用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一書包應買什麼牌子,比D意見?
go

升小一書包應買什麼牌子,比D意見? [複製鏈接]

如題

Thanks.
   0    0    0    0

我會選Lego書包! 上年囡囡升小一, 心情太興奮又心急, 所以冇比較清楚就買o左個SPI, 買完先發覺Lego書包原來輕好多好多, 個SPI未放書都已經好鬼重, 勁後悔!!! 所以今年我都會買個Lego書包俾囡囡!

原帖由 Pang-BB 於 09-6-15 15:14 發表
如題

Thanks.

Zeven(about HKD1000), Lego (about HKD500)

原帖由 cherriemama 於 09-6-15 19:08 發表
我會選Lego書包! 上年囡囡升小一, 心情太興奮又心急, 所以冇比較清楚就買o左個SPI, 買完先發覺Lego書包原來輕好多好多, 個SPI未放書都已經好鬼重, 勁後悔!!! 所以今年我都會買個Lego書包俾囡囡!

...

我又係心急買了SPI $349 (學校特價),好鬼重,勁後悔!!!  最后再買SANRIO 超輕版 $190 (BUT 10月到買)

Zeven 比較大個,如果小朋友比較細粒,就唔係咁好。

Where can I buy Lego school bag?  

Thank you.

我上星期到SOGO六樓準備買LEGO書包, 點知格尼就買SPI, 我就順便睇吓, 點知發現佢地依出嘅書包好輕 (我
覺得比LEGO仲輕 & 放嘢嘅格比LEGO書包好),所以最後
選咗買SPI, 不過都幾貴, 成$420.

原帖由 jose 於 09-6-16 00:58 發表

我又係心急買了SPI $349 (學校特價),好鬼重,勁後悔!!!  最后再買SANRIO 超輕版 $190 (BUT 10月到買)

請問 SANRIO 超輕版 邊度有得賣? 是不是 有 Melody, Twins star 圖案可選擇呢?

我又係諗住買LEGO書包, 點知見隔離有個女仔買咗SPI最新款同最輕嗰個書包, 我見好靚又冇LEGO咁大舊, 所以買咗SPI, 不過我買時係SOGO減價週有10%, 折咗$378再送SPI細筆裝一個

原帖由 YLMBEE 於 09-6-16 13:22 發表
我上星期到SOGO六樓準備買LEGO書包, 點知格尼就買SPI, 我就順便睇吓, 點知發現佢地依出嘅書包好輕 (我
覺得比LEGO仲輕 & 放嘢嘅格比LEGO書包好),所以最後
選咗買SPI, 不過都幾貴, 成$420. ...

我兩個小朋友個zeven用左三年,一年洗兩次,都仲好新!三年前買$6xx

Mee too. I brouht the New SPI in Sogo Sales this year. The weight of the bag is very light.
My girl use Lego for Primary 1 but the bags seem not strong enough as some parts is already broken after 1 year of his school life.  
原帖由 sengayy 於 09-6-16 16:05 發表
我又係諗住買LEGO書包, 點知見隔離有個女仔買咗SPI最新款同最輕嗰個書包, 我見好靚又冇LEGO咁大舊, 所以買咗SPI, 不過我買時係SOGO減價週有10%, 折咗$378再送SPI細筆裝一個

...

原帖由 miffy 於 09-6-16 16:06 發表
我買了zeven一年, 我仔比較細粒, 我買了個細size, 我剛剛手洗完, 新嘅一樣, 無任何爛, 舊, good quality~~

我都買左個zeven 比個女升小一用, 不過細碼都好大隻吓, 究竟小一生用舒5舒服?

原帖由 kewe 於 09-6-16 16:29 發表
我兩個小朋友個zeven用左三年,一年洗兩次,都仲好新!三年前買$6xx

家吓$9xx, AE 有10% off.

zeven 邊度有得賣呢?
新款既 spi, 是否只可以係 sogo 買到呢?

上星期日我同女女去睇過zeven的書包, 我即時都有去tru入面的hello & twin star的比較過, 我同老公都覺得其實重量同zeven差不多, 不過zeven細size都好大, 對小一來講好似大咗d, 其實女女學校可以訂SPI(有校章), 但聼好多家長都話SPI重, 我而家都15/16

我囝囝今年9月升小一, 請問DR.KONG好用嗎?

Hi YLMBB, sengayy & Veronica11 :

請問可以可以Post SPI 最新款同最輕嗰款書包既相睇吓呢 ! Thanks !

原帖由 YLMBEE 於 09-6-16 13:22 發表
選咗買SPI, 不過都幾貴, 成$420. ...

我都想知呀, 我囡囡今年讀小一, 真係冇乜經驗, 各位媽咪可否告知我係邊度可以買zeven, spi and lego 書包呀!

Thanks
KadMum :-D

我個仔Zeven書包在海運買,佢小三開始用現在佢已經小五,個書包都好新,我用洗衣機洗書包都無問題,升小六都唔需要再買書包,可以用到小學畢業!如果想去香港買要去銅鑼灣嘉蘭中心有得買,但D書包款色,比海運小好多!
原帖由 c.sweet 於 09-6-16 19:10 發表
zeven 邊度有得賣呢?
新款既 spi, 是否只可以係 sogo 買到呢?

‹ 上一主題|下一主題