用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 交學費了
go

交學費了 [複製鏈接]

請問有無媽咪今日去了德雅交學費呢?  我已交了.  其實今日再去, 囡囡告訴我一點不滿, 就是校舍好舊, 請問每年學校會否暑假後再重新油油呢?
   0    0    0    0
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我都交咗學費啦!! 今日再睇真d, 其實校舍嘅油都好白淨, 不過唔係鮮色嗰種, 所以睇上去好似比較舊. 衣家唔諗呢d囉, 係擔心亞囡將要面對煩忙嘅小一生活 , 突然間唔想咁快到9月, 好緊張又好擔心呀

我都交左學費同校巴費用.

有件事想請教:-

可惜是書記話暫無書單, 想買的話就要直接落去萬邦買(七月左右), 又或者在校買, 書記話係書局買有折頭, 係學校未必有??

另外我又想問雜費係唔係半年一次定係一年?

我去既時候有四/五位家長等候, 無時間問問題?
唔知係咪八月尾返學個日先講?

原帖由 羊咩囝 於 09-6-8 23:33 發表
我都交左學費同校巴費用.

有件事想請教:-

可惜是書記話暫無書單, 想買的話就要直接落去萬邦買(七月左右), 又或者在校買, 書記話係書局買有折頭, 係學校未必有??

另外我又想問雜費係唔係半年一次定係一年?

我去 ...

我都交咗學費,但校車費就未交﹐
因上車好似太早,佢話約6點10個字﹐
所以考慮中。
唔知多唔多囝囝讀呢?(因我個是男仔)

原帖由 ELING 於 09-6-9 08:34 發表

我都交咗學費,但校車費就未交﹐
因上車好似太早,佢話約6點10個字﹐
所以考慮中。
唔知多唔多囝囝讀呢?(因我個是男仔)

我個果都係男仔

我昨天交費時, 見有一班小朋友上體育課, 驟眼看來有五個男生 (全班約有廿幾/三十人).

羊咩囝,

你決定讀呢間? 我嚟到時, 書記講過話雜費係半年交一次的. 我個係囡囡.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 09-6-9 14:13 發表
羊咩囝,

你決定讀呢間? 我嚟到時, 書記講過話雜費係半年交一次的. 我個係囡囡.

Crabtree,

已經決定入讀此校.
八月三十一日見.

See u on that day!

你哋諗住係學校買書定係去萬邦買呀?
你哋又需唔需要搭校車呀?

我都係考慮緊坐唔坐校車, 因為想check埋媬母車嘅時間先. 9月開始放3:30, 遲咗20分鐘呀, 返到屋企要4點lu:(

會搭呀, 但諗住遲啲先比啫.  至於書, 又無書單, 可能會去書局買! 有無人知英文是用邊本書呢?

羊咩囝,
為何你放棄德貞呢? 可否講吓呢?

請問有冇人住觀塘個一邊呀,您們上校車几多點呢????我系超早六點十,大家有冇人搭街車呢???

原帖由 chrischeung 於 09-6-10 20:27 發表
請問有冇人住觀塘個一邊呀,您們上校車几多點呢????我系超早六點十,大家有冇人搭街車呢???

我住荃灣呢邊, 上車時間為7:10分, 我住開個屋苑有三個上落車站, 都好方便, 我見差不多就交埋校車費用, 費時煩!

我都係觀塘區(順利), 校車上車時間係7:10, 落車約16:00. 不過我諗住坐街車(時間一樣), 因為有識得嘅高班姐姐一齊上車, 等亞囡冇咁驚!!

原帖由 chrischeung 於 09-6-10 20:27 發表

點解你住荃灣都係7:10, 我住海麗邨(四小龍附近)都係7:12???

原帖由 羊咩囝 於 09-6-10 21:24 發表

我住荃灣呢邊, 上車時間為7:10分, 我住開個屋苑有三個上落車站, 都好方便, 我見差不多就交埋校車費用, 費時煩!

羊咩囝,

My daughter got a seat in Tack Ching, please advise the reason and help..

1. Tack Ching is English Primary.
2. Tak Nga is ???

Thank you very very much

原帖由 parentslove 於 09-6-11 09:53 發表
羊咩囝,

My daughter got a seat in Tack Ching, please advise the reason and help..

1. Tack Ching is English Primary.
2. Tak Nga is ???

Thank you very very much ...

parentslove,

我自己來說好鐘意佢小班教學, 如能做到英+普教學就更加可貴! 唔知點解外界對此校評價好壞參半, 只視作為一大後備而已!

老公擔心就係德貞派位, 佢話以德貞既BRANDING驚佢唔入流, 升中派位差! 因為中學部是中文中學, 又係女子中學, 唔係好關男仔事!

無錯德雅亦類同, 中學部是女英中, 但整體派位數字德雅較德貞理想, 比較有保證!

另一點是仔仔兩個老表之前係德雅畢業, 佢哋當年的派位十分理想, 一個派九華, 一個派英華. 最重要是派位較差的同學仔, 校長可為其寫推"箭"信.

其實最重要的是我對德貞始終認識不多, 資料亦有限, 所以唔想博.

我之前亦有為仔仔JOIN過佢哋辦的國語課, 發現兩所學校的小朋友行為舉止都略有不同, 德雅小朋友較温文有禮(有規矩), 德貞則較....活潑....

黎緊6月13日德貞要交學費同書簿費, 我已決定放棄了!

(註: 我無意抺黑德貞)

原帖由 Crabtree 於 09-6-10 22:35 發表
點解你住荃灣都係7:10, 我住海麗邨(四小龍附近)都係7:12???

Crabtree,

其實荃灣去德雅由呈祥道果邊去, 渣車三個字就到lu.
加上我這個是尾站.

哦!  原來係尾站!  你地有無上過德雅網, 今次小一的大考真係好多, 如中背默兩課, 另加讀默生字, 英文要考Reader, GE & notes (20+).....不過, 囡囡好鍾意德雅校服, 好靚!

我住油塘,請問你的街車會不會到油塘呢.睇下有冇机會可以搭遲少少的車,因為我仲有個細,如果6點十上車我個細都要跟我一起起身,想起都怕怕,我個仔仲系好慢慢黎個隻,真煩..... 06-10 22:20 發表
我都係觀塘區(順利), 校車上車時間係7:10, 落車約16:00. 不過我諗住坐街車(時間一樣), 因為有識得嘅高班姐姐一齊上車, 等亞囡冇咁驚!!

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題