用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 麻煩大家俾些意見.....我想買琴!!
go

麻煩大家俾些意見.....我想買琴!! [複製鏈接]

我上星期去咗觀塘行咗幾間琴行, 本來都唸住行下格下價,因為想買部質數好d的琴,去到觀塘見到d招牌發現有間叫"嘉韻"的琴行, 行咗上去覺得佢比其他琴行細所以都係唸住睇下,但同佢老闆(我估)傾咗一陣, 聽佢分析完, 我覺得佢都幾好, 唔似其他果幾間咁hard sell, 仲叫我比較多幾間才決定, 雖然佢間琴行比其他細, 大約只有20台琴左右不過價錢比其他琴行平.  我心目中也有兩部睇中, 一部高身大譜架, 而另一部係 Yamaha C108 大約$10,000.

大家俾些意見我, 因我都了一年錢又行咗 n 咁多間琴行,佢好似比較老實,起碼唔會push我即買又叫我比較多幾間才決定,可能佢的價錢真的比較平,唔驚冇客掛!!

麻煩大家俾些意見我,感激萬分!!
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原帖由 cymm430 於 09-6-9 14:53 發表
有無看過旺角雅蘭上面個間鋼琴城呀?

我個琴都係呢度買,ok喎

買琴唔可以只睇價錢架,要留意d琴有冇機會係2 手或者陳列品!! 如果係你既小朋友學琴,就要帶埋佢去睇,俾佢試彈下,因為每一部琴都唔同,eg 琴鍵既鬆緊,都會對彈琴既人有影響。
最好就叫教琴老師俾d意見啦。

我最近也買了一個Yamaha U1,是私人二手Tom Lee and Made in Japan。以下是我小小的心得:

1. 牌子:Yamaha or Kawaii,因為容易轉手。
2. 私人轉讓,因為價錢較平。
3. 不買沒有原廠証明書的琴,因為不知道有沒有不良商店偷龍轉鳳,無質量保証。

如欲找私人轉讓,可search internet.

Cheers

原帖由 Msfong 於 09-6-9 14:44 發表
我上星期去咗觀塘行咗幾間琴行, 本來都唸住行下格下價,因為想買部質數好d的琴,去到觀塘見到d招牌發現有間叫"嘉韻"的琴行, 行咗上去覺得佢比其他琴行細所以都係唸住睇下,但同佢老闆(我估)傾咗一陣, 聽佢分析完, 我覺 ...

Ha..Ha..又一隻羊牯, 貪平, 問下你位琴老師嘛, 你信佢唔過呀?? 呢到都有好多人係度揾食架, 尤其係嗰D幫人解答問題, 然後再PM人嗰D樓主呀!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 RedHeart 於 9-6-2009 18:16 發表

Ha..Ha..又一隻羊牯, 貪平, 問下你位琴老師嘛, 你信佢唔過呀?? 呢到都有好多人係度揾食架, 尤其係嗰D幫人解答問題, 然後再PM人嗰D樓主呀!!

家長都係希望聽取多方面意見, 唔想幾萬元買錯琴, 我知妳都係想提醒家長小心假分享的人, 但都請小心用詞, 多謝合作

原帖由 kylie_mom 於 09-6-9 22:41 發表

家長都係希望聽取多方面意見, 唔想幾萬元買錯琴, 我知妳都係想提醒家長小心假分享的人, 但都請小心用詞, 多謝合作

我都係有嗰句講嗰句啫, 我唔識講假話, 亦無用粗口鬧人, 利益上我更加無得着,只不過見到D人用幾萬蚊去買隻日本製造既新琴,又或者用二萬幾蚊去買隻超過二三十年既翻新舊琴, 覺得佢地好無知又好虛榮囉! Top既音樂學院, 學生會分派到一部Steinway&Son俾佢地練習嫁, 呢D就勁喇!!!!

原帖由 RedHeart 於 09-6-10 01:48 發表

我都係有嗰句講嗰句啫, 我唔識講假話, 亦無用粗口鬧人, 利益上我更加無得着,只不過見到D人用幾萬蚊去買隻日本製造既新琴,又或者用二萬幾蚊去買隻超過二三十年既翻新舊琴, 覺得佢地好無知又好虛榮囉! Top既音樂學院 ...

