用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 末代考生..........
樓主: motherlau
go

末代考生.......... [複製鏈接]

Hi,

可能我天真la,講真如果小朋友有興趣讀,又肯自修,又有老師肯幫佢補課,即代表佢唔係太差la,點解唔比機會佢試囉,為合格率就握殺佢ge機會,唔公平,除非冇位啦,咁就冇得講la.

其實我明遊戲規則,但我就係唔鐘意咁樣.我個fd個仔讀kln city的二線英中,F4 ge 時後,maths差幾分先合格,學校規定到升中五ge 時後,要佢drop兩科,只係比佢修六科,如果唔係就要out ,其實佢其他科唔太差架,我聽到時好谷氣.為合格率,要佢放棄讀其他科ge機會,仲要求神拜佛ce唔好失手.乜呢d就係教育,咁教法d一下代又點會好呢?

Sorry,可能語氣太過重,但又不吐不快.

原帖由 2bzmummy 於 09-6-15 22:28 發表

都唔係淨係有誠意就有用的,因為作為日校會考生,一定要通過學校報考,無人去理會您係自修與否,出黎既成績就係代表學校,所以學校一定會檢測學生有否符合成績要求,才會決定是否代學生報考的 ...

原帖由 motherlau 於 09-6-15 23:23 發表
Hi,

可能我天真la,講真如果小朋友有興趣讀,又肯自修,又有老師肯幫佢補課,即代表佢唔係太差la,點解唔比機會佢試囉,為合格率就握殺佢ge機會,唔公平,除非冇位啦,咁就冇得講la.

其實我明遊戲規則,但我就係唔鐘意咁 ...

當您易地而處,站在學校立場,每年見到幾許家長用會考成績去評定該學校水平既時候,可能諗法就會唔一樣,好多野都係知易行難 ....

原帖由 2bzmummy 於 09-6-15 22:21 發表

樂樂

但世界是現實的,無論理科如何的強,語文(英與中皆然)都要有起碼程度,否則根本沒有資格升讀中六,更遑論進大學門檻,都係要提醒小朋友注意呢 ...

長老,

我就係知亞仔中英相對弱,萬一會考失手真係好大鑊,已同佢解釋好多次,你知啦,中英要浸架麻,e + 仲未發力到時點算,佢仲係懶懶閒 ,

原帖由 2bzmummy 於 09-6-15 22:25 發表

樂樂

我大仔當年都有係 F. 4 主動提出去呢種大型補習社啊,佢話唔係學校老師教得不好,只是這些補習社的教法係精讀法,目的就係教點樣考試答題 , 佢要去又覺得有用,我唔會反對俾佢去既 ...

咁你亞仔去補幾多科呀?有冇話邊d科一定要補架,如果同學仔補完返來交換notes 都幾好喎.

原帖由 樂樂 於 09-6-16 11:52 發表

長老,

我就係知亞仔中英相對弱,萬一會考失手真係好大鑊,已同佢解釋好多次,你知啦,中英要浸架麻,e + 仲未發力到時點算,佢仲係懶懶閒 ,

咁佢平時呢兩科語文成績如何 ?我覺得起碼要合格囉

原帖由 樂樂 於 09-6-16 11:56 發表

咁你亞仔去補幾多科呀?有冇話邊d科一定要補架,如果同學仔補完返來交換notes 都幾好喎.

大仔係 2004 會考生,我真係唔記得咁清楚,依稀好多科都有去(英文肯定無),事關呢 D 大型補習社因為客路眾多,又唔係真人 show ,所以都幾相宜,我覺得要有好成效應該可能性不大,因為人流都幾複雜,純粹拎 notes 同埋聽下答題技巧又無妨既

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 12:07 發表

咁佢平時呢兩科語文成績如何 ?我覺得起碼要合格囉

佢呢個期中試理科成績排得好前(全班頭幾名),中英(全班後幾名),平均免強入到理科前30名,佢地理科有2班共80人,中6只有30個位,咁佢話照咁計我入到中6啦,我話唔係咁計,會考有好多變數.

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 12:10 發表

大仔係 2004 會考生,我真係唔記得咁清楚,依稀好多科都有去(英文肯定無),事關呢 D 大型補習社因為客路眾多,又唔係真人 show ,所以都幾相宜,我覺得要有好成效應該可能性不大,因為人流都幾複雜,純粹拎 notes 同埋聽下答題技巧又 ...

上次第一個月我幫佢報名交學費,第2個月我比錢佢自己交,(400/月)可能又有呢個原因佢覺得貴所以冇再補,佢好慳,
但我有同佢解釋過呢d錢唔慳得.

原帖由 樂樂 於 09-6-16 12:28 發表

佢呢個期中試理科成績排得好前(全班頭幾名),中英(全班後幾名),平均免強入到理科前30名,佢地理科有2班共80人,中6只有30個位,咁佢話照咁計我入到中6啦,我話唔係咁計,會考有好多變數. ...

