用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? ...
樓主: 123BB
go

小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? [複製鏈接]

回覆 40# kiukiudaddy 的文章

Agree!!

Please check 統一派位程序影片

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/ca.rm

醒目開學勳章

原帖由 yuenwa 於 09-6-9 22:12 發表
學生A抽到第三志願, 是學生B的第一志願是有可能發生的.

大抽獎是抽籤決定誰先選學校.

例如是學生A抽到好籤, 可先選學校, 但可惜到A選時, 佢既第一和第二志願都冇位, 於是派左第三志願.

根住論到學生B選, 咁啱學生 ...

唔係, 個派位方法係打直派, 唔係打橫派, 即係由第一個學生開始, 先處理所有學生o既第一志願, 再由第一個學生開始處理第二志願, 如此類推. 另外就係先處理所有人o既甲部, 再處理所有人o既乙部.

如果用番你o既例子, 學生a o既 選校次序比學生b前, 學生a o既第3志願同學生b o既第一志願都係"甲校", 系統先處理學生a o既第一志願, 如果該校已經冇位, 咁就會處理學生b o既第一志願"甲校", 如果"甲校"有位, 咁學生b 就派到第一志願o勒, 至於學生a入唔入到"甲校", 就要睇處理哂所有人o既第1&2志願之後仲有冇位o勒! 相反, 如果處理學生b第一志願o既時候"甲校"已經冇位, 咁學生a就冇可能o係處理佢o既第3志願時冇啦啦"甲校"又有位俾佢. 明唔明?

如果真係要出現同一間學校有人第1志願派唔到另一個人第3志願派到, 就只有佢地各人o既志願係o係唔同section, 即係一個o係甲部, 一個o係乙部.

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/poacantonca.rm

想知道派位LOGIC, 不如問下BK今屆既媽咪, 例如:

1. 有沒有人DPS為第一志願, 但唔中? 因為今年新聞頭條一個媽媽以DPS為第二志願中了.

2. 有沒有人ST ROSE為第一志願, 但唔中? 好似有BK媽咪以ST ROSE為第二志願中了.

問一問, 就知LOGIC是如教育署說派哂第一志願先, 還是如BK媽媽說派哂幸運小朋友先....

原帖由 shan999 於 09-6-9 22:25 發表

但係根據教育署果條短片介紹, 係派哂所有學生ge第一志願先派第二志願..

我都好想知,出年就輪到我個女,我都好緊張.早兩日我睇新聞見到有個mama的女派了第二志願DPS時,我都覺得好出奇.打死都唔信DPS到第二志願都有位.
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090607&sec_id=4104&art_id=12849393

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090607&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=12849394

原帖由 nicolemummy 於 09-6-9 22:37 發表
想知道派位LOGIC, 不如問下BK今屆既媽咪, 例如:

1. 有沒有人DPS為第一志願, 但唔中? 因為今年新聞頭條一個媽媽以DPS為第二志願中了.

2. 有沒有人ST ROSE為第一志願, 但唔中? 好似有BK媽咪以ST ROSE為第二志願中了. ...

其實攪珠派小學已經有問題啦,唔明點解唔用成績去派,邊個學生成績好就可以派去好學校,這是好合理的,就算以成績去派一半位都好呀,好過現在以幸運來決定派位,攪到啲媽咪好無奈。

6年後的中學都是有大抽獎的,又係睇你 number 靚唔靚,我對香港的制度已死心,亦計劃遲啲將囝囝送去外國讀書

教統局派嗰隻CD ROM 唔係你講咁嘅, 應該係派哂比揀甲學校作第一志願嘅小朋友先。

原帖由 leo_lee_in_hk 於 09-6-9 18:25 發表
應該是根據隨機號碼的先後,前者由第1志願開始選,直到有校位為止;然後才開好較後的隨機號碼去選,餘此類推。隨機號碼越後,可以選的越少。

假設A同學把甲學校放於第3至願,而B同學把甲學校放於首至願;但A同學的隨機號碼較前,而 ...

其實如果有實例, 就算只有一個CASE, 都應該向教統局投訴佢地系統出錯。如果冇人理, 再去申訴專員公署舉報啦!

係唔公平ga, 我個年代係要自己去考小學, 仲記得我阿媽天都未光去跑馬地 St Paul攞表格應考, 但到佢時派晒禾, 當時D人米又嘈話唔公平, 當時個D名校好多都係貴族學校, 只收有錢仔女, 我地個D唯有積極考所謂地區名校, 我仲記得當時應校個D情況, 所以如果無左大抽獎, 相信又有好多人嘈話唔公平, 而且小朋友壓力應該仲大過我當年

waswinlmo,
請問你的第一志願是否好多人揀的學校?如果係,甲部只得10%學額 (即係只得幾個學額),照計甲部第一志願都應該唔夠學位派啦,點解甲部第三志願都仲派到呢?不解!

原帖由 waswinlmo 於 09-6-9 21:26 發表
1) 明天問老師後再post上來(我知好似是相同)
2a) 我自己在甲部只填第一志願, 而乙部由第一個志願(與甲部相同)其後第二志願..及後是跟喜好排.
2b) 至於同學仔是如何填 ' 甲 & 乙' 我要問吓老師.
**因老師沒有說得太詳 ...

