用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課係屋企,有咩家居活動可以安排比小朋友呢? ...
go

停課係屋企,有咩家居活動可以安排比小朋友呢? [複製鏈接]

大家好
我有2個小朋友 ,我諗大富翁棋類活動可以囉出0黎
玩下,另外去書局買益智書本,或到公共圖書館借書
租些0岩小朋友睇0既影碟都是不錯的選擇

0    0    0    0

alice, 好彩今日考完試.
我諗住叫阿囡打下羽毛球, 做下運動. 因平時冇乜時間做. 加埋練琴, 玩game, 一日好快過.

candy
係呀,做運動最好
好彩阿女考完小五呈分試咋 今日阿仔都被
邀請左去妳個樹,放學同學仔係學校等埋佢,跟住去
午飯打波直落...下午打過電話返0黎話想玩到今晚
7點先走喎

原帖由 candytl 於 09-6-11 14:39 發表
alice, 好彩今日考完試.
我諗住叫阿囡打下羽毛球, 做下運動. 因平時冇乜時間做. 加埋練琴, 玩game, 一日好快過.

原帖由 alicetong 於 09-6-11 14:52 發表
candy
係呀,做運動最好
好彩阿女考完小五呈分試咋 今日阿仔都被
邀請左去妳個樹,放學同學仔係學校等埋佢,跟住去
午飯打波直落...下午打過電話返0黎話想玩到今晚
7點先走喎mouth:" />

...

考完試等阿仔盡情開心下, 橫掂聽日唔使返學.
我兩個今日放學已跟同學仔媽咪去麥記開餐.
其實大女音樂仲未考, 不過音樂我唔理喇.

真係唔公平,够有打工仔受感染啦,又唔見全港打工仔停工(工資照常)?

會唔會繼續返英文班, 跳舞班等等

我仲諗緊返唔返好
有d worry

原帖由 October 於 09-6-11 17:05 發表
會唔會繼續返英文班, 跳舞班等等

我仔女都有學琴,其它課外活動 不過係
一,兩丁人架0者...都唔知返定唔返好..

原帖由 hhma 於 09-6-11 19:48 發表
我仲諗緊返唔返好
有d worry

放假最好係睇下書, 畫下畫啦.  不過真係唔知D興趣班仲返唔返好.

If those ECA will not cease, then I’ll let my kids go。。。。cos, they’re private or small classes only。

囡都未考晒試,如果復課要繼續考的,所以這兩星期並不好過,都唔知比佢休息,定日日再溫書好,頭痛!

其實返興趣班都唔係大問題, 因為都係6-8個人一班

不過若遲D有多D查唔出來源的個案, 就真係要小心

立刻約多三堂羽毛球堂,叫補習來多幾天,因為未考試.
昨天就狂歡,到朋友處打WII玩大富勇,晚上到表妹家吃飯.英文堂回繼續上,因為是一對一,星期五補習就不會去.

For 興趣班, 都係4-6個人一班, should not have problem.. I am planning to join some more days indeed as they are really bored at home!

原帖由 judy 於 09-6-11 16:20 發表
真係唔公平,够有打工仔受感染啦,又唔見全港打工仔停工(工資照常)?

沙士咁嚴重都未叫停工, 今次更加唔會.

其實點解教署唔宣佈,未考試0既同學乾脆唔駛考呢
要d家長呢兩個星期等運到..
都唔知溫書定唔溫書好

我地都決定2/3個人課外活動會依然繼續
但暑假參加左活動比晒錢,人又多d..都未知點算好
要打電話問問囉...

尋日個仔叫我買副 戰國風云 佢玩喎?類似大富翁可以玩
好耐0既...

行街, 睇戲, 打波游水, 睇書, 做功課 (剿埋屋企 d 舊習作黎做 ), eca 照番, 唔係咪好悶.

zoey
我又做唔出叫佢地做習作呀
2條友仔實反抗都似... 真正暑假先啦

其實考完晒試都好想去睇戲0既
十五,十六 係未一家戴住
口罩就唔怕呢?

原帖由 Zoey 於 09-6-12 10:45 發表
行街, 睇戲, 打波游水, 睇書, 做功課 (剿埋屋企 d 舊習作黎做 ), eca 照番, 唔係咪好悶.
‹ 上一主題|下一主題