咁我覺得您應該不用太過擔心了,您仔仔成績應該很不錯了。
我覺得,小朋友既會考成績大致上可從過往學校紀錄估到一二,就算未能原校升讀中六,最壞打算都應該可以去其他學校繼續學業,我覺得上到中六,學校質素已經影響不大,最緊要同學本身了 .........

原帖由 樂樂 於 09-6-16 12:33 發表

上次第一個月我幫佢報名交學費,第2個月我比錢佢自己交,(400/月)可能又有呢個原因佢覺得貴所以冇再補,佢好慳,
但我有同佢解釋過呢d錢唔慳得.

樂樂

恭喜您呀,仔仔咁生性,我兩位公子肯定唔會覺得 400/月貴囉

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 14:41 發表

咁我覺得您應該不用太過擔心了,您仔仔成績應該很不錯了。
我覺得,小朋友既會考成績大致上可從過往學校紀錄估到一二,就算未能原校升讀中六,最壞打算都應該可以去其他學校繼續學業,我覺得上到中六,學校質素已經影響 ...

其實我都知佢學校中6位競爭好大,我冇比壓力佢,盡左力就算,但我覺得佢冇盡力囉,成日打機,
同埋佢強項係數學,我約約睇我呢區,唔係好多學校中6有純數讀,我覺得去第二間讀中6唔緊要,最緊要有岩自己科目,

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 14:45 發表

樂樂

恭喜您呀,仔仔咁生性,我兩位公子肯定唔會覺得 400/月貴囉

hehe 我好節儉,佢呢樣野似我,
但細仔好大洗,似c6.

原帖由 樂樂 於 09-6-16 16:00 發表

其實我都知佢學校中6位競爭好大,我冇比壓力佢,盡左力就算,但我覺得佢冇盡力囉,成日打機,
同埋佢強項係數學,我約約睇我呢區,唔係好多學校中6有純數讀,我覺得去第二間讀中6唔緊要,最緊要有岩自己科目, ...

樂樂

咁證明仔仔讀緊既係好學校 中六先競爭大,就算入唔到原校,去其他學校都應該會好受歡迎

原帖由 樂樂 於 09-6-16 16:03 發表

hehe 我好節儉,佢呢樣野似我,
但細仔好大洗,似c6.

搵得黎使得去,使得其所又有何妨

明白ge.所以都係講下就算,冇野可做.

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 10:01 發表

當您易地而處,站在學校立場,每年見到幾許家長用會考成績去評定該學校水平既時候,可能諗法就會唔一樣,好多野都係知易行難 .... ...

回覆 18# 2bzmummy 的文章

我個大仔理科成績ok, 但語文(特別是中文) 就不好.   上年升中四暑假已經叫佢搵坊間補習班, 但他反對說沒有用 (甚至說老師都認為無用); 無佢辦法.   今年升中五暑假再提出, 希望可以幫到佢, 但他仍是不願意.....真擔心!  各位, 請問你們子女是否有去坊間補習班, 覺得對會考有幫助嗎 ?   怎樣可說服他去試讀 ?

醒目開學勳章

阿囡今年會考, 無補中文, 佢都係話補習無用, 做完份卷都唔知自己答得合唔合評分要求, 咩"奪命四式"聽見都驚....唔知俾d咩安慰佢好, 佢期望中文oral攞多d分, 點知個topic 係好難discuss - 好似話學校想搞多幾個學會, 建議有麻雀學會, 美容(髮型?)學會, 都係一d現實學校唔會攪既, 除左旅遊, 結果全個group 一早有晒共識, 贊成旅遊學會, 緊住未夠鐘就無晒discussion,  dead air o左, 阿囡話未試過咁辛苦無野搵野哩講 ....
我都係得個句: 阿囡, 會考成績並不是等於一切

原帖由 jovitachu 於 09-6-18 14:00 發表
我個大仔理科成績ok, 但語文(特別是中文) 就不好.   上年升中四暑假已經叫佢搵坊間補習班, 但他反對說沒有用 (甚至說老師都認為無用); 無佢辦法.   今年升中五暑假再提出, 希望可以幫到佢, 但他仍是不願意.....真擔 ...

我大女又係未代會考生!英中、理科,數理英文科好OK,中文啱啱pass果類 好想揾補習天王打救下佢,你哋有無好介紹?

原帖由 2bzmummy 於 09-6-16 16:27 發表

樂樂

咁證明仔仔讀緊既係好學校 中六先競爭大,就算入唔到原校,去其他學校都應該會好受歡迎

長老,

hehe 乜唔係間間中六學位都競爭好大架咩,好多都希望可原校升讀架, 不過亞仔間學校係區內都算ok既.

原帖由 樂樂 於 09-6-18 15:50 發表

長老,

hehe 乜唔係間間中六學位都競爭好大架咩,好多都希望可原校升讀架, 不過亞仔間學校係區內都算ok既.

點會呢,好多成績比較次一等的中學(並無貶意,實說實話),本身學生能考獲 14 分或以上的學生不多,到了中六就會成為其他未能原考升讀中六同學的選擇了 .....
‹ 上一主題|下一主題