用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你哋APA有沒有聲氣?
樓主: video_ming
go

你哋APA有沒有聲氣? [複製鏈接]

Dear katelee,
您個女女好叻,可以在APA主修兩科,請問在APA學Piano 及Violin的要求是否很高?您個女女怎樣分配時間?

Mei Mei

原帖由 katelee 於 09-7-16 11:17 發表
Piano & Violin
Mei Mei

時間好像總是不夠用﹐無論如何她Piano的程度比Violin高﹐相對起來所需的時間會比較多。

原帖由 MeiMei 於 09-7-16 12:00 發表
Dear katelee,
您個女女好叻,可以在APA主修兩科,請問在APA學Piano 及Violin的要求是否很高?您個女女怎樣分配時間?

Mei Mei

能夠修讀Double Major,一定是叻囝叻囡,不過如果二種都是樂器,尤其是樂器之王與后,終難免很要決擇一種,尤其現在孩子上學多是全日制,時間有限,歌愈來愈大,愈來愈要精練,APA競爭大,要看學那種樂器,跟那位老師,同老師的排位,同學之間的比較...............當然希望排在前面,不過如果沒有所謂,另當別論。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 bebebe12345 於 09-7-16 16:19 發表
能夠修讀Double Major,一定是叻囝叻囡,不過如果二種都是樂器,尤其是樂器之王與后,終難免很要決擇一種,尤其現在孩子上學多是全日制,時間有限,歌愈來愈大,愈來愈要精練,APA競爭大,要看學那種樂器,跟那位老師,同老師的 ...

其實最終難免決擇一種,都未必代表要放棄一種的,識得個人,佢揀左鋼琴,以彈鋼琴為職業,但小提琴都係勁人級人馬

唉!真係好睇你對勁的標準
認識不多,不敢評論。
只知APA競爭之大,排前面同後后面.................
只計到讀完Junior,都已經F.5啦!
當然可以說甚麼也可以不計較,最緊要孩子對音樂的喜愛。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345,

請問可唔可以解答我有關獎學金的事呢?

原帖由 bebebe12345 於 09-7-16 17:12 發表
認識不多,不敢評論。
只知APA競爭之大,排前面同後后面.................
當然可以說甚麼也可以不計較,最緊要孩子對音樂的喜愛。 ...

原帖由 bebebe12345 於 09-7-16 17:12 發表
認識不多,不敢評論。
當然可以說甚麼也可以不計較,最緊要孩子對音樂的喜愛。 ...

我都唔知有幾勁架,淨知佢老師同Heifetz同台表演過...

Heifetz當然知,絕對同意,真係點止勁咁簡單。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

舊年係一個好偶然既機會, 囡囡跟我去徳國工作兩星期, 老闆個秘書幫囡囡搵左個小提琴老師上番幾堂, 等佢唔使咁悶, 佢係一個樂團既concert master, 但係收費比對香港平得多, 但係除左第一日叫佢教比賽歌之後, 日日都係教基本功, 後來同佢傾開計先知佢係Heifetz既徒弟, 佢話Heifetz總共收左150 student, 但無乜邊個可以獨當一面. 無端端做左Heifetz個徒孫

原帖由 neighbour931 於 09-7-16 20:41 發表
舊年係一個好偶然既機會, 囡囡跟我去徳國工作兩星期, 老闆個秘書幫囡囡搵左個小提琴老師上番幾堂, 等佢唔使咁悶, 佢係一個樂團既concert master, 但係收費比對香港平得多, 但係除左第一日叫佢教比賽歌之後, 日日都係 ...

佢唔係Heifetz個徒弟,只係佢老師同Heifetz同台表演啫...我想講,就算係兩樣樂器,主修一樣,副修一樣,都可以有出色既琴技.....其實音樂係自己比自己欣賞,唔好比太多壓力同人競爭,所以最終雖然揀一樣主修,但副修都未必代表唔得既

我成日都唔見佢個小提琴,我諗佢唔係好似鋼琴咁日日彈架啦(因為佢個琴唔係香港),但佢都可以教到演奏級以上.....應該好掂掛,仲有佢同我女講既野,同教授講既差唔多 ,都係基本功問題....所以我覺得高級既老師,同一般老師睇既野係唔同小小囉應該

嘩!好羨慕!
不過世事難料,可能你囡囡以後會叻過哂佢D徒弟都唔定架!

原帖由 neighbour931 於 09-7-16 20:41 發表
舊年係一個好偶然既機會, 囡囡跟我去徳國工作兩星期, 老闆個秘書幫囡囡搵左個小提琴老師上番幾堂, 等佢唔使咁悶, 佢係一個樂團既concert master, 但係收費比對香港平得多, 但係除左第一日叫佢教比賽歌之後, 日日都係 ...

