用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? ...
樓主: 123BB
go

小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? [複製鏈接]

回覆 3# Geni 的文章

我地係女女面前都好控制自己既情緒, 並無係佢面前講某小學既壞話, 反而我地仲要安慰返佢既情緒,我都已經積極咁去叩門,要做既都已經做左,依家係等運到。開始我都唔相信教局係咁唔公平,忍唔住打個電話去了解下,原來係真架。

回覆 2# Sindy 的文章

實在我唔想再提教局個個名啦,你自己上網搵教局個網頁,有個電話可以查詢抽籤既方法,接電話個女士係咁同我講既,希望我冇理解錯誤。

原帖由 123BB 於 09-6-10 15:34 發表
我地係女女面前都好控制自己既情緒, 並無係佢面前講某小學既壞話, 反而我地仲要安慰返佢既情緒,我都已經積極咁去叩門,要做既都已經做左,依家係等運到。開始我都唔相信教局係咁唔公平,忍唔住打個電話去了解下,原來係 ...

叩門幾時知結果??可能會有好消息呢
全班得你女女派唔到間學校??
你女女呢排情緒變化都應該好大,關心多點
一齊渡過呢過時期

原帖由 123BB 於 09-6-10 15:36 發表
實在我唔想再提教局個個名啦,你自己上網搵教局個網頁,有個電話可以查詢抽籤既方法,接電話個女士係咁同我講既,希望我冇理解錯誤。

我既理解如下:

我地有個隨機號碼(由電腦旨派,於搞完珠後消毀),決定我地既抽籤次序

甲部第一抽完(全部學生處理晒),到第二如此類推,當該校學額滿時,便會放在一邊,等待抽第二志願,直至乙部第三十個志願(如有)

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/poacantonca.rm

我表達能力可能有問題,呢度好清楚,如果你見到有人放第三都入到,而你放第一入唔到,先了解係咪佢講錯左,唔係既話,你絕對有權投訴,叫佢地覆核

sindy is correct !

原帖由 shan999 於 09-6-10 15:51 發表
sindy is correct !

仲有補充,唔知佢地會唔會好似中學咁,到第五志願開始,就五至九 為一組咁處理,十至??一組咁處理,有聽過咁,但唔係之前頭幾志願,又唔知小一係咪都咁處理

醒目開學勳章

原帖由 123BB 於 09-6-10 15:34 發表
我地係女女面前都好控制自己既情緒, 並無係佢面前講某小學既壞話, 反而我地仲要安慰返佢既情緒,我都已經積極咁去叩門,要做既都已經做左,依家係等運到。開始我都唔相信教局係咁唔公平,忍唔住打個電話去了解下,原來係 ...

既然要做o既都做o左o勒, 咁就唔開心多一陣好o勒! 俾心機! 加油!

似乎今年派位的成績吾係甘好
雖然吾多關我事
但可能因為各校都小左名額
為左實施小班教學
我個女果間學校, 都由35人一班, 縮到25人一班, 5班就無左50個位

每年, 都好多人話吾fair, 由我女小一果一年開始已經嘈話吾fair, 講講下, 阿女都5年級lu................

原帖由 hinhinmummy 於 09-6-10 15:58 發表
似乎今年派位的成績吾係甘好
雖然吾多關我事
但可能因為各校都小左名額
為左實施小班教學
我個女果間學校, 都由35人一班, 縮到25人一班, 5班就無左50個位

每年, 都好多人話吾fair, 由我女小一果一年開始已經嘈話吾f ...

你女軒小呀?

行過八卦

First of all, the number is assigned randomly, that is no unfairness ;
Secondary, the "lucky draw" should use the random() function in computer, so don't think too much la

Sindy #84 is correct, 不如真係去 check 下或者問清楚啦, 有時人地傳出黎既野未必係真既 !

