用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? ...
樓主: pingu_k
go

請問 Dr. Poon 同 Sam Sir 既playgroup, 邊個好d?? [複製鏈接]

回覆 35# mianyang_99 的文章

同意 mianyang_99 的說法。我初初看見sam sir在這裡d comment幾好就join咗,但結果令我好失望。

內容好長吾想再講,只想講其實他們是否qualified trainers 呢?

原帖由 yokolee 於 09-8-26 17:48 發表
同意 mianyang_99 的說法。我初初看見sam sir在這裡d comment幾好就join咗,但結果令我好失望。

內容好長吾想再講,只想講其實他們是否qualified trainers 呢?

唉, 我咪又係慕名而去, 結果...
所以, 雖然我知佢有好多fans覺得佢好好,但我想講d個人分享, 唔好一面倒lor.

當然不同的playgroup,有不同的風格

我上幼潛時不能拍照,那刻很想拍拍下孩子的成長。到我參加Sam Sir的堂時可以拍照,真的很高興,當然有些家長拍得多一點令其他寶寶不專心(這些是家長的自律問題),Sam Sir 也建意拍完照後不要坐著中心。

近來入了新感知運動室上堂,我們玩到一些大型器材,當然寶寶雖要學習等候,有些家長更說新課室太colorful 令寶寶不專心,試問家長有否幫手教導寶寶,我看到一些家長更帶頭叫寶寶去玩新東西,有點像要玩夠本。

當然最不幸遇上有學習問題的小朋友一齊上堂(過動活躍或自閉症),Sam Sir 真的很快找出問題的學生,多給一些意見家長有否接受培育教法。我們曾遇上兩三個小朋友是過度活躍的,但有些家長願意聽導師的提意,我真的覺得不錯有明顯的改變,但有些沒有嘗試去跟從,真的是很麻煩。

最後幫Sam sir 說一點好話,一天教7堂的課程,如不用咪對他真的有點那過,當然個別教導時他也嘗試Off 咪和家長談一談,有時放學後家長問問題,他也樂意回答,當然我也會問他,不會錯過任何可以幫寶寶成長的機會。

做profile的事也聽不少家長的詢問,所以可能Sam sir 也經常提大家有關事宜,一點都不覺有太大問題。

每一個playgroup都有不同的導師,如幼潛最好遇到梁EE,每個導師都有自己的風格喜不喜歡是大家的期望不同。

對『動身又動腦』的課堂情況不如大家上yahoo blog 打入“動身又動腦”看看不同班別和年代同學上課的情形,這好像客觀一點看事情。

希望這些意見Sam sir 他們知道而作出更好的改進,我上了他們的堂也2年,發覺他們真是用“心”去幫助每個孩子,喜不喜歡都是個人喜好,我有太多朋友都在不同的地方上他們的堂,comment都是發覺他們所教的都是實務一點,可以幫小朋友健康地成長,家長學到多一點教法。

原帖由 天行媽媽 於 09-8-26 20:04 發表
當然不同的playgroup,有不同的風格

我上幼潛時不能拍照,那刻很想拍拍下孩子的成長。到我參加Sam Sir的堂時可以拍照,真的很高興,當然有些家長拍得多一點令其他寶寶不專心(這些是家長的自律問題),Sam Sir 也建意拍完照後不 ...

唉, 其實我都試過同疑似"活躍"症的小朋友一起上堂, 就算而家返協康都有, 我說疑似, 是因為我唔係專業人士,所以難以作判斷, 而那裹的導師, 亦不會把這些小朋友single out 出來當case一樣與大家研究, 因為這是小朋友同家長的私隱啊! 當然這裹的導師是受過訓練, 那些小朋友看似有問題他們是知道的, 但他們不會單純看小朋友在堂上的表現就作出評估,以顯示自己有料, 要知道評估ADHD同自閉兒都有一些設定的評估工具, 不是片刻就可以有結論呢.

說到這些"過動"兒, 我上堂時真的見到他們無刻安靜, 時而四圍走, 時而大叫, 但其他家長都不覺一會事, 專心與自已的小朋友做task, 而導師亦一視同仁, 對每個小朋友都細心指導. ( 我見過有一位17個月都未識行o既delay小朋友, 係落堂後協康o既導師都同佢做幾分鐘o既訓練,係堂上當然唔會特別指導la).

