用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 什麼是小班
go

什麼是小班 [複製鏈接]

每班只得30人,仲要分小班?
   0    0    0    0

小班的學生平均15-20人.
所以有些學校只有30-35人,就分為兩班.
但是如果是千僖校舍,收生又滿意的話,就小一有

150人 (大班)     5 班   
          (小班)     7 班

原帖由 catmilkw 於 09-6-17 17:50 發表
每班只得30人,仲要分小班?
Best Regards
Candy

版主

其實, 知唔知邊d學校 行緊小班制??  (不用交學費的)

由2009年開始,將軍決澳(95網)都是行小班制, 除了崇真之外. 其他區可以問幼稚園的老師,因為他們比較清楚.

原帖由 貓大姐 於 09-6-30 22:31 發表
其實, 知唔知邊d學校 行緊小班制??  (不用交學費的)
Best Regards
Candy

回覆 5# catmilkw 的文章

每班多過 15 人基本上好多野都顧唔到,所謂小班,呢個係黃金比例。
30 人一班係小班?邊個低 B 政府官員度出黎既屎橋呀,又用錢去計呀,睇下佢個 "狗養的" 去左邊度讀書先啦。

原帖由 captkkk 於 09-7-2 23:17 發表
每班多過 15 人基本上好多野都顧唔到,所謂小班,呢個係黃金比例。
30 人一班係小班?邊個低 B 政府官員度出黎既屎橋呀,又用錢去計呀,睇下佢個 "狗養的" 去左邊度讀書先啦。 ...

其實好多野都好好,如果係班聰名學生,三十人應該冇乜所謂,如果是坐唔定,十五人上堂。

30人總比以前40人一班好好多, 有d野要慢慢轉變, 無可能一刀切全部行小班, 資源方面都未必馬上配合到.

原帖由 G-Ma 於 09-7-4 08:58 發表
30人總比以前40人一班好好多, 有d野要慢慢轉變, 無可能一刀切全部行小班, 資源方面都未必馬上配合到.

25(27)人小班.....30(33)人大班好似
‹ 上一主題|下一主題