用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
樓主: 愷琳媽媽
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-3 10:40 發表
其實真係好易行o架咋, 係荔枝角 mtr "A"出口出穿過巴士總站再過幾條馬路入昇悅居商場一直行到另一面出口再過多條小馬路就到, 真係唔難, 如果有唔明下次家長日我可以帶你行o架.
我依家都係姐姐接放學呀, 我個細女大過 ...

我都睇過地圖啦, 好似都要過幾條馬路, 其實大約要行幾耐, 10 mins 得唔得呢?

嘻嘻嘻......其實我每次去荔天都係搭 taxi 嫁, 真係唔多想行.......

oh......原來你仲有個細女, 咁有姐姐湊就唔駛將阿仔放係補習社啦, 唔好浪費呢d $$ 啦......

10分鐘緊係得la, 如果我自己行 5 分鐘都可以但拖住亞仔就慢小小. 我上次搭的士個個燈位都過唔到足足搭o左我成 $40蚊的士 計埋截車時間都要成20分鐘. 我依家就多數搭 6C 係泓景臺落車穿過商場就到荔天.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-3 11:44 發表

我都睇過地圖啦, 好似都要過幾條馬路, 其實大約要行幾耐, 10 mins 得唔得呢?

嘻嘻嘻......其實我每次去荔天都係搭 taxi 嫁, 真係唔多想行.......

oh......原來你仲有個細女, 咁有姐姐湊就唔駛將阿仔放係補習社 ...

嵐嵐 mami,  

哎....今日都係三個坐埋一張"鄧", 頭先問o左李姑娘佢話以安全為理由所以叫佢地三個一齊坐喎. 佢仲話三個坐小朋友唔會逼.

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-4 10:09 發表
嵐嵐 mami,  

哎....今日都係三個坐埋一張"鄧", 頭先問o左李姑娘佢話以安全為理由所以叫佢地三個一齊坐喎. 佢仲話三個坐小朋友唔會逼.

唔明點解三個小朋友坐埋一齊叫安全理由?? 咁有邊張唔坐得呀? 定係佢地三個成日講野, 廢事其中一個拎轉頭, 坐唔好驚危險呀? 真係唔係好明喎.......不過第一日試坐, 我都係三個坐埋一齊, 咁我大份又幾迫, 佢地三個小朋友就唔知迫唔迫啦.....有其他位又唔坐得, 又真係唔係好明喎.......咁今日有冇個0個基愛小朋友上車呀?

今日我老公話仍然有一個唔同學校o既小朋友上車, 不過唔知係邊間學校.

李姑娘話因為佢地細怕佢地坐得太近門口見人落車佢又落車, 所以咪將"d" 大個o既小朋友安排坐前面  lor.  佢話佢地三個係車度不知幾開心.

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-4 10:49 發表
今日我老公話仍然有一個唔同學校o既小朋友上車, 不過唔知係邊間學校.

李姑娘話因為佢地細怕佢地坐得太近門口見人落車佢又落車, 所以咪將"d" 大個o既小朋友安排坐前面  lor.  佢話佢地三個係車度不知幾開心. ...

我就係知道佢地三個好好傾, 我個女就話係佢叫軒軒一齊坐, 因為佢話又想同黃諾衡坐, 又想同軒軒坐, 我諗佢地應該唔覺太迫既, 因為佢地要三個一齊坐講野丫嘛.....

但係究竟0個個學生係邊個呢?? 你冇問到李姑娘咩, 如果咁加法, 未唔止12個小朋友囉.......

我有問過係咪基愛小朋友落車先所以驚軒軒跟住落但佢又話基愛係早一轉車呢車無基愛, 但我同佢講話o甘同我地同站上車果個佢又答o左好似無答. 等下個星期一我自己出馬落去 look look 望o下個小朋友係邊間學校先得. 唔知焯淇上車時佢爸爸見唔見到呢個唔同校o既小朋友呢 ?

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-4 11:16 發表
我有問過係咪基愛小朋友落車先所以驚軒軒跟住落但佢又話基愛係早一轉車呢車無基愛, 但我同佢講話o甘同我地同站上車果個佢又答o左好似無答. 等下個星期一我自己出馬落去 look look 望o下個小朋友係邊間學校先得. 唔知 ...

講真有時我都唔係好明李姑娘答左d咩嫁, 男人係咁嫁啦, 都係自己跟返好d, 我都唔可以靠我老公, 如果唔係遲到都有之........

焯淇爸爸好似都有幾日冇見佢上黎啦, 唔知係唔係好忙呢......依家餘係得番你同我係咁講咋........

醒目開學勳章

軒軒依家返學開唔開心丫, 適應到未呀?  我個女同我講老師話如果邊個乖就可以做班長, 所以佢要乖d, 因為佢好想做班長喎...........