如果由幼稚園開始以成績考小學. 大家又會說小朋友沒童年及不開心. 現在如讀稍為深的幼稚園, 已經不少人說難為了小朋友. 又如有些家庭不能負擔私校. 到時又考不到好小學. 又社會分化了. 根本沒有一個大家也認同的方法. 算吧. 年年也爭論的. 最後一樣馬照跑.

原帖由 lyfwyy 於 09-6-9 23:07 發表
其實攪珠派小學已經有問題啦,唔明點解唔用成績去派,邊個學生成績好就可以派去好學校,這是好合理的,就算以成績去派一半位都好呀,好過現在以幸運來決定派位,攪到啲媽咪好無奈。

6年後的中學都是有大抽獎的,又係睇你 number 靚 ...

應該唔關 #67..... 個號碼事, 我有個家長朋友個號碼同我接近, 有個差好遠, 好遠嗰個入咗第一, 而同我接近嗰個派得唔好呀(兩個揀嘅係同一間小學喎)....都唔知點解嘅....

既 做 婊 子 又 立 牌 坊

我小朋友都係同你情況差唔多,有同學抽到第三志願的小學係我在甲一及乙一,二都揀佢的,但都唔中,派左去第七志願!!!!

都唔明點攪,好唔公平!

原帖由 waswinlmo 於 09-6-9 17:47 發表
我都唔明佢地(教育局)如何抽籤..?????
我小朋友同學抽到第三志願, 但佢個第三志願系我第一志願, 為何唔派給我第一志願??????:;pppp:  即小朋友的電腦隨機早, 就跟佢地志願(第一, 第二....去派), ...

應該唔関no. 前後, 我因為填錯咗再取新表格再填, no. 係68XXXX, 係最後一組, 但就派到第一志願, 而我朋友 (小朋友是同校不同班), no.係好前, 卻派了一間沒有填上的學校。不過昨天註冊時, 我看見有位家長的小朋友是2002年12月, 會有這樣的情况嗎?

I don't quite understand why people like to guess the "random number" by using the application form number, birth date etc. Random numbers are very easy to generate. A true random number can be got from hardware instead of software. I think the IT people of EDB is smart enough to get such a simple hardware.

If parents have got proven information that their kid is not allocated to a 1st choice school while another student is allocated even it was put in lower choices. Then they must complaint it to the EDB. But please make sure the comparision must be with the same part - Part A to Part A and Part B to Part B.

所以由上年完全了解了小一派位玩法後,我同老公早已决定幫個仔找直資和私校報考,我們不想靠關係,亦不想將阿仔寶貴的6年歲月交給一部無感情的電腦主宰

我不會讓一部電腦主宰阿仔的命運 (六合彩除外 )

係啦!我都對呢個 case 好疑惑, 相信無論甲或乙部選 DPS 第二志願都無可能入到掛!!! 點解釋呢???

原帖由 LeeLucy 於 09-6-9 23:06 發表
我都好想知,出年就輪到我個女,我都好緊張.早兩日我睇新聞見到有個mama的女派了第二志願DPS時,我都覺得好出奇.打死都唔信DPS到第二志願都有位.
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20 ...

醒目開學勳章 王國長老

1000% agree
用成績黎排, 我第一個反對, 而家個社會仲唔夠變態? 5歲人仔個portfolio仲厚過父母, 香港考唔到既公開試就返大陸考, 細細個又考呢樣比賽果樣, 夠喇!!
其實一早都知唔公平架啦! day one已經知架啦, 所以咁多人心甘命抵寧願俾學費, 都一早去考私校直資, 唔係虛榮, 係頂個制度唔順, 想自己主宰返姐
唔想交學費就局住要咁俾人玩, 遊戲規則就係咁
原帖由 ysnmama 於 09-6-10 08:49 AM 發表
如果由幼稚園開始以成績考小學. 大家又會說小朋友沒童年及不開心. 現在如讀稍為深的幼稚園, 已經不少人說難為了小朋友. 又如有些家庭不能負擔私校. 到時又考不到好小學. 又社會分化了. 根本沒有一個大家也認同的方法 ...

I heard case same to this.  乙部第二志願for DPS wo!

原帖由 AS1210 於 09-6-10 10:14 發表
係啦!我都對呢個 case 好疑惑, 相信無論甲或乙部選 DPS 第二志願都無可能入到掛!!! 點解釋呢???

這是遊戲規則來
世界那有"公平"兩字
抽了第一自願咪一樣都有人去叩門

原帖由 ysnmama 於 09-6-10 08:49 發表
如果由幼稚園開始以成績考小學. 大家又會說小朋友沒童年及不開心. 現在如讀稍為深的幼稚園, 已經不少人說難為了小朋友. 又如有些家庭不能負擔私校. 到時又考不到好小學. 又社會分化了. 根本沒有一個大家也認同的方法 ...
‹ 上一主題|下一主題