但其實自已當初與這些"過動"小朋友一齊上堂, 都覺騷擾, 但看到家長有時一面歉意, 有時又要努力令小朋友安坐,我反而體諒他們, 心諗如果唔同小朋友返playgroup, 佢地咪仲差. :)
幸好我仔仔上堂都好專心,無受影響, 又跟到老師o既指令,我見到佢o既進步好開心. 相反之前返sam sir, 佢就愈返愈差, 唔知係環境太混亂定個老師harsh, 佢返到最尾, 就成日向住個門口要走, 又扭計, 又lur地, 個時真係好驚佢又會俾sam sir label有問題. :tongue:

其實在商言商, sam siro既"風格"是無可厚非, 但呢類商業味咁重o既playgroup就一定唔係我杯茶lor.

mianyang_99 你個仔已經好有耐性啦.....我個仔第2堂上半部份已經向著門口要走,又扭計,又lur地,仲自己去著鞋要走呀....(我是6月份上舊課室的)。

原帖由 mianyang_99 於 09-8-27 09:25 發表

唉, 其實我都試過同疑似"活躍"症的小朋友一起上堂, 就算而家返協康都有, 我說疑似, 是因為我唔係專業人士,所以難以作判斷, 而那裹的導師, 亦不會把這些小朋友single out 出來當case一樣與大家研究, 因為這是小朋友 ...

原帖由 yokolee 於 09-8-27 14:05 發表
mianyang_99 你個仔已經好有耐性啦.....我個仔第2堂上半部份已經向著門口要走,又扭計,又lur地,仲自己去著鞋要走呀....(我是6月份上舊課室的)。

哈哈, 我遲你一個月上堂(7月份), 你仔仔幾大?

我仔仔係0704b, 當時2歲2個月。你仔仔呢?

其實我已經參加咗2次所謂"有口啤"的playgroup都好失望,反而之前在幼稚園的18-24個月playgroup亞仔係最開心的,一上上了半年。不過後來見亞仔大咗就比佢見多d野同玩下其他野....點之...不過下星期入n1啦...暫時都不會再報playgroup住啦 :)

原帖由 mianyang_99 於 09-8-27 14:34 發表

哈哈, 我遲你一個月上堂(7月份), 你仔仔幾大?

原帖由 yokolee 於 09-8-27 14:52 發表
我仔仔係0704b, 當時2歲2個月。你仔仔呢?

其實我已經參加咗2次所謂"有口啤"的playgroup都好失望,反而之前在幼稚園的18-24個月playgroup亞仔係最開心的,一上上了半年。不過後來見亞仔大咗就比佢見多d野同玩下其他野... ...

我仔仔而家19個月啦, 你就好啦, 唔駛再安排playgroup.

我又係返過兩個你所說的所謂有"口碑"o既playgroup.一個係sam sir, 一個係"幼x", 兩個上完都覺得言過其實, 相信都係名牌效應至咁多人報.

你都好呀... 找到協康,排得到又上得開心,加油 !

原帖由 mianyang_99 於 09-8-27 15:35 發表

我仔仔而家19個月啦, 你就好啦, 唔駛再安排playgroup.

我又係返過兩個你所說的所謂有"口碑"o既playgroup.一個係sam sir, 一個係"幼x", 兩個上完都覺得言過其實, 相信都係名牌效應至咁多人報. ...

原帖由 yokolee 於 09-8-27 16:43 發表
你都好呀... 找到協康,排得到又上得開心,加油 !

多謝!

醒目開學勳章

原帖由 TaTa83 於 09-8-26 16:30 發表

Hi mianyang_99,

完全同意你所講ge野, 佢講野語氣係有d問題, 我覺得佢成日將d問題放大, 但又無好ge advise俾家長, 搞到d家長好worry, 成日覺得自已個小朋友有問題咁, 最搞笑ge係佢好鐘意教人做portfolio去interv ...

俾人地mami 做 ge portfolio你睇 ~ 呢一點我也覺得唔太好, 人地既野係人地既私隱, 無啦啦比人偷偷地公開, 要做PORTFOLIO 去IN  K1, n1, 似乎有D那過, IN 小學還講得通.  上堂影相我都係第1次聽.  實在令小朋友分心, D光閃來閃去有咩為, 我同呀仔上過2, 3度PG , 無一間比影相的.  莫非影多D, 有助宣傳.

我同呀仔上過一次SAM SIR 既試堂, 但不在佢地頭, 感覺上那些玩意是正面的, 但我唔見得呀仔投入, 呀SIR 講野的確有點嘈, 完左堂, 我唔覺領略到D 咩, 可以話, 他的堂也不是我杯茶.

