用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ..........................................
go

.......................................... [複製鏈接]

.......................................

0    0    0    0

原帖由 SYSS 於 09-6-10 17:06 發表
如你住在41網, 因別人借地址而影響你的派位機會, 請電23092809九龍西黃毓民議員辦事處(黄先生), 他的職員正齊集各家長的意見, 向教署施壓查核獲派學位家長地址. ...

咁都得
咁如果派得好又點計呢
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

點知邊個有問題?
是否全報41net地址又派41net的都查?
還是要舉報?

如果係, 咁都算係黃毓民做得算有意義的事了.對d辛苦搬去41區的家長公道d. 但何其難.

.
原帖由 SYSS 於 09-6-10 17:06 發表
如你住在41網, 因別人借地址而影響你的派位機會, 請電23092809九龍西黃毓民議員辦事處(黄先生), 他的職員正齊集各家長的意見, 向教署施壓查核獲派學位家長地址. ...

唔好怪我得罪講句,我覺得呢位人兄都係借人地嚟支持博出位,實際都係做唔到。

..............................

...............................................

提交多幾樣証明,如租約、水電煤單等等
捉到D借假地址的人,可殺一警百

原帖由 Patsy2009 於 09-6-10 18:33 發表
點知邊個有問題?
是否全報41net地址又派41net的都查?
還是要舉報?

如果是住在那個網,派得好又怕甚麽給人查

原帖由 webjen 於 09-6-10 17:24 發表

咁都得
咁如果派得好又點計呢

支持黃毓民迫教育局追查派得瑪利諾和喇沙的100個地址,借地址的人便會放番D位出來,對我們d辛苦搬去41區的家長公道.

Pimpimbo

原帖由 SYSS 於 09-6-10 19:40 發表
如有某某虛報的証據, 可直接叫教署查, 警方刑事調查科都會開file (because of 假文書乃刑事罪行)

現在因為沒有証據, 只有"合理懷疑", 教署是不會check獲派位人仕的地址, 唯有叫毓民跟進o

主要是查瑪利諾和喇沙約100 ...

希望真係做到野啦...最好查埋12網呀!! 等將來d人唔好虛報啦.

原帖由 Reximom 於 09-6-10 21:19 發表

想查唔難, d名校每年入學時都會叫D小一新生家長再填報過個"真實地址", 因為校方明知好多人入表時既地址都係溜既!
如果攞到呢兩組地址對一對, 就會現哂形!
...
希望每天開心渡過 ;-)

原帖由 Reximom 於 09-6-10 21:19 發表

想查唔難, d名校每年入學時都會叫D小一新生家長再填報過個"真實地址", 因為校方明知好多人入表時既地址都係溜既!
如果攞到呢兩組地址對一對, 就會現哂形!
...

問過教育局,只要證明到報名時至放榜衣段時間係個區住,就算放左榜後(攞到果區心儀學校學位)搬出個區都唔算違法,因教育局唔能夠阻止搬遷行動......

原帖由 yan321 於 09-6-10 19:36 發表
唔好怪我得罪講句,我覺得呢位人兄都係借人地嚟支持博出位,實際都係做唔到。

就算佢真係博出位,咁起碼好過有啲做咗十幾廿年嘅議員都從來都未肯出嚟幫誠實嘅家長討回公道吖﹗

搵淋漒水個犯夠難啦,「知其不可而為之」,呢樣係普遍「諗過度過」嘅香港人缺乏嘅情操,依家有人肯做,梗係支持啦﹗

我提議教统局將41區,重新Check address, 如有人範規, Release 出來,重新地再派過攪珠for 公平地報地址的家人.

上門確應Address approval!!

如果要查. 全部所謂名校網也要查才公平. 41網只是其一重災區而已. 11及12網其實也是.

其實我想問又什麼監護人之類及証明文件問題. 如果有心用親朋好友地址. 他們不是可以將水電煤改為自己的名嗎? 看見愈來愈難抽. 我也替住當區抽不到是因太多人借地址的人不值. 但年年仍是如此. 相等於現有辦法仍沒用.

醒目開學勳章 貢獻勳章

agreed with you
原帖由 yan321 於 09-6-10 19:36 發表
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

是但徹查一區, 即2間41區既名校, 所有用地址抽入既學生做家訪 (都唔夠200人), 其他人自然下年唔敢再借地址啦. 總之唔係physically住係處都係犯法架.

原帖由 ysnmama 於 09-6-11 09:05 發表
如果要查. 全部所謂名校網也要查才公平. 41網只是其一重災區而已. 11及12網其實也是.

醒目開學勳章 貢獻勳章

me2
原帖由 ysnmama 於 09-6-11 09:23 發表
其實我想問又什麼監護人之類及証明文件問題. 如果有心用親朋好友地址. 他們不是可以將水電煤改為自己的名嗎? 看見愈來愈難抽. 我也替住當區抽不到是因太多人借地址的人不值. 但年年仍是如此. 相等於現有辦法仍沒用. ...
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。
‹ 上一主題|下一主題