都幾悶架, 日日都拉空絃, 仲要拉好耐, 佢叫我囡囡係德國發展, 佢以為我囡囡好勁, 我話比佢聽香港大把人叻過我囡囡, 佢唔係好信, 可能香港既小朋友的平均水準真係比其他地方高
原帖由 beetle 於 09-7-16 23:27 發表
嘩!好羨慕!
不過世事難料,可能你囡囡以後會叻過哂佢D徒弟都唔定架!

我覺得係相比香港, 德國比例上很少小朋友學小提琴. 而事實上你囡囡係香港最top的一批(如果唔係點入APA,幾多人恨都恨唔到 )

去德國讀music都好似幾好喎!

原帖由 neighbour931 於 09-7-17 00:03 發表
都幾悶架, 日日都拉空絃, 仲要拉好耐, 佢叫我囡囡係德國發展, 佢以為我囡囡好勁, 我話比佢聽香港大把人叻過我囡囡, 佢唔係好信, 可能香港既小朋友的平均水準真係比其他地方高
...

top 乜鬼ar, 你真係過獎, 其實APA都唔係全部咁勁既, 我之前POST 條LINK果位小朋友就真係TOP 喇, 佢舊年在意大利一個國際賽攞左第三名, 本來今年上北京跟林耀基教授, 可惜林教授突然去世, 不過既然附中收左, 都會上去.
原帖由 beetle 於 09-7-17 01:26 發表
我覺得係相比香港, 德國比例上很少小朋友學小提琴. 而事實上你囡囡係香港最top的一批(如果唔係點入APA,幾多人恨都恨唔到 )

去德國讀music都好似幾好喎!

...

受過指點的港學生,尤其是葉氏,一定會對!這位中國一代
小提琴大師十分懷念。

北上學小提琴確是有要求的港生另一途徑,近年人數不少。

明白空弦改右手和運弓肯定是好的開始,切勿好慢慢就冇左。

美國跟歐洲這二大主流,始終喜歡歐洲。

非常期望在未來可以看到港人在較大的比賽出頭、

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

KATELEE,

請問你囡囡PIANO & VIOLIN 是否同一年考入APA, 係咪讀201, 我囡囡都入了2ND ROUND, 但最後都係REJECT, 你囡囡考APA時PIANO 彈什麼歌曲? 幾多級?

bbmummmy,

我女兒是同時考入piano & violin的﹐當時piano是201﹐而violin就是301﹐她彈了1首當年校際的5級比賽歌﹐和1首5級的考試歌.

以我觀察﹐這兩年所收的piano學生的程度都有很大差異﹐所以深信彈多少級的歌並不重要﹐最重要是彈的有多好﹗無論如何﹐你女兒能進到2nd round,已經很不錯了﹐繼續努力﹐明年再試試﹗

原帖由 bbmummmy 於 09-7-18 00:48 發表
KATELEE,

請問你囡囡PIANO & VIOLIN 是否同一年考入APA, 係咪讀201, 我囡囡都入了2ND ROUND, 但最後都係REJECT, 你囡囡考APA時PIANO 彈什麼歌曲? 幾多級?

回覆 1# katelee 的文章

Katelee

想請教MJ301 是否比 MJ201更難入呢? 你知道每年收新生大概有多少人呢?  你女女每天共花多少時間練琴呢?

謝謝!

Rococo

Rococo,

MJ301只是Beginners' Course, 當然會比MJ201容易考﹐我女女在入MJ301之前是完全沒接觸過Violin的﹐面試時她只是用鋼琴考的﹐而MJ201就一要有一定的基礎了。至於apa每年收多少新生﹐我就真的不清楚了。

原帖由 rococo 於 09-7-19 22:53 發表
Katelee

想請教MJ301 是否比 MJ201更難入呢? 你知道每年收新生大概有多少人呢?  你女女每天共花多少時間練琴呢?

謝謝!

Rococo

bebebe12345,

Thank you for sharing this.  Can you explain a little more about "明白空弦改右手和運弓肯定是好的開始,切勿好慢慢就冇左"?

Young children usually focus on left hand when they proceed with harder songs.  The right hand has always been less focused on.  Should they correct the right hand with fast bow strokes practice?

JJ_Mom

原帖由 bebebe12345 於 09-7-17 12:59 發表
受過指點的港學生,尤其是葉氏,一定會對!這位中國一代
小提琴大師十分懷念。

北上學小提琴確是有要求的港生另一途徑,近年人數不少。

明白空弦改右手和運弓肯定是好的開始,切勿好慢慢就冇左。

美國跟歐洲 ...

:-D
‹ 上一主題|下一主題