用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? ...
樓主: 123BB
go

小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? [複製鏈接]

呢個世界邊度有公平架,有都是握人。知道有D人用假地址就抽到。但識D朋友真金白銀搬到名校網居住都抽不到心儀學校。真令我擔心下輪就是小女玩這抽獎遊戲

其實個小朋友的第3自願是否在甲部,而抽不倒第1自願是在乙部,因為一向都是甲部抽完才到乙部,所以有些家長為了增加機會,就會將甲部的第1自願與乙部的第1自願選同一間學校,這樣小朋友就會有兩次機會抽同一間小學,為免小朋友入了甲部其他學校,而不能夠在乙部再抽1次,就要將甲部第2和第3自願留空不填,小朋友就會在甲部第1自願抽不倒時,再去乙部由第1自願一直抽落去,直至有學校收為止。

要知道甲部和乙部的學額是分開,所以有那麼多人搬去41網,因為住41網的小朋友會有2次機會(甲部和乙部),所以填表時要清楚遊戲規則。

回覆 1# MariaTsui 的文章

在此提醒各位家長,如明年仲要玩呢個遊戲,請搵定直資或私校先。

回覆 21# thomas_dad 的文章

校網不同,又有人跨區申請,很難核對架,你地自己打去教局問啦,我對香港既教制就心灰意冷架啦。

冇錯, 我啱啱玩完呢個白痴遊戲, 痛苦到死咁滯, 請你哋有能力的話, 找私校打打底吧 !!!

原帖由 123BB 於 09-6-9 18:18 發表
在此提醒各位家長,如明年仲要玩呢個遊戲,請搵定直資或私校先。

醒目開學勳章

原帖由 waswinlmo 於 09-6-9 17:47 發表
我都唔明佢地(教育局)如何抽籤..?????
我小朋友同學抽到第三志願, 但佢個第三志願系我第一志願, 為何唔派給我第一志願??????:;pppp:  即小朋友的電腦隨機早, 就跟佢地志願(第一, 第二....去派), ...

有幾個問題想CONFIRM清楚:
1) 你係咪同你小朋友個同學個媽咪同一個校網?
2) 你O既第一志願係講緊甲部定乙部, 而你小朋友個同學O既第三個志願又係講緊甲定乙?

如果你CONFIRM以上答案就POST出來睇睇, 如果真係有問題我提議同教育局傾傾, 因為呢個唔係公平O既問題, 而係系統出錯!!

至於係咪用純粹用APPLICATION NO 做先後次序, 我好肯定唔係, 因為我O係本區O既NUMBER 好前, 如果真係用APPLICATION NO 分配開位, 我冇可能派第7志願. 但至於個RANDOM NO 點O黎, 我就唔知O勒!

如果是這樣,那號碼較前的應該是即使跨區祇有10%仍有極大機會抽中最好的學校,是嗎?有沒有跨區而又抽到如LS或MK之類名校的家長可以證實呢?但跨區而僅選擇較普通的學校作1st choice可能不屬此情況‧

其實教育局真的有必要和責任去釐清究竟整個派位機制的運作和確保每個參加者都儘可能得到最公平的機會。

我都相信唔係用自行派位個號碼黎抽. 因為我囡個號碼係好大(係最尾o個組拎result), 我見前面兩個小朋友同埋我小朋友都可以抽到第一志願. 至於用咩號碼為隨機號碼, 我相信只有教育局至知.

其實我覺得由自行派位階段開始就已經唔公平. 如果個小朋友無兄姐讀緊, 又無宗教信仰, 任佢成績點好都無用, 一樣要入第2 Round, 靠抽籤黎決定入邊間小學.

原帖由 leo_lee_in_hk 於 09-6-9 18:25 發表
應該是根據隨機號碼的先後,前者由第1志願開始選,直到有校位為止;然後才開好較後的隨機號碼去選,餘此類推。隨機號碼越後,可以選的越少。

假設A同學把甲學校放於第3至願,而B同學把甲學校放於首至願;但A同學的隨機號碼較前,而 ...
No la~

See http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/poacantonca.rm

我派第十個自願, 我的no.同某人也是一組,仲差不多,(因為同一間幼稚園,表格也是前前後後),但他派到第一個自願......
同人唔同命!
Love,Keri :wave:

原帖由 waswinlmo 於 09-6-9 18:06 發表
真珠個真珠, 是我小朋友個老師話比我知,
我小朋友的電腦隨機很後, 如果唔系亞x同學抽到第三志願, 系我第一志願

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2
同我所講ge方法一樣, 所以唔應該有人去到第三志願但你第一志願都去唔到, 要問清楚老師..

醒目開學勳章

1) 明天問老師後再post上來(我知好似是相同)
2a) 我自己在甲只填第一志願, 而乙部由第一個志願(與甲部相同)其後第二志願..及後是跟喜好排.
2b) 至於同學仔是如何填 ' 甲 & 乙' 我要問吓老師.
**因老師沒有說得太詳細 (我心想老師應好清楚才會同我講)

見到妳以下提問時, 可能發覺真是大家填 < 甲 / 乙部 > 次序問題

原帖由 Geni 於 09-6-9 18:50 發表

有幾個問題想CONFIRM清楚:
1) 你係咪同你小朋友個同學個媽咪同一個校網?
2) 你O既第一志願係講緊甲部定乙部, 而你小朋友個同學O既第三個志願又係講緊甲定乙?

如果你CONFIRM以上答案就POST出來睇睇, 如果真係有問 ...

我囝囝有個同學的第四志願係另一個同學的第一志願, 第一志願個個抽唔到, 第四志願抽到, 好唔公平

學生A抽到第三志願, 是學生B的第一志願是有可能發生的.

大抽獎是抽籤決定誰先選學校.

例如是學生A抽到好籤, 可先選學校, 但可惜到A選時, 佢既第一和第二志願都冇位, 於是派左第三志願.

根住論到學生B選, 咁啱學生B的第一志願最後一個位比學生A攞左, 咁未抽唔到囉.

抽獎方法跟本就係唔公平.  點解比甲部(10%)你誇區抽, 但又比誇區那個區域的學生同你一齊爭.  根住佢地爭唔到又可以在乙部爭剩下的90%學位再抽過. 咁跨區係做乜? 根本就係"懶"公平.

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

回覆 37# yuenwa 的文章

agree!!

原帖由 yuenwa 於 09-6-9 22:12 發表
學生A抽到第三志願, 是學生B的第一志願是有可能發生的.

大抽獎是抽籤決定誰先選學校.

例如是學生A抽到好籤, 可先選學校, 但可惜到A選時, 佢既第一和第二志願都冇位, 於是派左第三志願.

根住論到學生B選, 咁啱學生 ...

但係根據教育署果條短片介紹, 係派哂所有學生ge第一志願先派第二志願..

‹ 上一主題|下一主題