用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 停課兩星期
樓主: KaHeiBaBa
go

停課兩星期 [複製鏈接]

我反而擔心呢兩個星期阿女响屋企唔知有咩攪作,得佢同工人係屋企,姐姐梗唔會咁好心紀同佢玩架啦,實悶死我個女,返學好過。

如果只是考慮停課就要幼稚園退回學費,媬姆車就要退車錢的話:

媬姆車一年十二個月人手,你個仔上學,每日有人接送,背後是如何的?

香港有疫情大家唔都想,要停課更不想,但事實上司機媬姆這個月都要出糧罷?幼稚園老師都要出糧,家長照樣上班有糧出,
但現在有版友就話學費要退,媬姆車費要退,
無知,無聊的人經常有,這版應該較少罷?

這裡有家長好像只是計較時間計值,沒有上課就家長不需付錢,理論好像對,但你以為幼稚園是補習班?
隨便出入?

有疫情下家長自己照樣翻工,你自己公司翻工有糧出,但你就唔交錢給幼稚園兼追回上月錢,你一向信任的幼稚園老師就無錢出糧呀?
你好開心嗎?司機媬姆人家手停口停,人地唔駛供樓?只有你供樓?
咁好簡單姐,明年你來投這媬姆車線罷。無人投,明年你無媬姆車坐又話學校管理不善?

做人真是要合理,做度門,過到自己先呀!!!!!!

幼稚園老師不用吃飯,但你就有飯吃好嗎?

絕對贊同hongchung的說法, 有時真的要公道一點, 其實教署是有規定學校要保持開放的, 有需要的家長是可以將小朋友帶回學校, 又或覺得唔抵的家長是可以帶小朋友回校繼續享用你已付出的學費.

想一想, 學校要保持開放, 老師是一樣要上班的, 並非放假中, 有些學校重保持每天用校車接送學生功課回校, 派發上課錄像讓學生保持在家中繼續學習; 有些學校要縮短老師的假期(即等同其他公司的年終假期, 不過係規定日期放的)來補回停課日子給學生,免得家長因此而流失.

大家試試將心比己, 老師, 校長, 褓姆車員工也是平常人!!

原帖由 hongchung 於 09-6-13 19:32 發表
有人唔敢答,我答:

各人各看法
如果只是考慮停課就要幼稚園退回學費,媬姆車就要退車錢的話:

媬姆車一年十二個月人手,你個仔上學,每日有人接送,背後是如何的?

每月都有司機媬姆成本開支,一般以計十個或十一個月平均去收學 ...

當然你有你的道理, 你地D老師,校長都要生活, 當然要出足12個月糧. 但係教育局都叫你但要正常運作wor~
你知唔知我試過咩住個20磅重嘅BB帶個大囡又坐車又行4層樓梯返學但係只係換來老師的一句: 停課係比學校做清潔only, 唔係比你地E D 人返學. 然後就趕你走. E D咁嘅學校, 咁嘅校長, 咁嘅老師, 真叫人心淡!

順帶一提, 當時我係需要去醫院覆診, 所以必須要放低個囡幾個鍾, 我交左全日制學費,竟然連暫扥服務都得唔到. 結果去唔到醫院, 攞唔到藥, 個人好辛苦!

原帖由 eny 於 09-6-14 01:09 發表
絕對贊同hongchung的說法, 有時真的要公道一點, 其實教署是有規定學校要保持開放的, 有需要的家長是可以將小朋友帶回學校, 又或覺得唔抵的家長是可以帶小朋友回校繼續享用你已付出的學費.

想一想, 學校要保持開放,  ...

來看我的BLOG
http://www.baby-kingdom.com/?uid-137816-action-viewspace-itemid-16886

我絕對明白大部份人都手停口停,亦都無講過學校、老師及褓母車嘅不是,我寫出來都係想教统局及政府正視一下一些無人湊小朋友而要付出多一份金錢去請人幫忙嘅一群無助嘅家長唧,而家請一個短期嘅家務助理一日係$300八小時,一個鐘就係$40,呢一啲根本就係一突如其來的支出,難道我們争取一下都有錯嗎 ~~~

原帖由 eny 於 09-6-14 01:09 發表

想一想, 學校要保持開放,  ...
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

咁我建議你快些轉校, 咁無愛心的學校, 老師都不會很好, 重要快些打去教育局投訴佢.

原帖由 heiheiada 於 09-6-14 16:30 發表
當然你有你的道理, 你地D老師,校長都要生活, 當然要出足12個月糧. 但係教育局都叫你但要正常運作wor~
你知唔知我試過咩住個20磅重嘅BB帶個大囡又坐車又行4層樓梯返學但係只係換來老師的一句: 停課係比學校做清潔only ...

呢兩樣我都差不多做左.
我打左電話比教育局投訴.
大囡因為現在已經係最後一年, 所以唯有忍住. 但係細囡就報讀左另外一間幼兒學校, 已經收左佢. (寧願同佢買過D校服, 書包!)
原帖由 eny 於 09-6-14 23:52 發表
咁我建議你快些轉校, 咁無愛心的學校, 老師都不會很好, 重要快些打去教育局投訴佢.
來看我的BLOG
http://www.baby-kingdom.com/?uid-137816-action-viewspace-itemid-16886

totally agree! 唔係蝕唔蝕底嘅問題, 而係幼稚園教育係要家長自費, 其實負擔都唔輕. 而家重要再花錢臨急臨忙找人暫時照顧小朋友, 你估我地個個都好似D高官咁多收入咩!

原帖由 Namnam05 於 09-6-14 23:33 發表
我絕對明白大部份人都手停口停,亦都無講過學校、老師及褓母車嘅不是,我寫出來都係想教统局及政府正視一下一些無人湊小朋友而要付出多一份金錢去請人幫忙嘅一群無助嘅家長唧,而家請一個短期嘅家務助理一日係$300八小 ...
來看我的BLOG

我女兒讀兩歲班,$5,xxx 一個月
我都考慮七月退不退學,也不知可不可以?
如果七月繼續停學,又真是很惨....
如可退一半也好

我阿女間KG今日收通告將於7月15至21號補課!

我朋友今日同我講話原來停課嗰日新聞報告話學費無得退,因為D老師要正常上班,但膳食同車費就有得退喎,佢仲話原來有D校車七月係唔使交錢 tim,大家不防上綱睇下早幾日D新聞查證一下啦 ~
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]
‹ 上一主題|下一主題