一個睡不著的晚上看見這篇文章,我覺得每個人都有不同喜好,有些人喜歡飲中茶但有些人則愛飲西茶,我也是sam sir 的學生。

今天有關自己孩子成長的問題也曾打電話到中心問他,他很清楚和細心解答,他一點也不像導師,他真的好像你家中的保母關心孩子多方面的需求。

我參加了只是一年多,很好彩我的小組沒有太多換人,所以孩子間真的建立起一份友誼,我還記得一次有一個小朋友有病沒有上課,其他小朋友在點名時都有問他還未上堂,我也估不到他們這麼關心他人。最重要是很難得其他爸爸上課時不只是顧著自己的孩子而且更幫助和提點其他小朋友。

很可惜我們只能再上多兩個學期便要分手,這感覺真是有點不好受。

至於學習問題,看看家長有否用心去理解和運用。Sam的分析和培育技巧比較實際一點,有時很快便從孩子的一些小動作可以叫家長留意,當然真的要做評估要比較長時間,但有經驗的人很快便知一二,當孩子真的有問題出現,家長們要面對和幫助孩子做好,早知早改變,因些大覺得他有時說出孩子不是,是想家長多留意和提點。

如果中心不給予拍照的話,有些家長可能會偷拍一兩張矇泰奇 : ) ?

原帖由 monkey05 於 09-8-27 23:05 發表

俾人地mami 做 ge portfolio你睇 ~ 呢一點我也覺得唔太好, 人地既野係人地既私隱, 無啦啦比人偷偷地公開, 要做PORTFOLIO 去IN  K1, n1, 似乎有D那過, IN 小學還講得通.  上堂影相我都係第1次聽.  實在令小朋友分 ...

其實我唔反對上堂影相, 我上其他playgroup都有家長影相, 但唔會係又影, 唔係又影, 又會坐埋一邊/角遠遠咁影, 自律得多 , 但呢個playgroupo既家長就....積極好多lor.

仲有佢地有個專責o既photographer, 又影埋一份, 有次仔仔好專心咁做緊task, 佢好近咁影我個仔, 我個仔知有人影佢, 就停左手對住個鏡頭笑,  個刻真係想c.

Dr Poon Vs Sam Sir

我非常同意mianyang的看法。

我的小朋友兩個playgroup都有上過‧我們是上完Dr Poon之後上Sam Sir的,轉的原因是因為Dr Poon夾唔到班,又有朋友介紹才上Sam Sir。

上了一期 Sam Sir給我的印象是,課堂設施以至班上玩的各種教具的確不錯,但他的教法較流水作業,他甚至毋須記得每個小朋友的名字,每名同學的表現如何他不很在乎(但若家長肯主動問,他都肯耐心回答)。有些小朋友怕三保,他既沒有特別指示家長如何做,卻要家長半迫子女完成各task,我覺得這對歲幾的小孩而言是too much了,亦不似是專業的幼童教學人員的做法。

有時他介紹一些新教具,有些小朋友會好奇爬到他跟前想玩,佢就會叫小朋友坐好,然後拿走東西,同一個情況Dr Poon最少不會把東西拿高,而是讚許或回應小朋友的好奇,繼而繼續講課,有時甚至會按情況先派給好奇的孩子。

好在我小朋友可能因為環境大又舒服,所以大致上幾開心,並完成大部分的game。但很明顯Sam Sir的value同我兩公婆好唔同。可能如果我先上Sam Sir,就不會覺得這些是問題,但我上完Dr Poon,才覺得Dr Poon有heart &  sophisticated得多。

我個小朋友本來不肯爬,上完Dr Poon第一堂,經他指導,佢竟然爬了一段不少的距離,而他每堂都會按小朋友的表現給與個別又能有助成長的advice。

我後來才知Dr Poon是讀社工出身,並於美國讀完PhD in Education(兒童輔導) ,本身是個非常資深的輔導工作者。不過,我明白在商言商,可能對一些要求較即食實用的家長,Sam Sir或許是個選擇,但個人則幾介意他的wireless speaker,令我覺得好似去左百貨公司展銷場(要用咪因為人多),或者d”xx”補習機構。

P.S.之前上過幼潛,導師雖然有愛心,但她太著重要BB(6months - 12months)坐定定! 小朋友做到佢會讚,做唔到就只叫家長繼續鼓勵佢,完全沒有具體的方法,故比SamSir更差。

醒目開學勳章

原帖由 mianyang_99 於 09-8-28 12:42 發表

其實我唔反對上堂影相, 我上其他playgroup都有家長影相, 但唔會係又影, 唔係又影, 又會坐埋一邊/角遠遠咁影, 自律得多 , 但呢個playgroupo既家長就....積極好多lor.

