用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 首屆334
樓主: byj
go

首屆334 [複製鏈接]

有個咁嘅同學都幾好wor,大家一齊研究吓,成績真係會進步架。
我女啲maths又係好渣,我哋成日都哦佢要計多啲數,好在佢暫時都肯計吓,之前都諗過吓話想選理科,因為佢都幾鍾意phy & chem,考慮到maths唔得,上到去一定會比人讀得辛苦d,況且佢好鍾意文學,所以都決定讀文科。其實佢仲好鍾意中史,不過佢唔喜歡教嗰位老師(係科主任,今年已經係佢教,亦已知道出年又係佢教F.4),所以先唔選。佢成日話如果唔係嗰位老師教就perfect 喇。

原帖由 2bzmummy 於 09-6-24 14:16 發表

我仔有個老友,應該全給第一或者第二,中文好叻,會讀文科,我話以後可以互補長短,我仔教佢 maths (今年一直都係咁,我仔成日笑佢 maths 渣,其實都唔係,起碼都有 6x),佢教我仔文學 :excited: :excited: :excited: ...

原帖由 PWmama 於 09-6-24 15:43 發表
有個咁嘅同學都幾好wor,大家一齊研究吓,成績真係會進步架。
我女啲maths又係好渣,我哋成日都哦佢要計多啲數,好在佢暫時都肯計吓,之前都諗過吓話想選理科,因為佢都幾鍾意phy & chem,考慮到maths唔得,上到去一定會比人讀得辛苦 ...

咁本身阿仔科科都好平均既,不過佢都話,今年同呢位同學坐隔離,中文都好左 。。。

要同令千金傾下喎,為左唔喜歡位老師,放棄自己喜歡既科目,值得咩 ?

真係峰迴路轉,我女終於選咗理科:phy + chem + econ。

原帖由 2bzmummy 於 09-6-24 16:12 發表

咁本身阿仔科科都好平均既,不過佢都話,今年同呢位同學坐隔離,中文都好左 。。。

要同令千金傾下喎,為左唔喜歡位老師,放棄自己喜歡既科目,值得咩 ? ...

原帖由 PWmama 於 09-6-25 12:43 發表
真係峰迴路轉,我女終於選咗理科:phy + chem + econ。

點解會咁大變化呢 ? 係咪佢始終認為叻人應該讀理科 ?

其實佢之前都15,16,鍾意文科之外亦喜歡phy,chem,只是怕自己數學唔強,唔夠人爭,佢今次對卷之後,IS成績唔錯,加強咗信心,又同老師傾過,老師都覺得佢可以讀到理科,佢話文學及中史的知識可以自己睇,但理科就一定要人教,所以選科截止前一日決定選理科。
我哋同佢講,佢不論選文或理都百分百支持佢,最緊要有興趣,選咗就努力向前讀好,遇到因難時千萬唔好回頭想埋怨選錯科。
我會叫佢暑假開始加強操吓數學。

原帖由 2bzmummy 於 09-6-25 22:44 發表

點解會咁大變化呢 ? 係咪佢始終認為叻人應該讀理科 ?

原帖由 PWmama 於 09-6-26 10:13 發表
其實佢之前都15,16,鍾意文科之外亦喜歡phy,chem,只是怕自己數學唔強,唔夠人爭,佢今次對卷之後,IS成績唔錯,加強咗信心,又同老師傾過,老師都覺得佢可以讀到理科,佢話文學及中史的知識可以自己睇,但理科就一定要人教,所以選科截止 ...

PWMAMA

你地今年理科是否只有2班,競爭應該都好大,你亞女成績都幾好

係呀,只有2班理科,阿女暫時成績都ok,我只係怕佢上咗中四之後唔夠人爭。
遲d可能要請教吓你大仔有乜好嘅課外練習介紹。

原帖由 樂樂 於 09-6-26 11:26 發表

PWMAMA

你地今年理科是否只有2班,競爭應該都好大,你亞女成績都幾好

原帖由 PWmama 於 09-6-26 11:46 發表
係呀,只有2班理科,阿女暫時成績都ok,我只係怕佢上咗中四之後唔夠人爭。
遲d可能要請教吓你大仔有乜好嘅課外練習介紹。

其實都唔使擔心,e+ 三三四,你亞女都唔使走,
反如我大仔佢地中6只有30個位,真係好難留低,
走都唔緊要,但係擔心未必有佢喜愛科目既學校,

你指既課外練習係唔係會考參考書呀?
亞仔好懶,冇乜做練習,只係有幾本參考書咋.

你大仔成績都幾好架,如果keep得住,應該問題不大,不過可能要加強吓d語文基礎,咁就會穩陣d。
練習及參考書我都想搵,只要哦吓,暫時阿囡都肯做練習,但我又唔知三三四之後,課程會唔會變晒,所以會遲d先同佢睇吓。

原帖由 樂樂 於 09-6-26 13:01 發表

其實都唔使擔心,e+ 三三四,你亞女都唔使走,
反如我大仔佢地中6只有30個位,真係好難留低,
走都唔緊要,但係擔心未必有佢喜愛科目既學校,

你指既課外練習係唔係會考參考書呀?
亞仔好懶,冇乜做練習,只係有幾本參考書 ...

各家長可到以下網址參考選科的選擇:http://kit-learning.blogspot.com/

My daughter got the school result today.  She will take Phy, Chem, Bio + M1 Maths.  Actually her Art subjects are quite good, but she worries that it would be quite difficult for art subjects to get high marks under 334 marking scheme.  I hope she can manage well.
:-D

各位,
小兒升中三,明年選科,成績OK。

Phy+Chem+Bio+m2  or
Phy+Chem+Econ+m2   ?

可否比些意見?
‹ 上一主題|下一主題