用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角循道學校 北角循道上午班/下午班好d呢? (要叩門, 唔該俾d意見) ...
go

北角循道上午班/下午班好d呢? (要叩門, 唔該俾d意見) [複製鏈接]

如題, 好煩, 大抽獎落空, 一定唔會讀佢派個間, 請問有冇家長知北角循道上午班同下午班有咩唔同, 我知2010年, 下午班轉新校舍, 名為丹拿山循道, 請問改校名會否影响中一派位呢? 心大心細.........

小吉媽媽
   3    0    0    0

新校舍會搬去邊度???

原帖由 小吉媽媽 於 09-6-10 23:13 發表
如題, 好煩, 大抽獎落空, 一定唔會讀佢派個間, 請問有冇家長知北角循道上午班同下午班有咩唔同, 我知2010年, 下午班轉新校舍, 名為丹拿山循道, 請問改校名會否影响中一派位呢? 心大心細.........

小吉媽媽 ...

原帖由 小吉媽媽 於 09-6-10 23:13 發表

小吉媽媽 ...

叩晒先,再揀啦

醒目開學勳章

AGREE....

樓主, 你派邊間&屬第幾志願??? 可否分享一下你的排位, 以作參考!!!!

以往一向話上午校較下午校好少少, 但近年佢地的派位結果合拼公佈, 所以下午校未必相差太大?!?! 而且上/下午校2010起會分身變為全日, 下午校搬去圖書館對面都唔太差吧!!!!

原帖由 Sindy 於 09-6-11 13:21 發表

叩晒先,再揀啦

下午校新校都在百福道,前小小有個地盤果度.

原帖由 臻媽 於 09-6-11 14:17 發表
AGREE....

樓主, 你派邊間&屬第幾志願??? 可否分享一下你的排位, 以作參考!!!!

以往一向話上午校較下午校好少少, 但近年佢地的派位結果合拼公佈, 所以下午校未必相差太大?!?! 而且上/下午校2010起會分身變為全日, ...

回覆 2# 臻媽 的文章

不明白什麼叫合併派位, 可否解釋一下? 另, 此校的校風如何, 上/下午校有分別嗎? 因我對此校網不大熟悉, 可吾詳細告知?

萬分感激

小吉媽媽

醒目開學勳章

不是合拼派位, 是合拼公佈, 即網頁內派位結果是將上及下午班一起公佈, 而當中好像不是所有當年的小六畢業生!!!!

此校在 net14 多年來都屬熱門之選, 尤其上午校....區內受家長歡迎的學校都唔差得去邊, 而且 net 14 的小學大部分都是好學校吧!!!!

你是那個校網??? 不是 net 14 嗎??? 小朋友lucky draw 沒有選此校嗎? 有去叩此校門????

原帖由 小吉媽媽 於 09-6-11 23:55 發表
不明白什麼叫合併派位, 可否解釋一下? 另, 此校的校風如何, 上/下午校有分別嗎? 因我對此校網不大熟悉, 可吾詳細告知?

萬分感激

小吉媽媽

回覆 1# 臻媽 的文章

明白了, 多謝, 我是net12的, 但結果去左大西洋(一定唔會讀), 灣仔已選的已經叩門了, 但又很徬徨, 真係好驚冇學校收, ........點算好?

小吉媽媽

回覆 1# 小吉媽媽 的文章

小吉媽媽,
循道上.下午班d課程係吾同架, 上午好似中文教, 下午就有英文&普通話 (我睇天書係咁寫, 吾知有無錯, 如有, 請更正). 不過上次我打電話問過, 好似下午班派中學好d, 吾確定 (just for reference).  係呢, 點解你話 net 12 派位去左大西洋呀?  你跨區咩?

醒目開學勳章

你好....我囝囝明年9月要選校, 諗住跨網 net 12 選一間, 你可否告知你的排位? 同派第幾志願?? 叩咗邊幾間?? 因我見net 12的學校大部份都好似唔錯吧...除嘉道理(我個人不太喜歡, 它雖然係英文小學, 但因太多巴籍學生吧!!!)

另你都唔需太徬徨, 希望在明天....有無叩"軒下"?? 好似係熱門之選中較易叩門的官津校吧!!! 仲有有無諗過net 16的"培僑", 我參觀過它的open day, 印象好好, 如它唔係太遠(小西灣), 我都會選它.....另籍得一提是它的校長好好, 教職員都好好, 曾有老師攞過全港老師選舉獎(唔太記得個選舉名), 我個人覺得上樑不正下樑歪, 如校長好, 該校的教職員都會好, 校長真有點像鮮魚行校長般咁nice, 事事親力親為, 對家長+學生都好關顧....我囝囝間學校今年有個派得唔太理想(她係net 16), 她選它為第3, 學校6/6收表, 星期一校長親自打俾個家長, 約面試, 面試過程亦好順利, 因她囡囡好喜歡讀圖書, 而呢間學校又好鼓勵學生閱讀, 所以好順利地收咗呢個小朋友吧!!!  

