用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 返學/放學時間
go

返學/放學時間 [複製鏈接]

各位仁紀的家長:

您們好.
有些問題想請教.

1. 仁紀的返學/放學時間?
2. 校車的安全情況? (早前有交通意外的報導)

多謝幫忙.

AhLing
   0    0    0    0
AhLing :wink:

原帖由 AhLing 於 09-6-11 17:04 發表
各位仁紀的家長:

您們好.
有些問題想請教.

1. 仁紀的返學/放學時間?
2. 校車的安全情況? (早前有交通意外的報導)

多謝幫忙.

AhLing

7:45-7:55前回校,
2:30放學
放學先放行家長接送>自行放學>褓姆車, 另一出口放行校車

開學時, 因有新生, 所以放學時間可能會耐小小(5-10MIN).

黃巴士:

謝謝您的回應.
曾見報導指校車兩年來出事5次,
令我有點擔心.
唔知是否事實?
校方有何對策?

原帖由 黃巴士 於 09-6-12 09:40 發表

7:45-7:55前回校,
2:30放學
放學先放行家長接送>自行放學>褓姆車, 另一出口放行校車

開學時, 因有新生, 所以放學時間可能會耐小小(5-10MIN).

原帖由 AhLing 於 09-6-12 14:20 發表
黃巴士:

謝謝您的回應.
令我有點擔心.
唔知是否事實?
校方有何對策?

你可以問返校方, 我覺得如果校車失當, 校方&家長會都會換校巴公司.
記得以前幾次多是褓姆車.  我覺得都是小事, 有2次是因剎車, 可能由於要加強透明度, 所以才多次見報.
我小朋友都是坐褓姆車的.

黃巴士

唔該哂.

原帖由 黃巴士 於 09-6-16 12:51 發表

你可以問返校方, 我覺得如果校車失當, 校方&家長會都會換校巴公司.
記得以前幾次多是褓姆車.  我覺得都是小事, 有2次是因剎車, 可能由於要加強透明度, 所以才多次見報.

黃巴士 ...

原帖由 黃巴士 於 09-6-16 12:51 發表

黃巴士 ...

校車好似有一次,其餘好似兩次係保母車。
不過保母車隊規模大到用大巴載,所以好多傳媒誤以為係校車。
校車公司同學校係有簽約既(如冇記錯係三年),如非重大失當,很難換公司(校方試過一次即換,事緣某公司誤送了學生於錯誤地方下車,之後還不肯道歉,並將個本來係佢地既波,駕禍俾學校,搞到學校忍無可忍中止合約,仲要請求其他校車公司接手幫忙收拾爛攤子)。

原帖由 AhLing 於 09-6-12 14:20 發表
黃巴士:

謝謝您的回應.
令我有點擔心.
唔知是否事實?
校方有何對策?

您可以查番,所謂的"出事",其實並無入院留醫紀錄,可能都係檢查後就出院。
我諗,將事件透明化,可能係一個鞭策既對策之一。急剎車,可能在司機眼中不是一件大事,但學校就認為有需要小心處理。
通常,多事故發生既單位,較長治久安既單位警覺性高,危機處理較好。
意外係冇人料到同埋想佢發生既,重要係事後如何處理同跟進,之後有冇改善到?這方面,黃巴士既小朋友可以話係當事人,您可以在"仁紀"這一個欄目內看回佢當時既感受

另外,由於我當年有份參與面見投標的校車公司,和投票作出選擇的,有必要解釋一下:
……
不過唔知BK定我部腦行得太慢了,現時難找回之前交代過既文字響邊度,請參考一下之前鋪於07年新生欄的茶會整理(http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1014898&extra=page%3D2&page=4),謝!

csy_ma:

多謝您花時間答我的問題.
您真係好有心,
希望您投入的努力,
會有豐富的成果.

其實我問校車的問題,
可能會早咗,
因為我的小朋友未係仁紀的學生住,
佢九月升K3.
我家住本區,
但小朋友唔係首生,
攞唔到20分的入場分數,
希望第二輪會抽到佢,
如果唔得,
亦好想敲吓門,
試下得唔得.

好了, 再次多謝您的回應.

原帖由 csy_ma 於 09-6-17 14:29 發表
另外,由於我當年有份參與面見投標的校車公司,和投票作出選擇的,有必要解釋一下:
……
不過唔知BK定我部腦行得太慢了,現時難找回之前交代過既文字響邊度,請參考一下之前鋪於07年新生欄的茶會整理(http://forum.edu-kingdom. ...
‹ 上一主題|下一主題