用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣官小, 海壩官小, 浸聯, 馬基 和思源, 大家點排名 ...
go

荃灣官小, 海壩官小, 浸聯, 馬基 和思源, 大家點排名 [複製鏈接]

我已交了表俾呢五間小學叩門, 請晌邊間好, 點排名, 謝謝大家.
   0    0    0    0

你抽得好差呀, 我會排 馬基, 荃官, 思源, 海官............浸聯..

原帖由 YanYansweetie 於 09-6-10 08:47 發表
我已交了表俾呢五間小學叩門, 請晌邊間好, 點排名, 謝謝大家.

原帖由 sarali 於 09-6-10 08:55 發表
你抽得好差呀, 我會排 馬基, 荃官, 思源, 海官............浸聯..

幾個月後輪到我幫囡囡揀學校, e+做緊功課, 點解你排浸聯最後????  但我首選都會馬基.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

原帖由 gracelam 於 09-6-10 23:46 發表

幾個月後輪到我幫囡囡揀學校, e+做緊功課, 點解你排浸聯最後????  但我首選都會馬基.

要交表入學架, 幾時開始, 點樣交吖, 你地教吓我啦, 我唔識架, 唔該~~~~

原帖由 媽咪pig 於 09-6-11 12:23 發表

要交表入學架, 幾時開始, 點樣交吖, 你地教吓我啦, 我唔識架, 唔該~~~~

據我所知, k3開學之後, 學校會派form俾你報名, 首輪選校可以跨區, 到時你揀左心水學校就交form去你揀的學校度, 到時就等該學校的result收唔收.  如果首輪失敗, 就要再填表等'正苦'統一派位, 即大抽獎.

如果大抽獎唔理想, 就要去係心水學校叩門, 每間學校會有少量叩門位, 叩門當然要去該學校攞form報名, 等interview.

至於想報讀私校, 就留意該私校幾時派form, 多數都係9月中旬至10月派.  

祝大家好運.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

收左先諗都未遲.

原帖由 YanYansweetie 於 09-6-10 08:47 發表

原帖由 sarali 於 09-6-10 08:55 發表

可唔可以share吓點解咁排呢?我心目中反而浸聯係1st choice...聽講扣門冇乜機, 我估馬基&思源扣門位就應該多d, 至於荃官、海官...會唔會仲有扣門位呀!?
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

要叩門, 即係抽到嗰間係唔鍾意或好差啦, 咁我會揀啲大機會可以入嘅學校, 我去過馬基兩次, 老師有愛心, 小朋友好有禮貌, 仲帶我哋啲大人週圍參觀, 佢哋學校實施"一人一職", 令我好欣賞, 小朋友有自信心不特止, 仲可以覺得自己有存在價值, 校長仲好好咁講解比我哋啲家長聽, 至於荃官, 我知道佢哋揀叩門嘅小朋友, 係唔理佢哋大抽獎時有冇揀佢係首選, 佢哋都會 interview 及考慮收生, 我朋友個仔喺荃官讀, 讀得唔錯, 冇聽人講咁, 又話唔係精英班就不被重視, 又話好大競爭咁, 思源, 我覺得都唔錯, 聽講功課係ok 多少少, 但小朋友都讀得幾開心, 海官, 應該比荃官差啲, 但總好過自己抽到嗰間嘅, 我個人係咁認為.
6/6 我帶咗六個叩門 file 出去睇 result ,  諗住抽到啲根本唔會去讀嘅學校, 就同老公分頭將 file 交低, 我相信六間冇理由一間都唔收嘅, 但最後都係得個 "攞" 字, 因為我個女抽到第一志願...

~~~~~以上全部係自己諗法, 不喜請勿回應~~~~~

原帖由 gracelam 於 09-6-10 23:46 發表

其實馬基近呢一兩年, 係好多家長心目中嘅第一志願, 今年入表比去年多咗 50 多份表 (如果冇記錯), 11/7 開放日, 你可以去參觀吓, 各樣都辦得唔錯, 雖然聽聞英文課程同人哋差小小, 但今年好似急起直追, 由於本人小女不是讀得書嘅人, 所以希望活動教學能令佢提起興趣啦, 我諗我個女會讀得幾開心o架...

回覆 9# sarali 的文章

好多你詳細的分析, 我都同意大家的說法, 到時學校收咗先算. 不過想問多 d 意見, 因為驚學校如果俾 offer, 會叫我即時決定, 我係驚無時間再諗姐...

有一間收你, 你可以先接受, 到有第二間再收再考慮轉唔轉都未遲, 現在就算諗好左, 佢唔收你, 都係無用.

其實你自己心目中一定有心水, 心水學校收你個小朋友, 都唔駛諗第二間, 係唔係?

原帖由 YanYansweetie 於 09-6-12 15:35 發表
好多你詳細的分析, 我都同意大家的說法, 到時學校收咗先算. 不過想問多 d 意見, 因為驚學校如果俾 offer, 會叫我即時決定, 我係驚無時間再諗姐...

原帖由 sarali 於 09-6-11 21:13 發表
其實馬基近呢一兩年, 係好多家長心目中嘅第一志願, 今年入表比去年多咗 50 多份表 (如果冇記錯), 11/7 開放日, 你可以去參觀吓, 各樣都辦得唔錯, 雖然聽聞英文課程同人哋差小小, 但今年好似急起直追, 由於本人小女不 ...

其實馬基d英文唔淺o家,佢地同荃官一樣用longman Espress本書,佢地最好就係P.1~2有phonics,重自己印製英文小故事佢地睇。全職媽咪就正,有phonics、普通話班、童詩工作坊....比我地上,學完重有大量notes返黎同小朋友溫習,再唔係你而家可以上學校網頁開phonics網頁黎玩下先。都唔錯o家。

咁希望真係是但一間叩到啦, 多謝你地俾意見呀!

原帖由 必必 於 09-6-12 19:42 發表
有一間收你, 你可以先接受, 到有第二間再收再考慮轉唔轉都未遲, 現在就算諗好左, 佢唔收你, 都係無用.

其實你自己心目中一定有心水, 心水學校收你個小朋友, 都唔駛諗第二間, 係唔係?

...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

請問係唔係馬灣基彗,在那一間有開放日?

原帖由 sarali 於 09-6-11 21:13 發表
其實馬基近呢一兩年, 係好多家長心目中嘅第一志願, 今年入表比去年多咗 50 多份表 (如果冇記錯), 11/7 開放日, 你可以去參觀吓, 各樣都辦得唔錯, 雖然聽聞英文課程同人哋差小小, 但今年好似急起直追, 由於本人小女不 ...

醒目開學勳章

yes, 是馬灣基慧小學,開放日是7月11日

原帖由 pin 於 09-6-15 15:56 發表
請問係唔係馬灣基彗,在那一間有開放日?

原帖由 YanYansweetie 於 09-6-12 15:35 發表

學校都唔會同時同日俾 offer你, 你鍾意學校a, 但未有消息or直情未in, 咁唔通學校b 收你你會拒絕?  如果唔會都係見步行步, 收左至算, 唔好庸人自擾!
‹ 上一主題|下一主題