada 於 09-6-20 12:38 發表
我個囡學校係7月行畢業典禮, 7月尾開始放暑假. 之後8月返學係冇課程, 9月先開新學期. 所以一早就同佢講左行完畢業典禮就唔返學, 等佢上小學之前開心吓! 去吓旅行! 做家長咁樣諗都好正常姐! 點知D校長,老師收少期$ 都 ...

我心情同你一樣呀! e+教育局拖住唔公布停唔停課, 學校就拖住唔話你知搞唔搞到畢業典禮. 想到阿囡呢4.5年嘅幼兒園生涯好可能無聲無惜咁結束, 心裡都為她難過!

原帖由 winsonma 於 09-6-20 14:12 發表
講開畢業禮, 學校話都會取消, 原因係因為停課小朋友唔夠時間彩排喎, 我同校長講我作為家長根本唔介意小朋友表演成點, 可以押後啫, 但係校長都係嗰句要等政府確實復課日期先再決定, 我只希望呢個pre-nursery有個完滿 ...
來看我的BLOG
http://www.baby-kingdom.com/?uid-137816-action-viewspace-itemid-16886

我個囡依家讀緊n班, k1都會轉校, 不過我都係選擇會交7月學費, 因為佢間學校好周到, 停課期間老師都有打電話黎話如果有咩問題可以打俾佢, 仲安排校車送工作紙到屋企樓下, 而且老師平時都好照顧我個囡, 茶點時間仲會替我餵佢平時唔食既食物, 上年10月一開學巳主動提出幫我囡戒片, 當時我個囡只係兩歲一個月, 所以我同老公講學費都應該照俾既!
‹ 上一主題|下一主題