用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 有無人知道下午校要換校長???
go

有無人知道下午校要換校長??? [複製鏈接]

唔知道會係邊位做新校長呢???
黃修女係我女心因目中型像很慈祥?
如果係真我.....有啲失落
   0    0    0    0

好似係

原帖由 TANGMOOMOO 於 09-6-15 20:27 發表
唔知道會係邊位做新校長呢???
黃修女係我女心因目中型像很慈祥?:yummy :
如果係真我.....有啲失落:sigh:
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆 1# TANGMOOMOO 的文章

就算唔係退休都唔出奇,
嘉諾撒會d修女最興幾年調一調,
做完聖心, 可以去st francis, 跟住又去st mary ...

原帖由 isacc 於 09-6-25 00:04 發表
退休?

應該是、因為什麼無O兩可

Reli? Never heard that wor...

Yes, as per a very reliable information source, the new principal will be a man.

原帖由 amychukityi 於 09-6-29 16:08 發表
Yes, as per a very reliable information source, the new principal will be a man.

mud唔係通常修女做校長既咩?

男校長,感覺好似怪怪

I think it's the 1st time to have a non-sister & male principal.  At least in the recent 30 years as I'm also a graduate from SHCS.

原帖由 SandyWu 於 09-6-29 18:00 發表

mud唔係通常修女做校長既咩?

男校長,感覺好似怪怪

回覆 3# amychukityi 的文章

a man?

yes, it is true. this principal is from my friend's ( who is working) school in Wong Tai Sin.  bad luck.....

原帖由 ak1473 於 09-6-30 00:32 發表
a man?
url=http://www.youngnutrition.net][/url

It is really true. A male principal.  We miss  黃修女

呢間學校唔係一直都係修女做校長嗎? 會否是暫時性呢?
請問個校長來自邊一間學校gar?
新校長對學校有什麼大的改變?
朋友的姨甥女快要填表, 之前聽說以前的校長很好, 現正在考慮這學校.

原帖由 lizaliu 於 09-9-2 00:12 發表
It is really true. A male principal.  We miss  黃修女

原帖由 AhiruNoPekk 於 09-9-2 01:11 發表
呢間學校唔係一直都係修女做校長嗎? 會否是暫時性呢?
請問個校長來自邊一間學校gar?
新校長對學校有什麼大的改變?
朋友的姨甥女快要填表, 之前聽說以前的校長很好, 現正在考慮這學校.

...

原帖由 豬大媽 於 09-7-22 17:51 發表
yes, it is true. this principal is from my friend's ( who is working) school in Wong Tai Sin.  
This information is very promising.
http://the-sun.on.cc/channels/news/20070827/20070827041044_0000.html
公平啲睇,新到任的校長都需要時間去表現他的才幹,和是否合適辦好此校。舊校長當然好和值得懷念,但她巳屆退休年齡,就算留任你都難保她不在你囡囡畢業前退休,聖心小學男校長確是一個突破,不過他擁有博士學位和睇嚟年青,老牌學校的成功始终係Team Achievement。

咁突破由男人做校長,真係有d接受唔到,始終有幼稚園讀到form 7都係由修女做校長,仲要由校長領早會唱聖詩,真係好難想像男校長領早會唱聖詩的時候係點樣。我無性別歧視。

萍水相逢同一個話自己係教署管小學的, 佢話聖心下午校好好, 重好開心咁同我講話會有個男校長, 叫我遲啲要俾個囡讀.

BTW, 其實多數修女校長係唔係精神領袖, 真正管理係副校長呢?

醒目開學勳章

我估換哩個男校長係同聖心要分拆有關,哩個校長響黃大仙有同政府交涉嘅經驗!原則上所有小學2012年9月要全部全日制,而聖心要分開,走嘅一定係下午班,因為下午係津校,政府會俾地,而家個地方係嘉諾撒仁愛會嘅,而由於走嘅係津校,校方當然想原區安置以保留11網小學的身份,收生質素會有保障d,所以都要同d部門"鍊"下架!

原來如此, 請問收不收到風現在進度如何? 多不多機會留在中西區?  2012年一定會走? 沒有轉彎餘地?

原帖由 candietweety 於 10-2-6 17:10 發表
我估換哩個男校長係同聖心要分拆有關,哩個校長響黃大仙有同政府交涉嘅經驗!原則上所有小學2012年9月要全部全日制,而聖心要分開,走嘅一定係下午班,因為下午係津校,政府會俾地,而家個地方係嘉諾撒仁愛會嘅,而由於走嘅 ...

醒目開學勳章

好似話政府俾左幾次地,嘉諾撒會都唔岩!2012年9月係原則上全部全日制,到時到搞唔掂就唔知lu

謝謝妳的消息. 唉, 希望不要去太遠, 我是選了下午校的, 去了冇雷公咁遠, 嗰女就日日去旅行遠足了.   妳又講得幾啱, 離開了中西區, 校網雖然在中西, 但地址遠了, 中西區的家長分分鐘不會選了...

原帖由 candietweety 於 10-2-8 18:15 發表
好似話政府俾左幾次地,嘉諾撒會都唔岩!2012年9月係原則上全部全日制,到時到搞唔掂就唔知lu
‹ 上一主題|下一主題