用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正, 根德園, 民生, St. Cat
go

培正, 根德園, 民生, St. Cat [複製鏈接]

朋友的兒子被以上四間同時取錄了, 但不知如何選擇, 因為他的兒子很聰明精叻, 語言天份高(三歲兩個月, 學緊日文同英文), 由於住係九龍塘區, 因為校網好, 如果大抽獎都可以博吓, 所以不局限於"一條龍", (但係一條龍唔駛煩), 因此甚為苦惱, 因為四間都好好, 各有特色, 大家可以給予意見嗎? 排次序都好, Thank you.
   0    0    0    0

回覆 1# honeyki 的文章

真的恭喜晒,我的情況跟妳差不多,不過我唔係住喺九龍塘嘅, 如果俾我選擇, I shall choose...

1)St.cat
2)根德園
3)培正
4)民生

回覆 1# Kendis1 的文章

Hello Kendis,
咁為何St.Cat好過根德園, 培正又好過民生呢?

其實,都是我個人的感覺而已, 可能其他d家長又唔係咁排架!

我會覺得如果是男孩,
根德園好過st Cat,
因為根基會打得較好,
容易適應傳統教學法,
自薦名校時會著數啲!

回覆 1# yaulinda 的文章

各位重有冇其他見解?????

妳都仲未排喎!!!

其實我同我朋友都決定唔到, 因為4間都有其優點, 但應該會排
1. St. Cat - 愉快學習, 英文好
2. 培正 - 品德好, 一條龍
3. 根德園
4. 民生
相信應該都是St. Cat與培正之間選其一了.....希望無選錯

我都係考左呢四間,四間都收左我囝囝,最後係選左培正的,因為細佬可以多收入埋,二來一條龍,唯有自己出去補英文.

原帖由 honeyki 於 09-6-17 09:33 發表
朋友的兒子被以上四間同時取錄了, 但不知如何選擇, 因為他的兒子很聰明精叻, 語言天份高(三歲兩個月, 學緊日文同英文), 由於住係九龍塘區, 因為校網好, 如果大抽獎都可以博吓, 所以不局限於"一條龍", (但係一條龍唔 ...

Your friend still holding 4 schools now so she must have already paid all 4 schools Sept school & book fees.

回覆 1# cleverbb 的文章

係呀, 朋友非常肉赤, 不過佢應該都會好快決定, 簡"培正"定"St.Cat", 而"民生"同"根德園"應該六月尾會通知學校退學, 費是霸住個位, 俾個位其他小朋友, 但仍然十五十六, 培正好似太傳統, 制度太古板, 而St.Cat就creative啲, 頭痛c啦......

回覆 4# honeyki 的文章

如果st.cat &培正, 我就覺得st.cat好些喇! (我最初還以為妳會頭痕於st.cat & kv之間添!)

1)st.cat, 英文好,活動多, 入私校/直資 或大抽獎都ok架! 總之, 上邊間小學...都無難度...

2)培正, 品德好 (除了學校外, 其實作為父母也應該要有, 這些身教更勝過一切喇!), 升上學一條龍, 不過是中文中學及小學要學費(不過, 客觀d,如你小兒是入其他直資小學的話, 咁都要學費既), 又要喺出面補習班, 又驚佢d英文底打得唔係唔好咁.

聲明:本人亦覺得培正是一所好學校(因我的堂弟也是在培正畢業,之後入咗科大)及曾經也考慮過,不過最後都是放棄而已....

培正主要係中文,係咪無咁好??.......

教學語言自決時代來臨

1. 培正 - 品德好, 一條龍 (no more 中文/英文中學 after year 2010)
2. 根德園
3. St. Cat

>>中文中學
微調方案 -並取消早前建議以「英文班」、「彈性班」和「中文班」的標籤效應
>>  全港「前列四成」的中一新生
--It depend on the school quality-

http://hk.news.yahoo.com/article/090529/3/cft4.html

教學語言自決時代來臨
(星島)2009年5月30日 星期六 06:30
(綜合報道)

(星島日報    報道)九七回歸後推行了長達十年的一刀切「母語教學」政策,將於明年畫上句號,屆時全港中學將不會再分為中中及英中,學校可按學校、教師及學生的能力自決教學語言,估計能夠以英語授課的中學將由現時的約三成增加至四成半,即一百多所增至近二百所,而未能以英語授課的學校亦可利用四分一的總課時,作為英語延展教學,家長可於本年底透過《中學概覽》查閱學校的學科授課語言。

九八年九月本港根據《中學教學語言指引》推行母語教學政策,一百一十四所合資格的中學獲准成為英文中學,其餘三百所則須在初中以母語授課,成為中文中學,過去十年中中及英中二分法受到不少非議。○三年七月教統會成立檢討中一派位    機制及中學教學語言工作小組,小組並於○五年發表檢討教學語言政策諮詢文件,建議繼續維持英中、中中二分法,並設立「上落車」機制。

