用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 中國青少年藝術節
樓主: ystaihk
go

中國青少年藝術節 [複製鏈接]

原帖由 ystaihk 於 09-6-13 20:21 發表
Hi h2dog1:

聼你的語氣,你們今年會參加,是嗎?

但是費用真的很貴,我和女兒兩個人(一張床),應該會與另一個家庭分同一個房間,這樣已經是最經濟的了。計算下來,酒店、比賽費、機票等總共也要8000多元,怎麽說此行我想也要10,000元 ...

我大多數都會去, 下星期會報名, 我地一家3口去, 仲貴喔....不過, 可以有機會比個女見下世面, 都籍得既, 加上, 出發當日又是她生日, 當是今年生日禮物 .

原帖由 5354 於 09-6-13 22:35 發表

same, 4 days trip. first day settle down..2nd day finished all the competition we all go out to dinner. 3 rd we join local tour...get the results and the prize at night. 4th day go to visit then go  ...

係邊度可以知道多d local tour 資料? 我連埋另一個家庭一齊去, 一行6人我要做領隊, 帶他們遊覽, 我有d 吃力

我地舊年參加過,你地開左briefing未?
要預左無得好食好住喎,如果同埋老公去,老公要好支持阿仔/女參加呢D比賽至得。舊年因為用左老公個假去左呢個比賽,無去到旅行,而呢個絕對唔係旅行團,類似我n年前揹背囊苦行體驗之旅返大陸住2、3星旅館感覺,4日內頭2日等多過mud,老公塊面黑到。舊年主辦單位"恰"我地香港人,把原來安排比我地既房比左人(其他省市爆哂人參加又比我地早到步),要我地住遠左差左。
舊年我見有人一早索性join其他團(永安康泰新華之類),夾準時間至去比賽間酒店,都係等大半日到,唔使咁辛苦,比賽完就即走(我地如果住本來間酒店,會等如比賽間酒店,小朋友就無咁辛苦,但結果住到遠一遠,要一早在比賽場地呆等)。
講真,呢個真係幾難忘經驗,特別對大人來講,係漫長等待時,和其他國內家長交談,你知道國內家長係好緊張小朋友,當然爭位坐、爭野食,無儀態對付無儀態少不了。小朋友太小,除左困住一日佢地無mud點玩有D悶,比賽過程無什特別,等待時間同其他國內小朋友雞同鴨講玩水樽都算樂趣,係酒店房有得睇大陸兒童台電視都滿足了。但問番,佢地話唔想再來囉。
帶多D小朋友鍾意既零食,帶夠藥,我仔一到就病,帶來既藥唔夠食,去藥房佢地無西藥,中藥又唔敢食,好彩有其他香港媽媽"些"比我。

原帖由 h2dog1 於 09-6-13 22:56 發表

我大多數都會去, 下星期會報名, 我地一家3口去, 仲貴喔....不過, 可以有機會比個女見下世面, 都籍得既, 加上, 出發當日又是她生日, 當是今年生日禮物 . ...

出發當日是生日?我的經驗第一日最惡劣,本來expect唔高,估唔到一到步真係咁差,個個都鉛壇面口。係比賽完有得去遊覽至開心番。
你要比足夠心理準備阿女喎。

原帖由 Fion_Chan 於 09-6-14 01:40 發表
要預左無得好食好住喎,如果同埋老公去,老公要好支持阿仔/女參加呢D比賽至得。舊年因為用左老公個假去左呢個比賽,無去到旅行,而呢個絕對唔係旅行團,類似我n年前揹背囊苦行體驗之旅返大陸 ...

冇叫開briefing 呀, 可能交晒錢先會叫. 聽你講都好辛苦下wor, 最怕就係等, 以你經驗, 其實值唔值得一去呢?

原帖由 Fion_Chan 於 09-6-14 01:47 發表

出發當日是生日?我的經驗第一日最惡劣,本來expect唔高,估唔到一到步真係咁差,個個都鉛壇面口。係比賽完有得去遊覽至開心番。
你要比足夠心理準備阿女喎。 ...

