用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可分享一下"net 12"的大抽獎派位結果嗎?!?!?! ...
樓主: 臻媽
go

可分享一下"net 12"的大抽獎派位結果嗎?!?!?! [複製鏈接]

原帖由 yuenwa 於 09-6-11 22:52 發表

請問你當年St. Francis 同 St. Paul 係唔係好遲先處理叩問信, 所以要等一段時間先收到面試通知?

我記得應該係6月中收到面試的通知! 2間學校的時都係星期六(連續兩個星期),先in St. Paul 後in St. Francis, 當有結果時, St. Paul 係用信通知, St. Francis就係用電話通知!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-12 09:17 發表
呢條"橋"我好多年前唸過(放棄華上揀華下), 跟住有人話我知, 華仁得一間架, 無分上下 (上下午係跟年級分之類)
如果真係有2間華仁, 都唔好咁攪啦, 咁hit既學校, 擺第2即係自己side自己機會!
...

Charlatte-mom你小朋友派了那間?有叩門嗎?

醒目開學勳章

等我來搭吓訕先,Charlotte_mom仔仔9月先K3呀。

原帖由 ernestchow 於 09-6-12 12:47 發表

Charlatte-mom你小朋友派了那間?有叩門嗎?

1-聖芳濟各
2-聖雅各
3-寶血

好幸運可以抽到第一志願 ^^

醒目開學勳章 王國長老

係呀, "遊戲"岩岩開始
心目中有d直資想考, 希望唔駛玩大抽獎...........
原帖由 YongXin 於 09-6-12 01:44 PM 發表
等我來搭吓訕先,Charlotte_mom仔仔9月先K3呀。

軒官下好差既咩?  點解有 d 第三志願,什至第五志願都入到既?

如果我第一round 得十五分, 好吾好博軒官上或下呢?

(我吾係灣仔區)

原帖由 AS1210 於 09-6-12 14:19 發表
軒官下好差既咩?  點解有 d 第三志願,什至第五志願都入到既?

(我吾係灣仔區)

照今年個情況睇

男仔大熱學校:華仁上/下,st joe
女仔:mps, sf, st paul cat.
男女: 軒上,st james

咁男仔同女仔都唔會揀佢做第一,而以上咁多間學校,所以軒下會咁後都抽到囉

軒官下聽人講就不是差, 不過佢地有精英班, 因為要同軒官上爭入官中既位, 所以佢地會谷得好勁, 功課會多過軒官上。

因為軒官上派中學派得好過軒官下, 所以相對就少d 人填, 我阿仔個同學15 分 自行去軒下都收左 ~

ahpei

(我吾係灣仔區)

軒下唔係差,資源還好好,一星期1/3有外藉老師教英文,有普通話教中文,衹是d人不大喜歡返下午

原帖由 ahpei 於 09-6-12 14:35 發表
軒官下聽人講就不是差, 不過佢地有精英班, 因為要同軒官上爭入官中既位, 所以佢地會谷得好勁, 功課會多過軒官上。

因為軒官上派中學派得好過軒官下, 所以相對就少d 人填, 我阿仔個同學15 分 自行去軒下都收左 ~

a ...

軒官上比軒官下多人,所以相比下派英中多,去年軒下14X人派84人去英中

醒目開學勳章 王國長老

我知軒上活動d開心d, 軒下傳統同埋谷, 有精英班
((聽講))軒下入到精英班就好好, 入唔到就........
既然都係target果d中學, 梗係揀間開心d啦, 當然返學時間都係一個concern啦, 時間好用d嘛
原帖由 ernestchow 於 09-6-12 02:35 PM 發表
軒下唔係差,資源還好好,一星期1/3有外藉老師教英文,有普通話教中文,衹是d人不大喜歡返下午

醒目開學勳章

如果得 15 分,我會博軒官上

(我吾係灣仔區)
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-12 14:41 發表
我知軒上活動d開心d, 軒下傳統同埋谷, 有精英班
((聽講))軒下入到精英班就好好, 入唔到就........
既然都係target果d中學, 梗係揀間開心d啦, 當然返學時間都係一個concern啦, 時間好用d嘛
...

好視乎小朋友是邊種,我小朋友今年在軒下,係4有-5份功果,但他能力又OK,他告訴我他讀得好開心

醒目開學勳章

跟家姐咪一天都光0西囉,機會大0的,起碼你玩過個遊戲,又熟學校丫嘛,祝好運呀!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-12 14:13 發表
係呀, "遊戲"岩岩開始
心目中有d直資想考, 希望唔駛玩大抽獎...........

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

Do you all moms think whole day or half day is better?  I am thinking between St Francis (whole day) and St Paul's Catholic (half day).  Or you may simply let me know your preference between these two schools.

華仁 vs St. Joe

想請問各位男孩子家長,當你們在華仁和St. Joe
之間選擇時,考慮過什麼條件才作出選擇呢? 感激非常。

醒目開學勳章 王國長老

一日未收, 一日都唔可以坐定粒六架嘛........
我個人緊張你都唔係唔知啦.........
原帖由 YongXin 於 09-6-12 02:55 PM 發表
跟家姐咪一天都光0西囉,機會大0的,起碼你玩過個遊戲,又熟學校丫嘛,祝好運呀!

醒目開學勳章

家姐讀緊點都會大機會 d 嘅   

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-12 15:08 發表
一日未收, 一日都唔可以坐定粒六架嘛........
我個人緊張你都唔係唔知啦.........
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章 王國長老

哎, 弊在阿仔唔醒呢 !
雖然話waitlist左可以叩門姐...........唸起都身心疲累呀.....
原帖由 esmehouse 於 09-6-12 03:13 PM 發表
家姐讀緊點都會大機會 d 嘅   

醒目開學勳章

總之祝大家順順利利啦 唔開始我都已經

原帖由 Charlotte_mom 於 09-6-12 15:28 發表
哎, 弊在阿仔唔醒呢 !
雖然話waitlist左可以叩門姐...........唸起都身心疲累呀.....
‹ 上一主題|下一主題