用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教聯網問題(元朗區)
go

請教聯網問題(元朗區) [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位,
請問如果好似天官、元官同南元官三間小學佢地都有聯網中學如鄉議局、趙律修、商會同公立中學,咁小朋友要在班上考第幾名才入到以上中學呢?
而它們留幾多位比那些小學(聯網)學生呢?
Thanks!

0    0    0    0

原帖由 vvwinky 於 09-6-18 02:00 發表
各位,
請問如果好似天官、元官同南元官三間小學佢地都有聯網中學如鄉議局、趙律修、商會同公立中學,咁小朋友要在班上考第幾名才入到以上中學呢?
Thanks! ...

天官既聯繫中學係趙律修、公立同天官, 小學人數162
南元官既聯繫中學係鄉議局、趙律修同天官, 小學人數169
元官既聯繫中學係鄉議局、趙律修同天官, 小學人數133

鄉議局既聯繫位有16, 趙律修同公立既聯繫位各有31. 跟據抽獎既規則, band1會派先, 而派位係睇隨機號碼, 所以只要你係band1就可以去抽, band2就搏唔到. 你要睇下你間小學有幾多%band1, 假如係天官而band1%40%, 咁樣考頭65名就係band1, 都可以去抽下趙律修同公立, 但唔一定抽到, 因為講運氣. 而趙律修既31個聯繫位仲要同元官,南元官既band1一齊爭, 所以競爭都好大.

醒目開學勳章

唔該晒!!
嘩...原來鄉議局比得16個位咁少出嚟!! 咁係唔係要係南元/元官考到頭8名先入到!?
同埋讀聯繫都好似冇乜優待...

原帖由 vvwinky 於 09-6-18 13:54 發表
唔該晒!!
嘩...原來鄉議局比得16個位咁少出嚟!! 咁係唔係要係南元/元官考到頭8名先入到!?
同埋讀聯繫都好似冇乜優待...

你只要係南元/元官band1生就得, 唔使頭8名, 因為到抽獎唔會睇名次, 只睇隨機號碼前唔前. 讀聯繫小學既好處係除咗非聯繫位, 多咗聯繫位抽. 起碼多一個機會抽到.

醒目開學勳章

oic, Thanks!!

原帖由 vvwinky 於 09-6-18 02:00 發表
各位,
Thanks! ...

商會中學無聯繫小學ga

我都想問下元朗 + 天水圍區 band 1尾 & band 2 校風好?
如果小朋友成績都 okay! 但頑皮
有無心水介紹??

原帖由 khmama 於 09-6-18 14:09 發表

你只要係南元/元官band1生就得, 唔使頭8名, 因為到抽獎唔會睇名次, 只睇隨機號碼前唔前. 讀聯繫小學既好處係除咗非聯繫位, 多咗聯繫位抽. 起碼多一個機會抽到. ...

聯繫位係大抽獎完先派位,即大抽獎抽唔到,就睇聯繫位有無你份,所以聯繫位d學生隨機號碼唔一定靚。

過往派位記錄:
          2005/2006     2006/2007     2007/2008

鄉中        30人                25人                   23人
趙中        15人                17人                   27人
官中        18人                17人                   19人

原帖由 無事忙 於 09-7-2 22:34 發表

聯繫位係大抽獎完先派位,即大抽獎抽唔到,就睇聯繫位有無你份,所以聯繫位d學生隨機號碼唔一定靚。

過往派位記錄:
          2005/2006     2006/2007     2007/2008

鄉中        30人                25人        ...

‹ 上一主題|下一主題