用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇好的私家言語治療師介紹?
go

有冇好的私家言語治療師介紹? [複製鏈接]

我個仔宜家18個半月,到宜家都凈係發到 mama, baba, dada, nana 幾個音,連ball ball 都發唔到,岩岩去睇 ot,ot建議我帶佢去睇st,請問各位有冇好的私家言語治療師介紹? 最好港島區。謝謝!
   0    0    0    0

18個月搵st可能會細咗d, 妳小朋友明唔明白係哋講嘅嘢, 佢嘅理解力得唔得?

我囝囝(而家26個月), 講嘢同理解都好唔掂 :;pppp:  佢18個月開始返private training centre, 我開頭都好心急想搵st 比佢, 但centre嘅姑娘話應該先攪咗理解先, 話如果佢明白就會講, 就係咁我囝囝3個月前先開始上每星期半小時st. 咁我而家睇返轉頭又好似係喎. 我囝囝呢幾個月理解好咗好多, 佢兩個月前先開口講單字, 而家都可以主動講到簡單嘅句子, 不過d音就唔係幾準

我又覺得佢理解唔係甘大問題,佢好多野都聽得明,例如叫佢囉個波波比我,佢做得到,但叫佢跟我講波波,佢只會發'爸爸',我其實唔係要佢識 講野,但我覺得佢口肌發展比較慢,佢對可多質感既食物都抗拒,咀嚼亦唔好,所以希望言語治療師教下點樣訓練口肌。

原帖由 kalam611 於 09-6-18 10:51 發表
18個月搵st可能會細咗d, 妳小朋友明唔明白係哋講嘅嘢, 佢嘅理解力得唔得?

我囝囝(而家26個月), 講嘢同理解都好唔掂 :;pppp:  佢18個月開始返private training centre, 我開頭都好心急想搵st 比佢, 但centre嘅姑娘 ...
‹ 上一主題|下一主題