用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園爆退學潮
go

幼稚園爆退學潮 [複製鏈接]

Will you still paying the school fee and school bus for July if it still suspended?

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=12890135

本報訊】幼稚園及小學因豬流感停課,暫時未知會否復課,部份 K3學生家長索性安排子女提早退學,幼稚園業界表示已出現退學潮,情況與沙士疫潮時相似。立法會教育界議員張文光指不少家長停交學費,尤以已獲小一派位的畢業班學生家長為甚。
香港幼稚園協會永遠會長胡肖霞表示,不少幼稚園面對家長因停課而不肯交學費的問題,更由於 K3班的學生將升讀小一,部份家長已安排子女退學。她慨嘆「就算停課老師都要照出糧,學校都要交電費,我哋亦都會照畀校車錢,但家長就唔交學費。」
張文光也指出,不少幼稚園向他反映,家長因全港幼稚園停課而停交學費,其中以已獲小一派位的畢業班學生家長為主,「停交兩個月,啲老師要減薪甚至冇得出糧,政府會唔會幫忙?」教育局副秘書長葉曾翠卿認為,雖然學券可幫助幼稚園度過難關,但呼籲家長「唔好唔交學費」。
   0    0    0    0

我個人覺得咁係好唔應該,雖然話可能已經要bye bye,以後都唔駛再見,但係小朋友係間學校都學習左三、四年啦,點都有D感情,現在要停課,相信學校都唔想,如果真係有大批學生退學唔交學費,咁學校都會好困難,對校長、老師及校工都唔好,點解要咁做,做家長的望下個小朋友,有咁好既成長,學校都功不可沒,所以我會繼續交學費,我小朋友果間仲係幼兒園,交學費要交到八月,但係我一定會好頭好尾!

原帖由 j63 於 09-6-18 09:35 發表
我個人覺得咁係好唔應該,雖然話可能已經要bye bye,以後都唔駛再見,但係小朋友係間學校都學習左三、四年啦,點都有D感情,現在要停課,相信學校都唔想,如果真係有大批學生退學唔交學費,咁學校都會好困難,對校長、老師及校工都唔好 ...

我傾向支持你。雖然,我個仔只在樓下讀N班1年。出年要升到其他K1幼稚園了。不過,我講出來所有的人(同事和朋友)都叫我不要交7、8月學費。我呀媽就話...交到7月唉...!仲掙扎緊!

啱... 唔交學費係會對學校有影响, 但有工作嘅家長, 為咗停課要特登請人湊小朋友, 已經額外要比一筆$, 對呢D家長又公唔公平呢??
其實政府決定停課抗疫, 政府係咪應該拎一筆$出黎呢?

針對一啲牟利嘅幼稚園, 簡單啲講佢係 run 緊一個 business, 只不過佢嘅business係提供教學嘅服務, 凡係business都會有risk, 作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢掛?老師當然要出糧, 但係一間幼稚園無理由單單因為一兩個月收唔足學費就要減人工,甚至無糧出?咁同無良僱主有咩分別? 如果我老闆同我講今個月因為一啲佢控制唔到嘅問題而要蝕錢(只係今個月), 出唔到糧俾我或者要減人工, 你話講唔講得通?

香港幼稚園協會永遠會長胡肖霞—定要賺錢,賺錢第一,行內著名。我個人覺得佢講乜是都是垃圾,當然是我個人喇,唔好告我。

賺錢係人都想,只是有些人,我覺得賺得肉酸囉。

我贊同大家要合理

大家對教育咁有理想,大家出來談下罷。

Thank you for your comment, it seems 復課 will not be possible and Summer holiday will commence.  

