用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問聖芳濟愛德小學好不好?
go

請問聖芳濟愛德小學好不好? [複製鏈接]

聖芳濟愛德, 英華, 油天 邊間好?
   0    0    0    0

請問有無家長可以解答?

仔仔派左聖芳濟愛德小學, 唔知係一間點樣學校? 但自已考到英華, 因家有妹妹, 如入英華, 妹妹便無左兄弟分, 現在嘗試叩門油天, 請各位幫忙比較, 謝謝!

聖芳濟各愛德如論名氣和程度應該跟英華和油天有一定距離,最大的優點是政府資助,不用交學費.油天和英華都是直資,英華是中文小學和一條龍中學.如換轉是我,經濟能負擔和小朋友有能力的話,我肯定會因為師資和未來的升學前景而選擇油天或英華.

我覺得英華巳很好, 聖方(爱得)好像唔係幾出名,你先考油天,若得,先再諗,若唔得,咪唔駛諗

原帖由 chicken 於 09-6-11 23:51 發表
請問有無家長可以解答?

仔仔派左聖芳濟愛德小學, 唔知係一間點樣學校? 但自已考到英華, 因家有妹妹, 如入英華, 妹妹便無左兄弟分, 現在嘗試叩門油天, 請各位幫忙比較, 謝謝! ...

聖芳濟愛德小學在深水怖都不錯,功課都算多。有好多男仔中學都入到長天。

不過妳有否考慮叩瑪利諾神父?是男女校,又有英中wor!
8-)

Thank you

原帖由 anitawong21 於 09-6-12 01:48 發表

聖芳濟愛德小學在深水怖都不錯,功課都算多。有好多男仔中學都入到長天。

不過妳有否考慮叩瑪利諾神父?是男女校,又有英中wor!

原帖由 chicken 於 09-6-19 00:42 發表
Thank you

"深尾" 都係 聖芳濟愛德 畢業,我細妹當年同佢同班 !!

我同太太都係o係呢間小學同一屆畢業,眨o下眼都接近三十年;我細妹同我太太都係派o左去 上智,佢o地o既英文都好好;男仔多數都會派去 長天,自己當年唔鍾意 長天,結果將 長天 擺o係第四志願,最後入o左去跨網o既一間官校(第二志願)就讀 !! (有家長o係其他 topic 踩 "愛德",又話唔係直屬 "長天",又話 "長天" 係 Band 1 Class C,佢o地o個間係 Band 1 Class A ?? )

英華 好多家長鍾意,貪佢直上中學,尤其是愛好籃球o既學生 !!

姪仔 舊年畢業o係 油天 (海泓道),今年o係 九華 讀中一,如無意外,佢出年會轉去 男拔 插班讀中二;佢係一位 "籃球痴" !!

* 我o地當年o係 巴域街校舍 讀下晝班,上晝班係 聖方濟各英文小學 !! (下晝班搬了新校舍之後,兩間小學都轉為全日制)

2010 年會有新校舍:Please click !!

英華係直資既喎,想請問你囝囝係咪wl然後入左,所以仲可以抽愛德呀?
原帖由 chicken 於 09-6-9 23:27 發表
聖芳濟愛德, 英華, 油天 邊間好?
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 chicken 於 09-6-11 23:51 發表
請問有無家長可以解答?

仔仔派左聖芳濟愛德小學, 唔知係一間點樣學校? 但自已考到英華, 因家有妹妹, 如入英華, 妹妹便無左兄弟分, 現在嘗試叩門油天, 請各位幫忙比較, 謝謝! ...

請問英華是直資,你點可以抽到愛德
‹ 上一主題|下一主題