用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【雙胞胎】一定獲派 1st choice 嗎 ?
go

【雙胞胎】一定獲派 1st choice 嗎 ? [複製鏈接]

我認識朋友中, 個個【雙胞胎】都一定獲派 1st choice ,

這樣的機會是否必然呢 ?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 beywat496 於 09-6-8 20:34 發表
我認識朋友中, 個個【雙胞胎】都一定獲派 1st choice ,

這樣的機會是否必然呢 ?

是同性別亦或龍鳳胎, 上年同學的EXAMPLE是囝囝派第一志願, 囡囡派12志願.

咁咪無左兄弟姊妹同學果原則lor, 一般有哥哥姐姐讀緊係必收果哦, 咁扣門(1st choice)機會會唔會大d呢?

如果你係同一年有兩個小朋友一齊要参加派位,個表格上有一個位置比你填, 咁教統局就會有安排佢地一齊分配入同一學校, 咁你填兩份表應該一樣, 如果你一個係仔,一個係女, 你分別填男校/女校,咁緊係會分開啦!

有無同性別既twins家長可以分享下經驗?你地是否派第一志願?還是獨立派位?
Twins 媽咪

我都好想知呀, 如果係就好啦, 我一對孖仔可以派1 st choice !!!  ,有冇twins 媽媽分享下??
:-D :-D

如果機制係咁就好啦, 可以去【喇沙】【 marynort】等名校。

Hi, 各位,

去年我的兩個小朋友一齊参加派位, 張表格是一樣填的 (次序完全一樣), 結果一齊分配入同一學校, 是第七位.

收到結果, 十分傷心, 最後叩門入第三位的學校, 因為第一及第二選的學校無位.

如果比我再次填表選校, 我一定將兩份表的次序分散, 因為其中一個小朋友入到心意的學校, 另一個叩門也容易d, 因為叩門要兩個位, d 校長好為難, 多數是Waiting list, 去到8 至9 月才可能有位, 嘩, 要擔心幾個月, 十分可悲.  以上是個人經驗, 各位可以參考下, 說真孖生選校絕對無 jetso, 如果要比學費的學校例外.

Twinscatma,

多謝分享。

如果分散投資, 其中一個小朋友入到心意的學校, 另一個叩門成功否, 真係好難講。

博唔過, 如果失散, 咁你會好辛苦。

原帖由 Twinscatma 於 09-6-9 00:10 發表

如果比我再次填表選校, 我一定將兩份表的次序分散, 因為其中一個小朋友入到心意的學校, 另一個叩門也容易d, 因為叩門要兩個位, d 校長好為難, 多數是Waiting list, 去到8 至9 月才可能有位, 嘩, 要擔心幾個月, 十分可悲.  以上是個人經驗, 各位可以參考下, 說真孖生選校絕對無 jetso, 如果要比學費的學校例外.

我一直都好想知到底孖b派位會唔會so d. 好多謝Twinscatma的分享.原來係冇so o既 .我都係孖b媽咪,都好緊張對女小學派位.我都有諗過如果唔揀Daddy間母校.應該點部署佢地派位好???我地孖b派位通常都會用相同號碼,好少會分開派位.如果唔好彩一齊派得唔理想,我地扣門真係比一般人困難.但係如果分開派位,一個理想一個唔理想,o甘唔理想果個扣門係咪真係機會大d?????其實我覺得都係要考定私小做back up. 抽獎真係講運氣,唔係有據可依.萬一派得唔好同扣唔到門,都有私小做後備,起碼唔駛o甘傍偟.同一時間要兩個位,比較好o既學校就難上加難 .仲有冇其他孖b媽咪分享佢地o既經驗呀????多謝賜教

原帖由 kmlam9999 於 09-6-10 08:32 發表
Dear all,

My boy twins got the 1st choice. I think the Education Bureau should make this arrangement as we had indicated to Education Bureau in the application form that I have the boy twins for the  ...

恭喜哂 ,介唔介意講邊個網同邊間學校呢????

醒目開學勳章 貢獻勳章

我朋友對孖女今年兩個一齊都係派左第4志願, 佢地都係填晒同一樣嘅選校志願
原帖由 fc926 於 09-6-8 23:09 發表
有無同性別既twins家長可以分享下經驗?你地是否派第一志願?還是獨立派位?
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我朋友對孖女都係81網呀, 不過佢地派得第4志願囉
原帖由 kmlam9999 於 09-6-10 10:55 發表
Net 81, Ka Fu Wing Chun.
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

除左有無著數外, 你地覺得對佢地嘅成長而言, 應該係分開定係一齊好d呢?

原帖由 ivypurin0803 於 09-6-10 11:38 發表
除左有無著數外, 你地覺得對佢地嘅成長而言, 應該係分開定係一齊好d呢?

其實到而家我都未摸清楚.佢地一齊又會成日爭野打交,妒忌對方.不過有時又會表現關心維護對方.總之一齊有好有唔好.讀書方面都可能有好處,就係會互相競爭,要勝過對方
‹ 上一主題|下一主題