係呀! 你地是否參加佢地既本地團? or 自由行?

謝謝你的分享。

我曾致電詢問,看看是否只交一些報名或行政費什麽的,酒店住宿我可以自行安排。但是對方說不可以,一定要跟他們一起住同一家酒店,也就是說我們母女倆這8500大元(是兩人同床的經濟型,還沒計算到時候自己出去逛逛的雜費)是跑不掉的了。

其實,我也問了一些國内的朋友,他們說真的很貴,有朋友這樣分析:
“原子筆及鉛筆都可以解決在太空寫字的問題;一万塊往北京參加“總評選”或一万塊來回歐洲皆可以達到“增廣見聞”的目的。最終能否有效地達到“見識”目的極依賴父母的創意、落實方法、執行手段;誰是“原子筆”或“鉛筆”全在乎父母的心(價值觀)。今時今日,再沒有標準答案或惟一的正確答案。畢竟,你、我的年代並不重視“多樣性”及“多角度睇事物”!”

除此以外,如果獲邀請的只是冠、亞、季軍的話,那還說得過去,但二、三十人的“優異者”也是在獲邀行列裏,是否有些太牟利了呢??...

原帖由 Fion_Chan 於 09-6-14 01:40 發表
要預左無得好食好住喎,如果同埋老公去,老公要好支持阿仔/女參加呢D比賽至得。舊年因為用左老公個假去左呢個比賽,無去到旅行,而呢個絕對唔係旅行團,類似我n年前揹背囊苦行體驗之旅返大陸 ...

原帖由 ystaihk 於 09-6-15 12:16 發表
謝謝你的分享。

我曾致電詢問,看看是否只交一些報名或行政費什麽的,酒店住宿我可以自行安排。但是對方說不可以,一定要跟他們一起住同一家酒店,也就是說我們母女倆這8500大元(是兩人同床的經濟型,還沒計算到時候自己出去逛 ...

講真, 在香港參加選拔時, 都係抱一試心態, 點知出黎結果時取了冠軍, 如果不是有$1500 資助, 我是絕不會考慮, 我相信不是取冠軍, 而又參與北京總決賽, 人數會不多, 花這樣的價錢, 真的可以去歐洲.

原帖由 ystaihk 於 09-6-15 12:16 發表
謝謝你的分享。

我曾致電詢問,看看是否只交一些報名或行政費什麽的,酒店住宿我可以自行安排。但是對方說不可以,一定要跟他們一起住同一家酒店,也就是說我們母女倆這8500大元(是兩人同床的經濟型,還沒計算到時候自己出去逛 ...

呀,係呀,基本報名費少不了,上年那家人好可能另外比錢join外面團。
我是真心相信香港辦事處無牟利,上年帶團位盧小姐都很無奈。係米收我地香港人貴D則無從而知,但呢個費用又唔淨只我地自己食宿費,所有北京方面工作人員、評判食宿費,場地費都要我們科錢。事實上工作人員住得比我們參賽者好。

同去歐州又唔太一樣,歐州幾時有錢有時間都去到,但咁大型比賽,全國有咁多家長帶埋細路、後生仔女一齊比賽(雖唔同場地,起碼同一日同一個大堂大家齊齊呆等),機會唔常有。呢個比賽全國性就無花無假,連埋家長導師相信過千人。不過比賽既項目都非常多,再分年齡組別,競爭對手就唔多。再加上香港人參加既都係有信心項目(香港人最多人以英文朗誦比賽,國內根本絕少人會參加英文項目),比得你去其實多數有獎。
同你地一樣當初參加香港區比賽係想多張cert報小學,到小學塵埃落定既呢個暑假,其實上京比賽就無話為左報小學了。真係諗住所謂見識。小朋友我個人覺得和一般旅遊分別不大,比賽時候亦唔會覺係大比賽,因場地只與校際個場一般大小。大人就可以見識下內地人想要一舉成名既鬥心,和香港人瀟瀟灑灑為見識好不同。

