用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 playgroup的作用?
go

playgroup的作用? [複製鏈接]

其實好想知playgroup的作用是甚麼?
因為我見好多參加既小朋友太細個,一離開父母就喊,導師就疲於奔命,好似無咩野學到咁....

參加 playgroup 係想俾機會小朋友識下朋友仔?
學習英文? 定係訓練獨立?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

唔同嘅pg有唔同嘅主題, 家長因應個人需要而作選擇~
我就無join外語pg~ join過kindermusik, 幾好玩呀~ d歌好好聽, 阿仔好鍾意 (咁你當然可以自己响屋企播歌, 同bb跳吓舞就算嘅~)
另外~ 一路join緊動身又動腦, 呢個雖然話係pg, 不過我覺得似爸媽嘅教仔workshop多d, 學識咗要點同bb玩, 點訓練大小肌肉, 前庭 etc~
導師對痴身BB亦有一定辦法~

呢d似乎唔係你諗過嘅嘢~ 睇吓你有無需要啦!

原帖由 kerkermui 於 09-6-9 15:14 發表
我就無join外語pg~ join過kindermusik, 幾好玩呀~ d歌好好聽, 阿仔好鍾意 (咁你當然可以自己响屋企播歌, 同bb跳吓舞就算嘅~)
另外~ 一路join緊動身又動腦, 呢個雖 ...

我都有join 依個動身又動腦, 剛剛join

kerkermui,

which pg yr bb joined, can u pm me the details,
as I dont want to join 外語pg as well.

Thanks v. much!

原帖由 kerkermui 於 09-6-9 15:14 發表
另外~ 一路join緊動身又動腦, 呢個雖 ...

醒目開學勳章

原帖由 bbexpect 於 09-6-9 16:10 發表
kerkermui,

which pg yr bb joined, can u pm me the details,
as I dont want to join 外語pg as well.

Thanks v. much!

唔pm喇~  動身又動腦~
sorry, 出唔到條link.. 唔知搞乜鬼.. 自己試試啦..
www.cdcentre.com.hk/course_content9.html

學習過羣體生活, 學紀律、秩序、禮貌, 學說話、唱歌, 觀察其他人活動, 仲有家長交流育兒心得。

原帖由 kambima 於 09-6-9 14:34 發表
其實好想知playgroup的作用是甚麼?
因為我見好多參加既小朋友太細個,一離開父母就喊,導師就疲於奔命,好似無咩野學到咁....

參加 playgroup 係想俾機會小朋友識下朋友仔?
學習英文? 定係訓練獨立? ...

原帖由 陳家大少奶 於 09-6-14 23:56 發表

我join 果個 playgroup 就主要係教家長懂得和bb玩,啟發bb潛能和使bb有好情緒同習慣,同時也特別能幫助一些家長沒有辦法的bb。我個囡囡d情緒和各方面都很好,我和老公甚至奶奶一家都讚好! ...

Which playgroup did you join ? My baby has temper recently. He'll always cry whenever he cannot get what he wants. Wanna to learn how to handle and teach with him

‹ 上一主題|下一主題