用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年9月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
go

2010年9月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

王國會長

我個仔升高班,見兩個朋友係幸運大抽獎都抽唔到心儀既學校,而去周圍叩門,好慘。所以我諗係時候要出力幫亞仔揀學校同填表,大家有時間一齊分享下。

另我聽聞有些媽咪話沙田小學競爭好大,填表既時候,第一志願係揀最心儀同最好,如:沙田圍呂小,之後第二志願就唔好揀間又係最好,例如:培基、第一城呂小,反而揀朱正賢BAND1尾、BAND2頭既小學,唔係大抽獎既時候因冇位,而越派越差。因我係新手,請大家俾意見。

另沙田邊間小學自行要有Portfolio?
   1    0    0    0

我個仔都係升高班, 好多人話都多人, 朱正賢要放第一,  如不放在第一, 叩門便冇誠意
所以我依加想:  放朱正賢  或沙呂第一

2bobo

請問有冇人知呢3間學校點排位呀? 朱正賢, 蕭漢森同胡上. Thanks!

如果冇分, 首輪都有機會入朱小

原帖由 selina1109 於 09-6-12 15:37 發表
我個仔升高班,見兩個朋友係幸運大抽獎都抽唔到心儀既學校,而去周圍叩門,好慘。所以我諗係時候要出力幫亞仔揀學校同填表,大家有時間一齊分享下。

另我聽聞有些媽咪話沙田小學競爭好大,填表既時候,第一志願係揀最心儀同最好 ...

可以比小小意見你,我女係前年派位的。

培基、沙呂、一呂,以我所知呢3間20分都未必入到。大抽獎唔放第一,一定無機會入。

朱小、蕭小都無宗教分,第一輪相對比較易入,亦都見往年有唔少人15分入到。

胡上無乜留意,但大抽獎放第二位入到的機會都唔大。

第一位就一定放自己最想入讀的學校,機會只得一個,試左有機會入,唔試就直情無機會。

第二位就真係要保守d,放次選少少但屬於心儀的學校。

第三位就真係唔好咁進取,選一間校風好,第二輪學位剩餘較多的學校(第二輪填表時,會有張list派返黎列明每間學校仲有幾多位派)

如果頭1、2、3都填哂大熱門的,位派哂你又跳到好後先有得選校的,派位就一定差,呢個派位遊戲,策略都好緊要o架。

我大女幾年前第一志願係揀朱正賢,大抽獎都抽唔到, 要叩門先入倒.

但放朱小第二位,大抽獎都抽唔到, 朱小唔會比你哋叩門架!我就是活生生的人版.

醒目開學勳章

請問如果將沙田主風放係第2 or 3 位, 派到入去機會大唔大呢?

原帖由 AndyMah 於 09-6-15 13:28 發表
請問如果將沙田主風放係第2 or 3 位, 派到入去機會大唔大呢?

今年阿囡d同學仔將主風放係第三位都入到.

醒目開學勳章

thx!!

原帖由 why20037 於 09-6-15 22:05 發表

今年阿囡d同學仔將主風放係第三位都入到.

醒目開學勳章

想問下大家對沙循有 comment 呀?
有無小朋友係沙循讀緊既媽咪可以分享下呀?

我的小朋友都是9月升高班, 我又不太熟沙田的小學, 請問有無人可以幫幫忙, 講講有那些小學校風不錯又不近屋村呢?

原帖由 Namson 於 09-6-12 17:25 發表
請問有冇人知呢3間學校點排位呀? 朱正賢, 蕭漢森同胡上. Thanks!

朱小, 胡上都多人選 (擺佢地第二機會少少微, 真係睇彩數了)
阿囡一位同學仔派左第 6 志願...蕭小

原帖由 AndyMah 於 09-6-17 14:40 發表
想問下大家對沙循有 comment 呀?
有無小朋友係沙循讀緊既媽咪可以分享下呀?

我當年填沙循第 3 志....佢都肯見我 (但我派彩前寄了profile)

91網仲有咩好學校??
‹ 上一主題|下一主題