用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學畫畫:塑膠彩vs水彩畫????
go

學畫畫:塑膠彩vs水彩畫???? [複製鏈接]

我囡囡依家四歲半,學緊塑膠彩(Acrylic).

我讓她學畫的目的,是培養創意以及訓練繪畫的基本功.(佢在家裡很喜歡畫畫.)

以佢呢個年齡,學塑膠彩定係水彩畫會比較好呢?抑或仲有其他更好的選擇?

因為我對繪畫認識不多,請指教!!!
   0    0    0    0

水彩因會化開難以掌握,小朋友應該用塑膠彩或廣告彩。
原帖由 琬晴B 於 09-6-10 14:09 發表
我囡囡依家四歲半,學緊塑膠彩(Acrylic).

我讓她學畫的目的,是培養創意以及訓練繪畫的基本功.(佢在家裡很喜歡畫畫.)

以佢呢個年齡,學塑膠彩定係水彩畫會比較好呢?抑或仲有其他更好的選擇?

因為我對繪畫認識不多,請 ...

我俾阿女學畫後,先發覺原來有d畫室要年紀比較大(e.g.六歲左右)先學塑膠彩,而四歲左右的通常是"綜合畫班""塗鴉班"之類,所以有點疑惑.

原帖由 marky 於 09-6-10 15:16 發表
四歲半學塑膠彩?
請教係邊間畫室呀?
我小朋友學畫0個間要六七歲先可以學水彩同塑膠彩。

明白.不過我又想問,四歲半適合用塑膠彩/廣告彩嗎?抑或應該用蠟筆/水筆/鉛筆/木顏色筆呢?

哪一種對建立基本功幫助較大?抑或沒有分別?

請賜教!

原帖由 yanmachai 於 09-6-10 17:59 發表
水彩因會化開難以掌握,小朋友應該用塑膠彩或廣告彩。

原帖由 琬晴B 於 09-6-10 19:08 發表
明白.不過我又想問,四歲半適合用塑膠彩/廣告彩嗎?抑或應該用蠟筆/水筆/鉛筆/木顏色筆呢?

哪一種對建立基本功幫助較大?抑或沒有分別?

請賜教!ops:" /> ops:" /> ops:" />

...

最容易掌握當然是非水性顏料,但小朋友有友又會喜歡用水性顏料,因為唔洗點用力。
四歲本小朋友不能要求太高,最重要就是keep住佢的興趣,大個d就會自然對自己有要求。

其實, 四歲半咁細, 應該比佢接觸不同的作畫方法和材料, 學識如何畫出身邊的事物, 所以以 "綜合藝術班" 比較合適, 對孩子的創意發展會較好。

對四歲半的小朋友來講, 塑膠彩/廣告彩/蠟筆/水筆/鉛筆/木顏色筆都沒有大分別, 因為他們只係用來 "填顏色", 至於不同材料的特殊使用方法, 真係要到7-8歲才能明白, 小朋友太細他們根本唔明, 你比錢佢去學, 只係做到比佢玩顏色, 根本學唔到技巧。我朋友的囡囡5歲試過去學油畫, 老師叫佢畫魚, 只係識畫最簡單個種, 事後我們都覺得浪費。

致於那一種對建立基本功幫助較大, 當然係素描, 因為素描可以實實在在令小朋友明白如何 "細緻" 畫出一件東西, 如何正確畫出一件東西, 如何為那件東西加上光暗, 令其他人看得明那件東西。若素描功夫好, 對日後學其他繪畫材料都會較易掌握。

我囝囝係馬鞍山跟老師學畫都幾年, 以上係我的心得和體會。

多謝你的意見.我囡囡依家大約兩星期就會畫完一幅(可以連畫框帶走).我覺得塑膠彩比較著重整體構圖,但線條方面就不太講究.

我囡囡在家中好鍾意畫畫(用蠟筆/鉛筆等),畫得頗細緻(上年,佢自發地畫過一幅"耶穌在馬槽出世"的畫,有耶穌/瑪利亞/約翰/三個智者騎著駱駝/馬槽.....),所以希望選一種適合她的畫班.

我又想問,咁細個學素描會否影響佢既創意培育呢?

對不起,咁多問題.

原帖由 Katma 於 09-6-10 22:48 發表
其實, 四歲半咁細, 應該比佢接觸不同的作畫方法和材料, 學識如何畫出身邊的事物, 所以以 "綜合藝術班" 比較合適, 對孩子的創意發展會較好。

對四歲半的小朋友來講, 塑膠彩/廣告彩/蠟筆/水筆/鉛筆/木顏色筆都沒有大 ...

四歲半學素描? 佢會好辛苦囉, 因為很多關於光暗、立體的感覺, 要到佢四、五年班才會明白, 教得唔好, 只怕弄巧反拙, 令佢以後怕左畫畫

現在還細, 不如繼續比佢係 "綜合藝術班" 學住先, 不過你要擇那些綜合學不同的繪畫方法、綜合物料那種, 因為我知有一些綜合藝術班課程只係柴娃娃、全部都係用油粉彩、水彩, 只係次次不同題目而已。

到佢小一時, 就可以擇那些較專注創作的綜藝班, 到佢小三、小四時, 可以再按佢能力和興趣發展一些繪畫技巧, e.g. 塑膠彩、素描...

多謝你的意見及提議!!!!

原帖由 Katma 於 09-6-11 23:45 發表
四歲半學素描? 佢會好辛苦囉, 因為很多關於光暗、立體的感覺, 要到佢四、五年班才會明白, 教得唔好, 只怕弄巧反拙, 令佢以後怕左畫畫

現在還細, 不如繼續比佢係 "綜合藝術班" 學住先, 不過你要擇那些綜合學不同的繪 ...
‹ 上一主題|下一主題