值唔值,真好難講,比我老公實話唔值,比我就,重頭再有得揀多次都會去,但,一次咁多。除非我家少爺話佢想比賽啦。

8,000你當報名費吧,唔好當食宿,心會舒服D。

我講咁多,都因為去年BK無人談過,briefing時又只得一個Mama去過一次,(但後來又唔見佢去呢個第二次)。
只想你地決定參加,就要有多D心理準備,到時無咁燥

原帖由 Fion_Chan 於 09-6-15 23:36 發表

呀,係呀,基本報名費少不了,上年那家人好可能另外比錢join外面團。
我是真心相信香港辦事處無牟利,上年帶團位盧小姐都很無奈。係米收我地香港人貴D則無從而知,但呢個費用又唔淨只我地自己食宿費,所有北京方面工作人員、評 ...

謝謝你的分享, 心理準備我都有了, 所以自己想辦法去彌補一下, 就係趁自己活動時, 出外玩下, 起碼曾到此一遊及有不枉此行既感覺!

原帖由 wootaitai 於 09-6-15 23:44 發表
I already paid la.... thanks for your comments at least I am prepared. Is it the same venue?

pls pm me if you are going... we can meet up at the briefing..

我聽日交喇!大人要唔要影埋回鄉証copy 呢?

我的小朋友在這比中得了獎, 但我冇打算去北京參賽 (雖然我一早定左7月底會去旅行), 因為:
1. 在港參加此比賽只諗住試下, 如有獎就可在PROFOLIO 多加一項, 僅此而已.
2. 此比賽認受性不算高, 不值得"一闊三大"(除非一定會得獎, $$不是太大的考慮
-- 但相信在國內要得獎也不易呢)

3. 睇佢D 參賽套餐$$ + 近日收到該機構宣傳其課程的SMS, 就知道係非”常”牟利了
4.
如要見識見識,咁遠去 “OU”幾天等比賽的兩個鍾, 對較細的小朋友意義不大, 花幾天在北京真正的遊遊玩玩, 應更能達到增廣見聞的目的.

原帖由 wootaitai 於 09-6-16 10:14 發表
yes, need parent's copy as well

好! 唔該晒! 你小朋友會參加幾多項比賽呀?

原帖由 wootaitai 於 09-6-16 15:18 發表
have entered into 4 competitions... quite a lot of $$...sigh..

嘩...好犀利呀!

我決定放棄了,“當八千多元是報名費”:如果是歐美澳,還可以說得過去,但假若是東南亞等地我都覺得偏貴,何況是北京。

或者,我等孩子大幾嵗再説吧,太小了,的確感受不到什麽。就像今年復活節,我帶她跟某團體去清遠體驗生活,參加了探訪農戶、孤兒的活動,住在像青年旅舍那樣的團體宿舍的屋子,有蚊帳、蹲厠、洗澡地方簡陋....但對孩子來説,只有一句話:很好玩呀。根本就不知道什麽,但辛苦的只有我這個大人,所以我覺得浪費了此行的意義,決定等她10嵗這個階段再去,那時候,她的記憶裏應該會留下印記和體會到別人的感受了。

謝謝各位的分享。

原帖由 Spidermum 於 09-6-15 23:56 發表
我的小朋友在這比中得了獎, 但我冇打算去北京參賽 (雖然我一早定左7月底會去旅行), 因為:
1. 在港參加此比賽只諗住試下, 如有獎就可在PROFOLIO 多加一項, 僅此而已.
2. 此比賽認受性不算高, 不值得"一闊三大"(除非一 ...

原帖由 ystaihk 於 09-6-16 17:12 發表
我決定放棄了,“當八千多元是報名費”:如果是歐美澳,還可以說得過去,但假若是東南亞等地我都覺得偏貴,何況是北京。

或者,我等孩子大幾嵗再説吧,太小了,的確感受不到什麽。就像今年復活節,我帶她跟某團體去清遠體驗生活,參加了 ...

等我返黎時, 同大家分享下
‹ 上一主題|下一主題