用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 校車,又加價!!
go

校車,又加價!! [複製鏈接]

0    0    0    0

學校由半日制改為全日制,校車公司要加車及加人手,但學生數目沒有加多,甚至乎要減少初中學生的配額,以免超載,話自己做都係白做,結果去年話做埋今年唔做,但係學校又搵唔到其他校車公司肯做(因為新校舍落成,校車只能簽短期約),所以咪繼續用呢間有十多年歷史(包括車齡)的校車公司.

不過話時話,學校曾經問過灣仔區其他學校的校車收費,其他學校有的很貴,有的較平,而我們學校的校車收費只屬中間,但性價比就...

但大家要有心理準備,入讀第二輪新校舍後,大型校車很難駛入聖佛蘭士街,屆時校車公司又唔知會唔會用同一理由大幅加價.所以各位家長最好互相照應,一個工人帶四名同學,搭的士計埋或者仲好.

原帖由 lamlam2000baby 於 09-6-8 19:12 發表
金融海嘯下,我們(專貴)的校車又加價啦!!

我係第二個網頁睇到呢段,時間係20048

「我琴日先打去學校問.我本想仔仔讀嶺南,k1,05年而家仲15.16因都幾貴,每月$2115仲另加什費,未計校車,我住赤柱問過學校車費都要13佰幾,加埋都好貴,因家只有老公搵錢,收入又唔定.仲有冇好介紹,thanks大家」

換言之,係五年前嶺南讀幼稚園,由赤柱去灣仔每月收1300元左右,相信小學也差不多,未知與我們學校的收費比較又怎樣?

不過話時話,學校校車公司一定賺落唔少錢,記得有次電視新聞訪問內地度假屋苑的業主時,正好就是校車公司的男東主,可以經常係學校假期返去度假嘆世界.

而那些校車司機亦很識得嘆,上午送完同學返學後,便會聯群結隊去飲茶或食早餐,然後返去係車度坐,睇吓報紙,傾吓計.如果天氣熱的話,更會圍住坐係中學門口,貪入面有冷氣滲出來,直至中學飯餐到時,佢哋又會食埋一份(我想佢哋係有比錢的,好似其他同學一早預定整個月的飯盒),然後再坐多一陣就放學,之後便收工,真係好做過好多其他校車公司的,因為唔駛經常呢度去,嗰度去啦!

或者,校車公司可以在「學校閒時」做多一些外間工作,或者請兼職的校巴司機,按時薪計算,即係返學和放學的開車時間,計埋最多只有三個小時,咁咪可以減低收費囉,但唔知有無人做呢?

原帖由 lamlam2000baby 於 09-6-10 14:27 發表
如果冇得賺,是白做,你們相信嗎?其它收費便宜的公司便是勁白做!!不過真的好想知道那一灣仔學校重貴過我們呢?

希望九月開學,不要再出現超載,等了又等的情况!! ...

原帖由 lamlam2000baby 於 09-6-11 19:37 發表
赤柱區當然不同,因是獨市生意。保母車不能停在門口,另外嶺南是私校,校車是細車還有老師跟車,服務週到。讀得這些私校,就要付出更多。
          但我們的校車服務,大家有目共睹。付出多,服務差,換來一肚氣!!!:;pp ...

agree.... I don't know the other area school bus. But my girl's school bus aunt, her service is so.....   i don't want to complain her, just hope next year, can change to another one.

我女兒初小時曾經上錯車,但負責校車的褓母竟然不知道少了一個同學(尤其是初小學生),而另一架校車的褓母卻不知道多了一個同學,結果要家長到學校接回哭哭啼啼,驚慌不已的囡囡.雖然事後直接向學校及校車負責人投訴,但現時那些褓母仍繼續出現,負責相同校車線,相信明年有變的機會不大了.

原帖由 cherrynequ 於 09-6-11 23:31 發表

agree.... I don't know the other area school bus. But my girl's school bus aunt, her service is so.....   i don't want to complain her, just hope next year, can change to another one.

小女9月讀小一, 請問有冇校車去黃埔?? and how much?
thanks~

原帖由 fromgod 於 09-6-16 23:29 發表
小女9月讀小一, 請問有冇校車去黃埔?? and how much?
thanks~

我見學校校車張收費表, 係無過海的

hihi

maybe u need to take 保母車 , our school bus for hk side , i know our daughter have classmate live TKO  保母車

原帖由 fromgod 於 09-6-16 23:29 發表
thanks~

原帖由 lamlam2000baby 於 09-6-8 19:12 發表
:igiveup: 金融海嘯下,我們(專貴)的校車又加價啦!!

I think it's the school bus fee is very reasonable given today's high cost.  My girl used to go to school in North Point while we live in Quarry Bay, the bus fee was/is even higher than SFCS.  It's Wan Chai.  I support the reasonable rise.
‹ 上一主題|下一主題