仲有佢地有個專責o既photographer ...

咁佢仲有個專責o既photographer在場, 難怪d家長比佢更積極啦.  

小朋友點都好奇,仲要咁細個, 專注力有限, 有人影喎,仲唔8下先咩, 唉, 家長唔自律, 作為主辦單位都應該做d 野如果真係想令小朋友完成task同enjoy 上堂既話.  唔太care 就另計.

我雖然上佢堂只是1次, 唔敢作咩批評,  但感覺上佢既teaching approach 唔太吸引幼兒.  同家長傾下計還可. 佢係有idea 同有認識的.

原帖由 Happy_JT 於 09-8-29 00:14 發表
我非常同意mianyang的看法。

我的小朋友兩個playgroup都有上過‧我們是上完Dr Poon之後上Sam Sir的,轉的原因是因為Dr Poon夾唔到班,又有朋友介紹才上Sam Sir。

上了一期 Sam Sir給我的印象是,課堂設施以至班上玩的各 ...

其實我都好欣賞sam sir的教具, 之前真係無留意同諗過買這些玩意給仔仔, 我之後都參考部份去搜羅.

但都係個句, 個環境咁嘈同滋擾. d教具幾好都無用,  令願係屋企同仔仔專心咁玩下.:)

醒目開學勳章 貢獻勳章

我無上過dr. poon, 只係上過sam sir, 開頭係貪方便, 就响屋企樓下, 同埋鍾意佢個形式, 上得多, 响佢身上學到點樣買玩具.. 如果家長覺得, 上pg要似上pg, 呢個唔會係你杯茶, 因為呢個唔係等小朋友enjoy 1個鐘學吓嘢嘅遊戲小組, 對於我, 呢個係家長學嘢嘅地方, 返到屋企要繼續做架!

坦白講, 上咗一年有多, 好奇怪, 其他環境你唔會見到原來個個小朋友都可以有咁大差別.. 有d媽媽見到小朋友唔肯玩就放棄, 見到堅持落嚟嘅.. 有d有明顯進步.. 我諗, 都要睇埋同家長嘅教法係唔係一致, or 同導師夾唔夾

下一胎, 都想上架, 可惜聽聞會由方sir去其他地方上堂喇.. Sam sir 留守中心

因為抽唔到幼潛的關係, 所以選了 Sam Sir, 同個女上左 4 堂, 感覺唔錯, 會指出大家需要留意的地方, 同時, 教大家如何玩玩具, 而事實都唔知又可以咁玩, 得益不少, 重會話比家長聽在什麼地方買些什麼玩具, 用品, 書本, 總好過一些地方叫您去她的店買, 不市儈.  所以我都會再參加.

最後, 之前提到 Sam Sir 有個專責photographer 在場, 請問大家是否清楚她為什麼不停影 ? 我就問過, 她回答是因為一班小朋友一齊上, 當中 Sam Sir 可能沒有留意到, 從相片中, Sam Sir 可以睇番其他小朋友的表現, 而在之後加倍留意, 或跟家長說出情況.  所以, 她說她不是要影得靚, 而需要影出每個小朋友的不同表現.

至少, Sam Sir 都有留意每個小朋友.

原帖由 farnell 於 09-8-31 20:45 發表
因為抽唔到幼潛的關係, 所以選了 Sam Sir, 同個女上左 4 堂, 感覺唔錯, 會指出大家需要留意的地方, 同時, 教大家如何玩玩具, 而事實都唔知又可以咁玩, 得益不少, 重會話比家長聽在什麼地方買些什麼玩具, 用品, 書本, ...

唉, 有那一個playgroup的導師是會不留意學生上堂的表現呢?

但我同意TaTa83所說, sam sir會把一些小問題放大, 弄得家長緊張兮兮,有一次仔仔俟著我坐 (他不開心或沒有安全感便是這樣), sam SIR便說他會不會是肌肉張力低,幸好我知道”低張”是甚麼一會事,否則便會很緊張.

其實只要他再看看仔仔其他時侯的表現,(其實我仔仔10個多月已經懂行,其他playgroup導師都說他平衡同大肌發展很好)他就不會有這些comment, 當然我不否認他是善意提點的.
‹ 上一主題|下一主題