○七年十一月孫明揚    出任教育局局長,並於去年建議推行中學教學語言「微調方案」,經過一年半的研究和諮詢,教育局昨日正式公布中學教學語言「微調」政策,並取消早前建議以「英文班」、「彈性班」和「中文班」的標籤效應,改以容許學校在每六年一次的檢視周期下,學校在過去兩年獲派屬全港「前列四成」的中一新生平均比例達到一班學生人數八成半(以明年中一派位每班三十四名學生計算,即三十四人當中有二十九人)的學校,可全權酌情決定有關班別的教學語言安排,上述學校可按學生和老師的能力,自行決定以「分班、分組、分科、分時段」或混合形式,採用最合適的教學語言安排,估計這類學校約佔四成半。

孫明揚表示至於餘下未能達標的五成半學校則以中文授課,但教育局會容許該等學校有百分之二十五的英語延展課時,並可向局方申請「化時為科」,但最多不可多於兩科。雖然現時有一百一十四所英文中學,但孫明揚估計由於新學制下不少學校會以中文教通識及宗教倫理等學科,故估計不多於十所中學實行全英文教學。

由於學校是否能夠取錄足夠的合資格學生,視乎學校過去兩年的收生情況而定,故此教育局將於今年六、七月期間,陸續向全港學校發布零七/零八及零八/零九兩學年的學生分配數據,讓學校根據數字規劃未來六年教學語言和學校發展計畫。

孫明揚承認按過去兩年的學生成績決定新學年的教學語言,結果一定有落差,故此學校可透過校內中一入學試考試成績,再自行調整,他亦不排除因學生被錯配至不同語言教學的班別,而出現上訴或轉班的情況,教育局會按個別實際情況與學校進行商討,並信任學校。

教育局副秘書長陳美寶表示,學校需於今年十月向教育局提交學校發展計畫,闡述其未來的教學語言安排及發展,家長可透過學校在網頁內上載的學校發展計畫內容,知悉學校開設的班別教學語言,另外各中學亦會於今年十二月出版的《中學概覽》內,闡述各學科的教學語言。至於「英書中教」問題,陳美寶表示,學校須在教材、功課、上堂語言及評估方面配合自選的教學語言,但局方鼓勵學校可為學生提供不同語言的教材,強化學習內容。

教育局亦計畫明年九月開始的連續三個學年,每年到七十所學校進行重點,並成立由教育界人士組成的諮詢小組,監察視學結果,而局方則會向違規的學校發出警告

回覆 1# airforce1 的文章

Yes, 真的各持己見, 其實妳們所講的學校, 每間都好好及有她的優點. 否則,點會有咁多小朋友喺度學呀!對嗎?

而已,作為第一次做媽媽的我來說, 小孩的每樣事情我盡可能都親力親為. 所以,我選擇學校的方針是以"我的小孩"作中心(出發點), 例如:看看哪所幼稚園既可以發揮他專長,又可彌補他的不足.

祝:大家的小孩都能入到理想的學校...

honeyki

點解您唔分別入下sc 同培正既forum 續個post 睇自己了解下nei, 甲之熊掌乙之砒霜....

我只能告訴您, 我囡想當年入sc 係貪佢既名氣, 到今時今日k3勒我可以大大聲聲同人講對此校非常滿意, 囡亦讀得開心, 深得嚟小朋友學習無壓力....淨係省番補英文同phonics d 錢都抵番晒, admin一流, 將來有細佬妹一定比番佢讀....

揀學校唔可以懶, 做下功課la....唔好聽人地講, d 傳聞有時j真係假到離譜!

原帖由 honeyki 於 09-6-18 09:55 發表
係呀, 朋友非常肉赤, 不過佢應該都會好快決定, 簡"培正"定"St.Cat", 而"民生"同"根德園"應該六月尾會通知學校退學, 費是霸住個位, 俾個位其他小朋友, 但仍然十五十六, 培正好似太傳統, 制度太古板, 而St.Cat就creati ...

其實錢$$$$都係一個考慮因素, 如果入"培正", "民生"之類, 小學係私校, 要俾足6年學費, "民生"好似舊年轉直資, 連中學都要交, 即係俾足12年, 當3仟蚊一個月(only學費), 都要成36萬 , 如果可以慳番來讀大學都好呀,  小數怕長計, 博一博大抽獎都有好處.....如果唔係想一條龍, 就無謂讀啦, 因為"培正", "民生"課程偏淺, 叩門較難, 唔知諗得對不對呢???

無錯呀!家長真係要顧及和諗好多野架...

但係,回頭一看又絕對是開心的.

如果唔係"九龍塘區";
小朋友前途為大前題.
學費係次要因素
"培正" 我覺得比較好..

聽過有朋友 St Cxx 畢業.  最後大抽張.  去咗油麻地 "新先魚"小學.   

當然.  St Cxx 亦有部份去咗好嘅小學....  問題博唔博.

回覆 1# airforce1 的文章

Yes, 咁話明是大抽獎, 當然有好, 亦有唔好, 一切都係視乎當初所填寫的地址而定.

所以, 我諗最後都會為小兒揀私立/直資小學, 唔洗愁,仲有兩件時間,慢慢諗喇!
‹ 上一主題|下一主題