用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 忘記帶書,都計在記缺點???
go

忘記帶書,都計在記缺點??? [複製鏈接]

記缺點、小過和大過通常是在學校內操行偏差的學生才會記。忘記帶書或功課共4次就一個缺點,如此類推....連忘記帶書都計在內,我真是有點震驚!  記了缺點後,可以令學生改善,還是他/她們的父母???

大部分學校做法:
忘記帶或做功課,通常寫手冊通知家長第二日交回。時常不做功課,就見家長或留在學校做回。
忘記帶書和所要帶的東西,就和同學共看和共用,寫手冊通知家長。
   0    0    0    0

奇怪!  無民生家長回應????? 係巳習慣?????

原帖由 snowbell 於 09-6-11 21:37 發表
記缺點、小過和大過通常是在學校內操行偏差的學生才會記。忘記帶書或功課共4次就一個缺點,如此類推....連忘記帶書都計在內,我真是有點震驚!  記了缺點後,可以令學生改善,還是他/她們的父母???

大部分學校做法:
忘記帶或 ...

醒目開學勳章

呢度人流太少了~

原帖由 newcook 於 09-8-4 11:04 發表
呢度人流太少了~

你們是小一家長嗎? 小囡今年升小四了, 但一次都未試過無帶書返學喎, 其實5使太擔心的, 只要跟時間表執書本, 如果有其他書要帶, 老師會寫手冊的. 比多些信心小朋友啦, 佢哋真是可以訓練有素的, 這亦是一個訓練責任感的機會.

回覆 1# ak25 的文章

我囝囝都喺升小4,佢都有試過無帶書同欠功課,且接近邊緣警界即三次,老師會即時再寫手冊提醒,如一個星期內無再出現,就會取消第三次記錄,呢個方式有好有唔好!GOODLUCK, 我個仔都末被記過缺點!

醒目開學勳章

原帖由 ak25 於 09-8-4 17:17 發表

你們是小一家長嗎? 小囡今年升小四了, 但一次都未試過無帶書返學喎, 其實5使太擔心的, 只要跟時間表執書本, 如果有其他書要帶, 老師會寫手冊的. 比多些信心小朋友啦, 佢哋真是可以訓練有素的, 這亦是一個訓練責任 ...

你個係女女會好好多, 我個係仔, 平時都好大頭蝦傻傻地咁, 我都不敢想像~

回覆 1# newcook 的文章

第一個月即9月好似未計數喎!阿仔老師講嘅,因為我個仔己經兩次無帶書啦!

醒目開學勳章

原帖由 carayan 於 09-9-15 19:30 發表
第一個月即9月好似未計數喎!阿仔老師講嘅,因為我個仔己經兩次無帶書啦!

係咩? 老師無提過喎~
‹ 上一主題|下一主題