補充一句, 假設一間有 60 個位的小學, 咁簡單黎講有6 個是比甲部跨區抽, 54 個是乙部抽, 如有60 個小朋友在同一校網又是填呢間是乙部第一志願的話, 隨機號碼最後果6個就派唔到, 要去第二個志願, 又再排過, 所以同一間學校有人中第三志願除非是甲部, 如果唔係是無可能發生的 !  所以問清楚後打去 EDB 啦 ~

其實話明抽獎, 即是有人中有人唔中, 好似六合彩咁, 梗有人中有人唔中, 所以都無得話唔公平, 在小朋友黎講, 其實讀乜野學校都是一樣, 我都有諗過派得唔好點算, 咪叩門囉, 叩唔到都唔係小朋友既錯, 千祁唔好比壓力自已同小朋友 ~

ahpei

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-9 17:56 發表
不嬲都係講luck, 都嘈左好多年, 嘈完咪又係咁

係lor,我地讀小學果時升中都係咁派位的!

Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

醒目開學勳章 王國長老

我老喇.........以前要考小學的, 我仲記得老師俾幅圖我, 叫我用英文識幾多講幾多
原帖由 webjen 於 09-6-10 05:27 PM 發表
係lor,我地讀小學果時都係咁派位的!

其實個網頁video解釋得幾清楚.
各人只會被抽配一個号碼(so call 随機号碼), 然後由第一志願派落去,而不會分"志願" 抽的。  
例如今年有10個人參加centra allocation, 我係其中一個, 而我的随機号碼是1号, 咁我一定派到等一志願(重要係甲部第一添), 因為我係第一個被處理派学位的人.

又例如如果我的随機号碼是5号, 假設一間學校得2個位. 就會係:
              1st  choice      2nd     3rd    4th etc.....
No.1      A學校(成功!攞咗A學校第一個位. 然後2/3/4.....志願不會處理)
No.2      A學校(成功!攞咗A學校第二個位,A學校無位喇,然後2/3/4.....志願不會處理)
No.3      B學校(成功!攞咗B學校第一個位, 之前兩個唔係撰呢間嘛. 然後2/3/4.....志願不會處理)
No.4      B學校(成功!攞咗B學校第二個位,然後2/3/4.....志願不會處理)
No.5(我) A學校            B學校      C學校
(1st choice失敗, A學校無位喇, 等派2/3/4...志願)
(2nd choice 都失敗, 因為比將B學校放1st choice 個兩個攞晒, 等派3/4...志願)
(3rd choice 成功, 因為之前無人撰)

我諗覺得唔公平既媽咪係在於覺得由一個號碼去定生死好唔順利囉
唔知我有無會錯意啦! 123bb既意思係, 係無number既情況下所有同區同選擇既小朋友去抽籤,抽中就中, 抽唔中就唔中, 感覺上比因為一早set左個number俾我, 而因為號碼後就無份中第一志願,甚至因為number好後好後, 而連第27志願都派出來。咁就真係好難以接受。
唔知我係唔係諗多左呢, 其實點都係一樣。
我女都有因為同班同學入到而佢入唔到而唔開心, 我都有同佢解釋, 好彩我地有私校, 而佢又好鐘意哩間私校。

其實哩套方法唔係唔公平, 同六合彩一樣囉, 純粹講運氣。我地唔可以話人地中六合彩我地唔中唔公平架。只能呻我地無運囉。

醒目開學勳章

緊係唔公平啦 !!! 如果係公平嘅, 我個囡就唔駛派咗去間我完全無揀到嘅學校啦 !!!

原帖由 garfield_pooh 於 09-6-11 00:11 發表
緊係唔公平啦 !!! 如果係公平嘅, 我個囡就唔駛派咗去間我完全無揀到嘅學校啦 !!!

緊係,派得唔好,點會公平!派得好就話啫!

唔好意思 睇左好耐有個問題想問:-
1) 點解會派咗去間完全無揀到嘅學校?
2) 得到這結果是不是沒有填晒所有自願意所致?

原帖由 garfield_pooh 於 09-6-11 00:11 發表

好多Ks人地lower choice 都抽到,自己higher choice都抽吾到,相信都係道聽途說居多.從來未見過有正式報導.
‹ 上一主題|下一主題