用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角循道學校 有冇北角循道小學(上午校)的朋友?? ...
go

有冇北角循道小學(上午校)的朋友?? [複製鏈接]

我初黎報到,我阿仔派左位去”北角循道小學(上午校)”,我想係度搵d資料/識返個同學仔mama,等9月小一開學多個照應,但仲未搵到.有冇人可以幫下我!謝謝.
   0    0    0    0

有冇人9月會讀北角循道小學(上午校)??

原帖由 kingkingmui 於 09-6-15 17:01 發表
我初黎報到,我阿仔派左位去”北角循道小學(上午校)”,我想係度搵d資料/識返個同學仔mama,等9月小一開學多個照應,但仲未搵到.有冇人可以幫下我!謝謝. ...

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

原帖由 kingkingmui 於 09-6-15 17:01 發表
我初黎報到,我阿仔派左位去”北角循道小學(上午校)”,我想係度搵d資料/識返個同學仔mama,等9月小一開學多個照應,但仲未搵到.有冇人可以幫下我!謝謝. ...

Hi 各位媽咪
我囡囡現在讀緊上午3年級.
希望可以幫到你地

anna-gigi :你好! 以後多個大師姐問野. 間學校嚴格嗎? 我去過佢地既開放日感覺OK. 想問下功課多嗎? 呢個暑假, 要吾要買d習作做住先? 小一要吾要dictation?

CHKWAN:你好! 間學校係你第幾志願呀? 我阿仔讀個間幼稚園好"hair", 驚阿仔(即係我)讀小一會好辛苦. 你呢?

原帖由 anna_gigi 於 09-6-16 17:30 發表

Hi 各位媽咪
希望可以幫到你地

大師姐唔敢當,比比小意見,學校唔算太嚴,功課算一般多,有時多,有時少,都會大概6,7樣功課倒.小一會比較淺,可能由淺入深,會有中, 英默書,每星期一次,默書內容多數好淺,所以請放心.

原帖由 kingkingmui 於 09-6-17 12:19 發表
anna-gigi :你好! 以後多個大師姐問野. 間學校嚴格嗎? 我去過佢地既開放日感覺OK. 想問下功課多嗎? 呢個暑假, 要吾要買d習作做住先? 小一要吾要dictation?

CHKWAN:你好! 間學校係你第幾志願呀? 我阿仔讀個間幼稚園 ...

Kingkingmui
開放日當天有冇留意宣傳海報裹有個大頭相(一男一女) ,果個女就係我個囡.

想請教; 循道將會係全日; 甘究竟幾時轉? 怎樣轉呢?

原帖由 anna_gigi 於 09-6-17 13:45 發表
大師姐唔敢當,比比小意見,學校唔算太嚴,功課算一般多,有時多,有時少,都會大概6,7樣功課倒.小一會比較淺,可能由淺入深,會有中, 英默書,每星期一次,默書內容多數好淺,所以請放心. ...
Don't worry!Be happy![/color purple]

在2010年,未知幾月。上午校留原校,下午校校址在斜對面校舍。

原帖由 chingbb 於 09-6-17 15:25 發表

原帖由 chingbb 於 09-6-17 15:25 發表

全日制係2010年9月轉全日,上午校為原地址,下午校轉為新校舍.

Hello anna_gigi,

我囝囝今年9月升k3, 讀緊北角衛理堂.

佢比較活躍<即坐唔定, 專注力較差>, 想問升循道小學會唔會好辛苦? 佢係細仔<12月出世>, 驚佢適應唔到...

先前參觀過衛理小學, 感覺o.k., 但不算是很很喜歡, 想問下循道小學情況係點, 唔該!

原帖由 anna_gigi 於 09-6-16 17:30 發表

Hi 各位媽咪
希望可以幫到你地

原帖由 Snoopy211 於 09-6-17 16:07 發表
Hello anna_gigi,

我囝囝今年9月升k3, 讀緊北角衛理堂.

佢比較活躍, 想問升循道小學會唔會好辛苦? 佢係細仔, 驚佢適應唔到...

先前參觀過衛理小學, 感覺o.k., 但不算是很很喜歡, 想問下循道小學情況係點, 唔該! : ...

而家老師都幾有愛心,唔似以前咁差,而功課上唔算太深.

小一註冊日聽聞6月尾會有新生家長會, 到時再留意下

原帖由 anna_gigi 於 09-6-17 13:54 發表

Kingkingmui
開放日當天有冇留意宣傳海報裹有個大頭相(一男一女) ,果個女就係我個囡.

咁都冇咁驚...

原帖由 anna_gigi 於 09-6-17 13:45 發表
大師姐唔敢當,比比小意見,學校唔算太嚴,功課算一般多,有時多,有時少,都會大概6,7樣功課倒.小一會比較淺,可能由淺入深,會有中, 英默書,每星期一次,默書內容多數好淺,所以請放心. ...

請問衛理同循道邊間較好啲呢 我囡囡要跨網我驚好難入

原帖由 mouse0231 於 09-6-18 01:29 發表
請問衛理同循道邊間較好啲呢 我囡囡要跨網我驚好難入

衛理好似暫時未有消息轉全日制.

我個仔係衛理, 今年九月升小二, 我覺得衛理唔錯, 同學仔大部份都係來自中產家庭, 我地重係個度搵番自己當年d大學校友, 佢地個小朋友同我個仔同一年級. 可能因為得半日, 新移民多數揀全日制掛. 衛理校長就真係好好, 好有heart lor, 對教學好有熱誠, 上次校慶聚餐好似話已搵到位搬, 不過唔知幾時, 但我個仔就讀得好開心(初初佢都唔慣, 事關佢之前讀個間幼稚園係好多facilities,又新)...至於循道, 我就唔敢比comment loo...

請問衛理同循道以校風, 教學形式, 功課多少, 程度深淺, 有冇中學做back-up, 比下意見呀.... 唔該....

原帖由 Mamamia 於 09-6-18 10:38 發表
我個仔係衛理, 今年九月升小二, 我覺得衛理唔錯, 同學仔大部份都係來自中產家庭, 我地重係個度搵番自己當年d大學校友, 佢地個小朋友同我個仔同一年級. 可能因為得半日, 新移民多數揀全日制掛. 衛理校長就真係好好,  ...

Mamamia
我諗循道和衛理程度差不多,不過有同一樣事,就是可以選衛理中學有優先處理.

我都估差唔多, 但我無小朋友讀循道, 所以都好難比較. 至於中學back up, 可惜衛理中學唔係英中, 就算有優先, 都唔會係家長既考慮 (雖然衛理d小六家長同我講話衛理中學係band 1, 但我就唔係咁信) 其實港島東d小學, 尤其係教會而又超過三十年既津貼小學, 我估實力都差唔多, 不過以前就衛理入band 1英中比 率比其他學校高d, 但近年因全日制學校多左而d人會鍾意讀全日了! 我揀衛理因為我d朋友都話ok, 又參考過bk媽咪d comments, 而且我覺得一級得兩班, 感覺比較親切, 因為我個仔係細仔 (12月尾出世), 所以希望搵間有多d愛心既學校, 依家我個仔好鍾意返學, 我覺得至今都滿意.

原帖由 anna_gigi 於 09-6-18 13:42 發表

Mamamia
我諗循道和衛理程度差不多,不過有同一樣事,就是可以選衛理中學有優先處理.
‹ 上一主題|下一主題