如你有興趣, 不防上它們的網頁look look, 更可直接搵校長傾傾, 睇下幫唔幫到你!!!

原帖由 小吉媽媽 於 09-6-13 00:14 發表
明白了, 多謝, 我是net12的, 但結果去左大西洋(一定唔會讀), 灣仔已選的已經叩門了, 但又很徬徨, 真係好驚冇學校收, ........點算好?

小吉媽媽

回覆 1# 臻媽 的文章

臻媽, 你好, 請問你係吾係住係 net 14, 如果係, 想請教下net 14, 你覺得有邊間學校較好?  黎緊, 我個女都要揀小學, 但係覺得 net 14 個網好似麻麻地咁, 吾知點揀. 另外, !st round, 我都想跨區揀校, 吾知中既機會大吾大呢?

net 14的小學, 女孩子派中學位很好.

原帖由 luiling 於 09-6-13 14:22 發表
臻媽, 你好, 請問你係吾係住係 net 14, 如果係, 想請教下net 14, 你覺得有邊間學校較好?  黎緊, 我個女都要揀小學, 但係覺得 net 14 個網好似麻麻地咁, 吾知點揀. 另外, !st round, 我都想跨區揀校, 吾知中既機會大 ...

回覆 4# luiling 的文章

你好, 可否給我天書的詳細資料, 因我想多了解此校.

我是net12, 因知道叩門的機會很微, 所以唯有看看net14的學校.

小吉媽媽

醒目開學勳章

agree...如果我個囡囡, 嘉諾撒會係我的首選吧!!!

原帖由 JustinJustin 於 09-6-13 18:36 發表
net 14的小學, 女孩子派中學位很好.

咁如果係男仔net14,大家會點排?
我想參考下.
thanks!

醒目開學勳章

聽聞 net 14 的近幾年的

熱門首選(即 1 及/或 2)是 : 衛理上午, 循道上午, 嘉諾撒, 北官(英皇道), 聖米, 滬江

至於次/之後選擇是 : 衛理下午, 太古, 北官(雲景道), 循道下午

而放得較後位置及甚少人提及的是

陳維周 -- 我見學校好積極, 做好多野及宣傳, 而且做得幾好, 可惜仍然不是net 14大眾首選/次選吧

佛教 -- 我只曾聽聞此校收生不足, 但沒查證, 其他方面則未有聽聞吧!!!

原帖由 shala 於 09-6-14 22:42 發表
咁如果係男仔net14,大家會點排?
我想參考下.
thanks!

咁請問衛理上午好啲定循道上午好啲?
thanks!

原帖由 臻媽 於 09-6-16 02:15 發表

熱門首選(即 1 及/或 2)是 : 衛理上午, 循道上午, 嘉諾撒, 北官(英皇道), 聖米, 滬江

至於次/之後選擇是 : 衛理下午, 太古, 北官(雲景道), 循道下午

陳 ...

我個仔係明年九月要升小學, 都想知多 d有關東區學校資料. 想問下北角衛理上/下午班係米同一個校長??我識人個仔讀衛理(唔係好熟個種), 佢話衛理下午成績好過上午班, 是否真的??不過佢同我講因d人唔鍾意下午班覺得時間唔好用所以就鍾意上午班??我已經讀晒BK小學一覽入面衛理d資料, 覺得佢都幾好, 我見升中派位, 張祝珊中學年年都收十幾個衛理而且下午班好似多d人入tim,請提供意見. 不過我稔我唔會揀太古同北官(雲景道), 呢兩間都出名麻麻, 好似同衛理唔同級數?

陳 ...

我以前係北循畢業, 不過我讀得唔開心, 往事就真係唔好提, 我對北循係有偏見, 不過我細佬就好鍾意, 佢之后去左張祝珊, 對我來講, 我揀衛理, 因當年我考唔入衛理先揀循道,純屬個人意見, 不喜勿插!

原帖由 shala 於 09-6-16 10:31 發表
咁請問衛理上午好啲定循道上午好啲?
thanks!

今年, 1 st round 陳維周 及佛教康山 都收生不足,
後來,陳維周 過咗關。
北官(英皇道)就因為老師打人,及manner 麻麻.
不過, 有15分都有希望,小五,小六功課多。

全日學校比較吃香, 首選聖米,嘉諾撒,滬江.
衛理只有2班,60個位,1st round 得30個位,又冇操塲,
net 12 的學位比較多及好.

陳 ...

‹ 上一主題|下一主題