It is understand that some 牟利嘅幼稚園 charge 11 or 12 months school for over HK$3500, for international school even HK$6000 to 9000.  I agreed winsonma's comment "無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢".  However, the impact is very large... ... difficult decision

同意
我小朋友現在都係讀幼兒園
其實無謂為個1頭半個月計效

我只係覺得政府要檢討佢停課安排
佢應該停課時家長都該停工
咁先可以照顧小朋友嘛:( :(

原帖由 j63 於 09-6-18 09:35 發表
我個人覺得咁係好唔應該,雖然話可能已經要bye bye,以後都唔駛再見,但係小朋友係間學校都學習左三、四年啦,點都有D感情,現在要停課,相信學校都唔想,如果真係有大批學生退學唔交學費,咁學校都會好困難,對校長、老師及校工都唔好 ...

me too, 盈盈家下返N1, 黎緊9月會轉校, 我都頭痛緊交唔交7月份學費, 交又好唔抵, 但唔交又.... 盈盈個班主任好鍚佢架!
原帖由 hyto 於 09-6-18 17:46 發表

我傾向支持你。雖然,我個仔只在樓下讀N班1年。出年要升到其他K1幼稚園了。不過,我講出來所有的人(同事和朋友)都叫我不要交7、8月學費。我呀媽就話...交到7月唉...!仲掙扎緊! ...

原帖由 winsonma 於 09-6-19 00:29 發表
針對一啲牟利嘅幼稚園, 簡單啲講佢係 run 緊一個 business, 只不過佢嘅business係提供教學嘅服務, 凡係business都會有risk, 作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢掛?老師當然要出糧, 但係一間幼稚園無理由 ...

支持 winsonma "作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢" , 如果間幼稚園停課期間做番 d 嘢, 家長比錢條氣都順 d 。 例如安排彈性教功課時間, 唔需要同一時間所有學生喺哂課室, 好過 d 小朋友無野做, 跟住姐姐去街市。  

收錢嘅人唔應該唔提供服務又唔諗辦法去幫小朋友, 只係識收錢, 叫家長負責任 !

The HKSAR Government's Unfairness to Kindergarten Parent

醒目開學勳章

[quote]原帖由 SZEYUEN 於 09-6-19 12:11 發表
同意
我小朋友現在都係讀幼兒園
其實無謂為個1頭半個月計效

我只係覺得政府要檢討佢停課安排
佢應該停課時家長都該停工
咁先可以照顧小朋友嘛:( :(

依家重話想提早放暑假,突然暑假早咁多,要安排照顧小朋 友d家長都幾頭痛嫁

如果小朋友係0係一間公司度讀書,我當然唔比錢啦,你都無提供我買o既野比我,我完全同意。
但係我小朋友讀0既係一間有校長、老師同其它職工都好關心同照顧我個小朋友o既幼稚園,所以大家睇發唔同,因為大家講梗唔係同一樣0野!sorry!

原帖由 winsonma 於 09-6-19 00:29 發表
針對一啲牟利嘅幼稚園, 簡單啲講佢係 run 緊一個 business, 只不過佢嘅business係提供教學嘅服務, 凡係business都會有risk, 作為一個消費者,無理由得唔到應有嘅服務都要俾錢掛?老師當然要出糧, 但係一間幼稚園無理由 ...

回覆 1# j63 的文章

小兒N1學費都要成HK$34XX/月, 不過我都打算俾 (除非學校主動講唔洗交喇!不過應該都好微架喇!).因為呢件事情(停學)係大家都唔想發生既.

家我只希望呢個時代少D惡菌(病毒),孩子們能健康快樂地成長就已經好好...

有咩緊要過健康呢

原帖由 Kendis1 於 09-6-19 14:45 發表
家我只希望呢個時代少D惡菌(病毒),孩子們能健康快樂地成長就已經好好...:hap ...

在酒店隔離政府都比$啦....停學應該幫補下...老師都要食飯架... 你話是嗎!!!

係喎, 個條數應該政府俾。
原帖由 SAGO 於 09-6-19 17:04 發表
在酒店隔離政府都比$啦....停學應該幫補下...老師都要食飯架... 你話是嗎!!!
‹ 上一主題|下一主題