嵐嵐mimi , hinhin.mami
呢幾日係忙啲,我前日都有上黎架,暫時呢度得我地三個係到傾咋.hehe..
妳地今日嘅疑問,我可以為妳地解答一下,
(李姑娘佢話以安全為理由所以叫佢地三個一齊坐喎. 佢仲話三個坐小朋友唔會逼.)
其實佢係預留啲位俾其他人坐,因為我是尾站,每次上車我都數吓人頭,阿女上車果陣時已經有9個學生,加埋阿女再加埋前面有5個學生上車,連埋司機總數有16人呀!痴Q線,都唔知點解每日人數都唔同,擺明係想賺得一個就一個,話明12座位就唔可以超載,偷鷄都偷得過份咗,發生意外誰人負責??
雖然阿女話係人閘落車好安全,有啲哥哥姐姐帶住,始終有少少擔心,如果報串又驚累到其他家長冇車坐,呢兩日我都有上網揾吓有冇16座嘅褓姆車行走深水埗&石硤尾一帶,有消息再互聯啦.

醒目開學勳章

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-4 12:11 發表
呢幾日係忙啲,我前日都有上黎架,暫時呢度得我地三個係到傾咋.hehe..
(李姑娘佢話以安全為理由所以叫佢地三個一齊坐喎. 佢仲話三個坐小朋友唔會逼.)
...

嘩....佢又真係超載得太過份啦, 返學已經冇媬姆跟車 (不過我唔知法例係唔係一家要有), 又冇安全帶, 如果發生意外就麻煩啦, 我都有留意下仲有冇其他媬姆車, 因為我真係唔太鐘意佢架細車啦.....大家互相聯絡啦

哈哈.....我個仔鬼死o甘多野講做班長一定無佢份 la,
軒軒返學 OK 喎, 佢係我面前成日都提起嵐嵐o架.
唯一係唔夠訓o既問題 lor, 佢同我講上堂時"恰眼訓" 其實佢巳經比起之前早成個幾兩個鐘訓o架 la 但都係唔夠. 哎....尋晚要操水成 10:30 先返到屋企睇怕佢今日上堂可能訓埋 tim 呀. 我怕遲"d"會比老師投訴佢呀.

尋日有個 auntie 問佢返小學返成點, 佢只係答佢"好好玩", 個衰豬依家仲未知小一o既忙碌剩係識得玩. 遲"d"佢就知味道. hee.....hee.....

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-4 11:39 發表
軒軒依家返學開唔開心丫, 適應到未呀?  我個女同我講老師話如果邊個乖就可以做班長, 所以佢要乖d, 因為佢好想做班長喎...........

嵐嵐媽咪,

睇o左家課冊未呀 ??星期一要背書 la. 你知唔知道係咪應該開始按上堂時間表帶書 ???

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-4 15:48 發表
嵐嵐媽咪,

睇o左家課冊未呀 ??星期一要背書 la. 你知唔知道係咪應該開始按上堂時間表帶書 ???

今日已經係 day 1 啦, 咁佢今日有冇帶書呀?

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-4 15:48 發表
嵐嵐媽咪,

p.4 個頁既課文好短嫁咋, 唔駛驚, 佢尋日有冇讀俾你聽呀? 不過我個女讀普通話俾我聽就唔係好得, 希望佢地唔係背普通話就好啦......

hee~~hee~~ 淨係帶o左中文. 我記得數學好似係佢通知帶先至帶書. 你呢 ???

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-4 16:04 發表
hee~~hee~~ 淨係帶o左中文. 我記得數學好似係佢通知帶先至帶書. 你呢 ???

嵐嵐帶左中文、音樂、宗教、牙牙語 (佢話日日都要祈禱, 就更係要帶牙牙語喎....), 仲有木顏色 (因為佢尋日冇帶, 原來仲要填顏色, 就問隔離位同學仔借喎)

好似係咁上下, 應該冇留掛.......

個人感覺C班好似冇B班咁多野學咁,都冇話要背書or朗誦,尋晚都係同佢自己背中文"我的家"咋.

好彩今次課文短咋, 下次長"d"都唔知點算.. 我個仔話可以背廣東話或者普通話都得.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-4 15:59 發表

p.4 個頁既課文好短嫁咋, 唔駛驚, 佢尋日有冇讀俾你聽呀? 不過我個女讀普通話俾我聽就唔係好得, 希望佢地唔係背普通話就好啦......

佢o架車"mug"唔係 16座咩 ??? 我成日以為係 16咋, 唔好嚇我啦 超載加無媬母好唔安全喎.

原帖由 湳淇爸爸 於 09-9-4 12:11 發表
...
‹ 上一主題|下一主題