就算係度搵食,幫人解答下問題,只要唔好騙人,有乜問題?我都識呢d人,但真係幫到人,你唔好將係度呃人既人,同d幫到人既人相提並論啦,個個都要搵飯食架啦

我都覺得問下自己老師會好d囉... 果d鋼琴倉真係唔好去喇... 除非你有朋友真係好識睇啦~ 如果唔係都好大risk

有時候好難講既,你估個個都比得起架~其實有D勁既師夫翻新完部琴D聲都好靚架~我覺得最緊要係學生既態度,鋼琴唔係太差、自己afford度就OK。然後升到咁上下,學生自己都會有要求,想換過個好D既,就係咁簡單~

我都建議揾自己鋼琴老師幫手好d~

原帖由 RedHeart 於 09-6-10 01:48 發表

我都係有嗰句講嗰句啫, 我唔識講假話, 亦無用粗口鬧人, 利益上我更加無得着,只不過見到D人用幾萬蚊去買隻日本製造既新琴,又或者用二萬幾蚊去買隻超過二三十年既翻新舊琴, 覺得佢地好無知又好虛榮囉! Top既音樂學院 ...

原帖由 pianology2 於 09-6-10 18:51 發表
有時候好難講既,你估個個都比得起架~其實有D勁既師夫翻新完部琴D聲都好靚架~我覺得最緊要係學生既態度,鋼琴唔係太差、自己afford度就OK。然後升到咁上下,學生自己都會有要求,想換過個好D既,就係咁簡單~

我都建議揾自己鋼 ...

所以我話D家長量力而為, 無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽, 學音樂係要用好多$架, 俾唔起未揾D平D既嘢學囉!
翻新鋼琴就好似人去整容, 有無後遺症呀? 耐唔耐D毛病就走翻出黎,可以長久嗎?? 有腦既家長們唸唸啦.

原帖由 Sindy 於 09-6-10 13:40 發表

就算係度搵食,幫人解答下問題,只要唔好騙人,有乜問題?我都識呢d人,但真係幫到人,你唔好將係度呃人既人,同d幫到人既人相提並論啦,個個都要搵飯食架啦 ...

揾飯食都要揾得有品D啦, 有冇騙人就佢自己最清楚, 不過我從來無話嗰D真係幫人既Mummy, 我又唔係話你, 駛セ咁勞氣啫唔通你係.....

原帖由 little_wife 於 09-6-10 16:54 發表
我都覺得問下自己老師會好d囉... 果d鋼琴倉真係唔好去喇... 除非你有朋友真係好識睇啦~ 如果唔係都好大risk

贊成, 仲要係信得過既朋友

問吓琴老師, 在大行買, 考師有折架

原帖由 RedHeart 於 09-6-10 20:23 發表

揾飯食都要揾得有品D啦, 有冇騙人就佢自己最清楚, 不過我從來無話嗰D真係幫人既Mummy, 我又唔係話你, 駛セ咁勞氣啫唔通你係.....

我話我係度賣琴,大把人唔信.......

你係度日子仲淺

原帖由 Sindy 於 09-6-11 11:30 發表

我話我係度賣琴,大把人唔信.......

你係度日子仲淺

都無人話你係度賣琴, 駛セ咁緊張啫, 我又無指名道姓咁話人, 係度日子長短有乜所謂

原帖由 RedHeart 於 09-6-11 13:15 發表

都無人話你係度賣琴, 駛セ咁緊張啫, 我又無指名道姓咁話人, 係度日子長短有乜所謂

咁你想話唔通我係咩?唔係日子長短有咩野,係你係度日子淺,唔知我個底啫,我係全職家庭主婦

原帖由 Sindy 於 09-6-11 13:24 發表

咁你想話唔通我係咩?唔係日子長短有咩野,係你係度日子淺,唔知我個底啫,我係全職家庭主婦

嘩!!!!!!!你個底好勁喎!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anyway, 無你咁好氣, 講完....

醒目開學勳章 貢獻勳章

大家都係想俾意見msfong, 唔需要動氣, 更無必要唇槍舌劍, 多謝合作
‹ 上一主題|下一主題