用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? ...
go

小一統一派位方法係唔公平既 , 大家知道嗎? [複製鏈接]

我打去教育局問, 如果個小一申請表格個號碼係好後既,根本冇機會參加抽籤!!!!!因為前面細號碼既人都已經抽晒該小學放出來既名額。
   0    0    0    0

其實有沒有得check返個號碼?

不如讓大家一起來核對和證實一下是否如你所說,我看應該不至於如此不公平吧!

我是40網 申請編號67282750抽中1st Choice荔天.

o甘個號碼係點得黎o架???係咪都係電腦隨機抽出黎??點先知自己係前定話係後呀

我聽好多家長咁講,我先打去教育局問既,我相信係事實,個號碼即係小一入學申請表編號, 比如有一批人抽0001小學, 咁教育局就會將個批人既申請號碼由細號碼抽到大號碼, 直至抽完D學位為止,剩返個D應該係育局配學額俾小學咁配既,唔係抽既。

即係話當你係自行收生個時填既個份表個號碼就已經注定你既成功率。D家長話係號碼越前越大機會。

[quote]原帖由 BBTWIN 於 09-6-9 17:33 發表
點先知自己係前定話係後呀

好難知,因為D家長會跨區申請架。所以你唔會知自己個號碼係排第幾?

醒目開學勳章

我都唔明佢地(教育局)如何抽籤..?????
我小朋友同學抽到第三志願, 但佢個第三志願系我第一志願, 為何唔派給我第一志願??????:;pppp:  即小朋友的電腦隨機早, 就跟佢地志願(第一, 第二....去派), 不是大家相同選這學校-再用隨機去分... (因我派第8志願 )

原帖由 123BB 於 09-6-9 17:21 發表
我打去教育局問, 如果個小一申請表格個號碼係好後既,根本冇機會參加抽籤!!!!!因為前面細號碼既人都已經抽晒該小學放出來既名額。

回覆 1# waswinlmo 的文章

ME TOO, 第8志願,我 一心一意報既學校,抽唔到, 但係第D家長唔係一心一意既都抽到,所以教局呢套所謂抽籤方法根本唔公平,號碼太後既根本冇機會!我都以為係第一志願既表格同一時間抽,點知佢地咁低能!!!

醒目開學勳章 王國長老

不嬲都係講luck, 都嘈左好多年, 嘈完咪又係咁
原帖由 123BB 於 09-6-9 05:21 PM 發表

原帖由 waswinlmo 於 09-6-9 17:47 發表
我小朋友同學抽到第三志願, 但佢個第三志願系我第一志願, 為何唔派給我第一志願??????:;pppp:  即小朋友的電腦隨機早, 就跟佢地志願(第一, 第二....去派), ...

你o甘講又似喎,原來號碼巳定死.
如果知自己係後定前,都可以先有個準備麻.

原帖由 waswinlmo 於 09-6-9 17:47 發表
我小朋友同學抽到第三志願, 但佢個第三志願系我第一志願, 為何唔派給我第一志願??????:;pppp:  即小朋友的電腦隨機早, 就跟佢地志願(第一, 第二....去派), ...

唔係ma? 佢抽到第三你抽唔到第一 ??? 應該唔會架wor,
以我所理解..應該係say 有100個小朋友la, 每人有一個random no, 咁首先係睇每一個小朋友ge第一志願, no. 1 小朋友到no. 100ge小朋友, 抽哂第一志願而未入到ge, 又跟no 抽第二志願...如此類推, 咁照計冇可能會第三志願入到, 第一志願入唔到架wor...如果我冇理解錯..

原帖由 123BB 於 09-6-9 17:45 發表
[quote]原帖由 BBTWIN 於 09-6-9 17:33 發表
點先知自己係前定話係後呀

好難知,因為D家長會跨區申請架。所以你唔會知自己個號碼係排第幾? ...

原來係o甘.o甘唔知佢會由咩號碼開始.如果0000000001,o甘即係惦硬

回覆 1# shan999 的文章

我或者大部份家長一直都以為係你所講咁樣抽, 依家先知個政府有幾低能!!!

醒目開學勳章

如果我單睇form no. (6743xxxx)我的No.是好前(因我去睇派結果的地方見到我編號是第一組)

原帖由 123BB 於 09-6-9 17:54 發表
ME TOO, 第8志願,我 一心一意報既學校,抽唔到, 但係第D家長唔係一心一意既都抽到,所以教局呢套所謂抽籤方法根本唔公平,號碼太後既根本冇機會!我都以為係第一志願既表格同一時間抽,點知佢地咁低能!!! ...

回覆 12# shan999 的文章

如果真係,就一定要投訴。無可能會發生,除非出錯,仲係好錯下!我係670xxxxx,都派唔倒第一意願。

醒目開學勳章

真珠個真珠, 是我小朋友個老師話比我知,
我小朋友的電腦隨機很後, 如果唔系亞x同學抽到第三志願, 系我第一志願

原帖由 shan999 於 09-6-9 17:58 發表

唔係ma? 佢抽到第三你抽唔到第一 ??? 應該唔會架wor,
以我所理解..應該係say 有100個小朋友la, 每人有一個random no, 咁首先係睇每一個小朋友ge第一志願, no. 1 小朋友到no. 100ge小朋友, 抽哂第一志願而未入到ge, ...

回覆 1# j63 的文章

咁你最好打去教局查詢,聽講可以書面申請要了解抽籤過程架。

呢個遊戲規則不嬲都唔公平,但係無辦法,我地只可以係呢個圈內遊戲,除非報私小/ 直資啦.....

醒目開學勳章 王國長老

如果第3志願入到, 第1志願入唔到, 我又覺得係有d野攪錯左 (要去投訴!)
無錯, random number一早已決定, 呢樣(應該)人人都知, 問題係無人知自己係前定後姐.........政府梗係唔講啦, 如果有家長早知自己排到尾尾, 仲唔嘈到拆天咩! (如果排埋學校次序, edb有得賴嘛 , 可以話not only nubmer影響, 連選校次序都有影響)

其實bk每年都有人估究竟個number係點排, 而每年都無答案(包括用出生日期, id括號數字, 姓氏先後), 最似樣既估計係份form number最後數字, 不過唔係01->02->03咁排, 而係好似以前抽居屋咁, 將01至99random咁排, 所以可能係24->06->96->33咁排.........anyway, 結果無人知喇
‹ 上一主題|下一主題